24. 8. 2016

Buchty a klobásy (Sausage Party) – Recenze – 90%

Buchty a klobásy jsou animovaným komediálním filmem, jehož hrdiny jsou obživlé potraviny a jiné zboží prodávané v supermarketu. A je to film NEPŘÍSTUPNÝ MLÁDEŽI. Fakt na něj ty děti neberte, pokud je nechcete vystavit stovkám sprostých slov, brutálnímu násilí, mrtvolám, výkalům, spermatu, drogám a sexu (pokud se za sex dá považovat vsunutí párku do rohlíku).

Není pravda, že by šlo o první nepřístupný počítačem animovaný film v našich kinech, jak je v některých textech naznačováno, přinejmenším kvůli dánskému filmu Terkel má problém z roku 2004. I tak jsou ale Buchty a klobásy poměrně unikátní, nevídané a originální a obsahují spoustu motivů, nápadů a vtipů, které jste pravděpodobně nikdy v žádném jiném filmu doposud neviděli.
 
Buchty a klobásy (Sausage Party) – Recenze
Zdroj fotek: falcon.cz

Hlavními hrdiny jsou párek Frank a žemle Brenda, kteří spolu s ostatním jídlem každý den čekají na to, až se stanou vyvolenými a Bohové (tedy zákazníci) si je odvezou do lepšího světa, do Země zaslíbené. Konkrétně Frank se kromě toho ještě těší, až konečně zasune (resp. bude zasunut) do Brendy.

Po supermarketu se však začne šířit zvěst, že Země zaslíbená je jenom iluze, a že potraviny, poté co jsou zakoupeny, jsou brutálně vražděny, mrzačeny a požírány. Příběh se pak rozdvojuje ve chvíli, kdy část postav v noci obchází v obchodě regály a snaží se získat důkazy pro toto tvrzení (a utéct před zdivočelou vaginální sprchou), zatímco druhá část postav je odnesena zákazníkem, stane se svědkem toho, že to tvrzení je pravdivé, a zažívá všelijaké hrůzné a traumatizující věci.

Film je animovaný velmi slušně, byť silně stylizovaně – jednotliví hrdinové mají skvěle vytvořenou obličejovou mimiku, končetiny i celkovou fyzickou podobu v závislosti na tom, jakou potravinu představují. Za snímkem stojí především producenti Seth Rogen a Evan Goldberg a další tvůrci zodpovědní mimo jiné za komedie Travička zelená, Superbad, Apokalypsa v Hollywoodu či nedávné The Interview, v čele s komiky Jamesem Francem, Jonahem Hillem, Kristen Wiig Michaelem Cerou, Dannym McBridem a dalšími, kteří propůjčili postavám své hlasy (dále třeba Salma Hayek nebo Edward Norton). S tím se pojí to, že film jde do kin pouze v originálním znění s titulky, což je super.

Buchty a klobásy (Sausage Party) – Recenze

Ohromná hromada humoru je totiž založená na tom, jakou intonací a jakým stylem jsou pronášeny veškeré dialogy, případně jakým způsobem je nakládáno s vulgarismy, takže pokud umíte dobře anglicky, užijete si ještě jiné vtipy, než si užijí ti, co budou číst titulky. Ty jsou rozhodně povedené, ale mnohdy v nich musely být vymýšleny úplně jiné vtipy s jinými pointami, než zazní v originálu, v němž je spousta gagů založena na nějakém nepřeložitelném anglicismu.

Například hned několik desítek vtípků (ne-li víc) je postaveno na různých narážkách na názvy jídel a na kolem toho se točících dvojsmyslech (Meat Loaf = sekaná, ale také známý rockový zpěvák). Různé potraviny hovoří odlišným přízvukem podle toho, z jaké země pocházejí (třeba mexická kuchyně má vlastní regál), a vyznávají různé hodnoty a náboženství (arabská pita placka se po smrti těší na sedmasedmdesát lahví extra panenského oleje). Když hrdinové osedlají dózy s křenovou omáčkou, jako by šlo o koně, je to celkem vtipné, ale je to vtipnější v angličtině, kde se křen řekne „horseradish“.

Zkrátka, neanglicky mluvící diváci budou o takovéto vizuální fóry nutně ochuzeni, jiné slovní hříčky se naštěstí podařilo přeložit velmi slušně (bílé zelí nesnáší cikánskou pečeni). Humor v dialozích je postaven především na nadužívání vulgárních výrazů a na sexuálních narážkách, na zhuleneckých hláškách, absurditách a dadaismech. Drhne a vázne to jen sporadicky a samozřejmě ne všechny vtipy jsou povedené, ale ztrácí se pod náloží toho obrovského množství vtipů, které vtipné jsou. Na své si přijdou všichni, kterým nevadí poněkud ostřejší a intenzivnější humor stojící i na kontroverzních, tabuizovaných či jinak politicky nekorektních tématech a líbí se jim výše zmíněné komedie, nebo třeba seriály South Park či Aqua Teen.

Buchty a klobásy (Sausage Party) – Recenze

Buchty a klobásy představují nesmírně vtipnou záležitost pro každého, kdo má smysl a žaludek pro jejich styl humoru (třeba útlocitnějším dívkám, prarodičům a konzervativnějším divákům je asi příliš doporučit nelze). Záležitost, kterou je nutné vidět vícekrát, protože napoprvé nemáte šanci pochytat všechno, takže je celkem možné, že při násobných zhlédnutích budete ve filmu nacházet stále nové a nové vtipy. Je velmi očistné se u nich smát a je velmi příjemné smát se u nich ve větším počtu lidí a sledovat je, jak se od samého smíchu kroutí v křečích a otírají slzy.



4 komentáře:

  1. Právě kvůli tomu vtipu s koňmi není "horseradish" v titulcích přeloženo jako "křen", ale jako "kovbojský dresink". :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aha, tak to mi v té vřavě skutečně ušlo, díky za upozornění. Taky jsem si třeba vůbec nestihl všimnout toho, co byly zač ty německé hajlující potraviny. Jedno zhlédnutí evidentně skutečně nestačí.

      Mimochodem, za ty titulky fakt klobouk dolů ;)

      Vymazat
    2. Německé hajlující potraviny byly "Frankfuhrer Sauerkraut", což je víceméně opravdu "Bílé zelí". I když v češtině to funguje protože je "bílé", zatímco v originálu to funguje protože "Kraut" je anglické urážlivé označení pro Němce.

      Vymazat
    3. Německé hajlující potraviny byly "Frankfuhrer Sauerkraut", což je víceméně opravdu "Bílé zelí". I když v češtině to funguje protože je "bílé", zatímco v originálu to funguje protože "Kraut" je anglické urážlivé označení pro Němce.

      Vymazat