23. 2. 2018

Noční hra (Game Night) – Recenze – 40%

Noční hra je americká komedie, jejíž výstižnější název by byl „Herní večer“, neb vypráví o dvou manželích, kteří se každý týden setkávají se svými kamarády kvůli hraní společenských her. Těmi manželi jsou Max (Jason Bateman) a Annie (Rachel McAdams), kteří se před časem seznámili právě díky společenským hrám. Pak se jim ale jeden takový herní večer zvrtne.

Hlavní hrdiny totiž navštíví Maxův bratr Brooks (Kyle Chandler), úspěšný bohatý podnikatel, který po večeru stráveném s nimi a jejich čtyřmi přáteli navrhne, aby se další herní setkání uspořádalo u něj doma, ovšem mnohem víc na úrovni. Najme si firmu, která se specializuje na skupinové hry s fingovanými únosy, kdy najatí herci vždy unesou jednoho z hráčů, zatímco ostatní mají pomocí různých detektivních hádanek a rébusů vyřešit, kam a kým byl unesen. Celou akci však shodou okolností naruší náhodná dvojice skutečných kriminálníků, kteří Brookse odchytnou a odvezou neznámo kam. Zbylé osazenstvo si nejprve myslí, že jde o součást hry, ale záhy se ukáže, že jde o životy.
 
Noční hra (Game Night) – Recenze
Zdroj fotek: Vertical Entertainment

Aby se vám Noční hra mohla líbit, tak vám nesmí vadit, že A) její děj je totálně debilní a B) všechny postavy v ní se chovají jako totální idioti. Příběh je od začátku do konce prošpikovaný logickými mezerami a vyvíjí se zcela absurdně (brutálně nedomyšlený závěrečný zvrat nijak nepomáhá) a hrdinové jsou strašně hloupí, tak hloupí, že to je za hranicí věrohodnosti i na stylizovanou střelenou komedii (a v kontrastu s tím musejí být dost kulturně vzdělaní a mít všeobecný přehled, protože jsou přeborníci ve vědomostních hrách). Jestli jste třeba sami fanoušci společenských her, je v podstatě jedno, protože postavy ve filmu sice milují společenské hry, nicméně nehrají skoro nic jiného než Activity nebo Scrabble a spíš jsou prezentované jako maniaci závislí na soupeření a vyhrávání.

Dokonce i z hlediska humoru je Noční hra poměrně slabá, přestože vtipů nebo legračních scén je v ní rozhodně mnoho. Většina z nich však není dost intenzivní na to, aby dosáhla na spouštěč smíchu, případně ji (a snaživé herecké výkony většiny představitelů) úspěšně zabíjí chabá režie dvojice filmařů, kteří mají sice za sebou práci na scénářích k několika velmi vtipným snímkům, leč režijně oba debutovali teprve v roce 2015, a to teroristicky příšernou komedií Bláznivá dovolená. Scenárista Noční hry se oproti nim pro změnu nemůže chlubit vůbec ničím, resp. nemůže se chlubit ničím, co by bylo dobré.

Nejlepší vtip z celého filmu je ten gag se zakrváceným psem, který je vidět v traileru, a který kupodivu i končí přesně tím, co je vidět v traileru – ve filmu samotném už nikam dál negraduje, pes se prostě oklepe, potřísní krví všechno kolem sebe a ta scéna už dál nepokračuje. Velmi nepříjemná je zoufalá snaha tvůrců nechávat hrdiny vysvětlovat pointy vtipů – takže když někdo udělá zcela zjevnou narážku na Pulp Fiction, tak někdo jiný musí vysvětlit, že to byla narážka na Pulp Fiction. Nebo když někdo někoho omylem postřelí, tak musí proběhnout dialogová výměna: „Tyjo, tys mě postřelila!“ + „Tyjo, já tě postřelila!“, asi aby to došlo i těm méně všímavým.

Noční hra (Game Night) – Recenze

Zásadní nedostatky v režii i ve scénáři pak vedou k vypravěčským nepřesnostem, chybám v kontinuitě, nesmyslnému reagování postav na určité situace i ke zmatečným protimluvům. V jednu chvíli se třeba jeden z vedlejších hrdinů snaží vymámit ze své manželky, s jakou celebritou mu byla nevěrná, a dohodnou se, že on bude hádat, a když se strefí, tak ona mu to potvrdí. Padají jména jako Tommy Lee Jones, Denzel Washington… a ona pořád jen kroutí hlavou. On to pak vzdá a přinutí ji, aby to teda prozradila, načež ona prohlásí, že to byl Denzel Washington. WTF? To jako předtím lhala? Proč ji na to neupozornil?

Zcela selhává i snaha o jakoukoli vážnější notu, zejména v pasážích, kdy se oba hlavní hrdinové během nezákonného vloupávání do cizích obydlí a nasazování vlastních životů v soubojích s gangstery (kteří je okamžitě nezabijí skutečně jen proto, že jde o komedii) ještě stíhají bavit o tom, jestli spolu chtějí mít děti. Náznaky opatrně romantické linie mezi dvěma vedlejšími postavami - věčným proutníkem a jeho starší kolegyní z práce – zas vyšumí kamsi do ztracena.

Ve finále je Noční hra dost podprůměrně napsanou a natočenou komedií, kterou jakžtakž zachraňují sympatičtí a snaživí herci, vcelku slušné tempo a pár vtipných míst, ale pořád je to jako chválit kuchaře za to, že vám nastrouhal lanýže na fazole z konzervy.




Žádné komentáře:

Okomentovat