Stránky

11. 3. 2020

Bloodshot – Recenze – 40%

Elitní voják Ray (Vin Diesel) je jednoho dne po návratu ze své poslední mise unesen a zastřelen spolu se svou manželkou. Pak se probere se ztrátou paměti ve speciální výzkumné korporaci, jejíž ředitel (Guy Pearce) mu vysvětlí, že jej přivedl zpět k životu díky nano-technologiím, jež mu vpravil do těla místo krve, a které jej činí výrazně silnějším a odolnějším a navíc mu i střelhbitě léčí veškerá zranění. Když se mu paměť vrátí, vydá se Ray pomstít smrt své ženy, pak ale zjišťuje, že vzpomínky na její zavraždění mu byly pouze uměle implantovány a že ve skutečnosti je ředitelem korporace zneužíván coby ultra-efektivní chodící zbraň určená k likvidaci jeho nepohodlných konkurentů…
 
Bloodshot – Recenze
Zdroj fotek: falcon.cz

9. 3. 2020

Pro Samu (For Sama) – Recenze – 80%

Na Oscara nominovaný dokument Pro Samu natočila ve spolupráci s britským dokumentaristou Edwardem Wattsem mladá syrská reportérka Waad Al-Kateab, která žila v nejlidnatějším syrském městě Aleppu v době, kdy zemí zmítala občanská válka. Záběry pořízené v období přibližně pěti let, které odtamtud poskytovala pro zpravodajský pořad Channel 4 News, přitom propojila i s obrazovými materiály ze svého osobního života, obsahujícími mimo jiné i video-deníček, který natočila coby osobní filmový dopis pro svou dceru Samu, narozenou v roce 2016, kdy boje v Aleppu vrcholily.

Pro Samu (For Sama) – Recenze
Zdroj fotek: artcam.cz

8. 3. 2020

Ceny Český lev 2020 - Výsledky

O letošním ročníku Českých lvů platí do značné míry opět to, co jsem psal i loni. Předávání cen probíhalo relativně svižně, vkusně a důstojně (až na tu wtf vránu). Václav Kopta potvrdil svou pozici solidního moderátora (akorát by mohl klást lepší otázky). Vstupy předávajících byly povětšinou decentní a při děkování se nikdo zbytečně nerozkecával. Dále už jen bodově.
  • Úvodní scénka Václava Kopty byla i tentokrát vtipná a místy i celkem nápaditá.
  • Nějak nechápu tu koncepci předávajících, mezi nimiž se mísili jak lidé stojící za zrodem některých filmů (jak bylo na začátku avizováno), tak herci a herečky, kteří ale přímo u zrodu filmů většinou nebývají.
  • Masivní gong upozorňující na uplynulou minutu určenou pro děkovné proslovy naštěstí nikdy nezazněl, což je jedině dobře, protože by to bylo akorát nedůstojné a otravné. Vtipné je, že předávající na rozdíl od oceněných žádný časový limit předem avizovaný nemají.
  • Divákům, kteří se ve filmech uplynulého roku příliš neorientují, udílení cen nijak nepomůže v přiblížení toho, jaké filmy se u nás točí, o čem jsou a čím jsou významné (až na filmy nominované v hlavní kategorii, jimž byla věnována stručná samostatná okénka).
  • Je škoda, že předávání cen v hereckých kategoriích probíhá bez promítání ukázek výkonů nominovaných.
  • Film Staříci byl nominovaný za nejlepší hudbu, ale nějak si nemohu vzpomenout, že by v něm nějaká hudba byla.

Jinak ale docela pohoda.

Vítězný film - Nabarvené ptáče

NEJLEPŠÍ FILM
           Na střeše
Nabarvené ptáče
Staříci
Tiché doteky
Vlastníci

NEJLEPŠÍ REŽIE
Jiří Havelka (Vlastníci)
           Jiří Mádl (Na střeše)
Martin Dušen a Ondřej Provazník (Staříci)
Michal Hogenauer (Tiché doteky)
Václav Marhoul (Nabarvené ptáče)

3. 3. 2020

Neviditelný (The Invisible Man) – Recenze – 70%

Postava neviditelného muže, vědce, jenž se stal obětí vlastního experimentu, má kořeny již v díle slavného spisovatele H. G. Wellse. Na stříbrné plátno byl tento příběh adaptován ve třicátých letech ve snímku Neviditelný muž, známá je však i verze Paula Verhoevena z roku 2000 s názvem Muž bez stínu. Americký hororový thriller Neviditelný však nemá příliš mnoho společného ani s jedním z nich – natočil jej podle vlastního scénáře Australan Leigh Whannell, hororový scenárista sérií Saw a Insidious a režisér filmu Upgrade, který v něm udělal z neviditelného muže vedlejší postavu a do pozice hlavní role postavil ženskou oběť, která před ním prchá.

Hlavní hrdinkou je tedy Cecilia (Elisabeth Moss, známá především ze seriálu Příběh Služebnice), která na začátku snímku uteče od svého bohatého, leč tyranského, majetnického a psychopatického manžela Adriana. Po pár dnech strávených v domě svých přátel se Cecilia dozví, že Adrian po jejím odchodu spáchal sebevraždu, jejímu trápení však ta zpráva neulehčí. Manželovu přítomnost stále cítí, a to zcela oprávněně. Jak se ukáže – dotyčný byl vynálezce a expert na optiku a patrně přišel na to, jak udělat Cecilii ze života peklo zcela nepozorovaně…
 
Neviditelný (The Invisible Man) – Recenze
Zdroj fotek: cinemart.cz