Stránky

18. 1. 2014

Cizí oběd (Dabba) – Recenze – 70%

Indické filmy se v naší distribuci příliš často nevyskytují. A zrovna tento stojí za to. Přestože jde o debut neznámého indického režiséra, dočkal se značného věhlasu na leckterém festivalu, včetně toho karlovarského.
 
Cizí oběd
 
Zápletka filmu se točí okolo tradičního doručování obědů v Bombaji, kdy ženy v poledne připraví oběd pro své manžely do speciálních kastrůlků a ty jsou distribuovány mužům do práce prostřednictvím sítě poslíčků, kteří přesně vědí, pro koho je který ten oběd určený. Pak ale jednoho dne dojde k omylu, kdy se zamění dvě identické nádoby a staršímu úředníkovi Saajanovi přistane na stole místo obvyklého oběda z kantýny jídlo připravené zručnou kuchařkou Ily. Té přijde podivné, že její muž (který dostal ten druhý oběd) si její jídlo tentokrát nepochvaloval, přestože kastrol přišel do čista vylízaný. Poslíčci odmítají připustit mýlku, chybný servis se tudíž opakuje každý den. Až jednoho dne Ila vloží k obědu dopis a Saajan na něj odpoví. Oba lidé si od té chvíle začnou dopisovat.
 
Cizí oběd je lehká, příjemná komedie. Je dobře natočená, její děj není nezajímavý a herci jsou slušní. Prskat smíchy u ní nebudete, ale úsměv ve tváři vykouzlí. A ono to stačí. Nijak zvlášť se přitom nebuduje očekávaná romantická zápletka, celý film je opravdu jen o tom, že oba hrdinové si pouze dopisují (maximálně sní o cestování a o budoucnosti v zahraničí), a vypráví s humorem a s trochou pohádkové exotiky o jejich osudech a o tom, jak tato nečekaná událost změní jejich životy.
 
Cizí oběd
 
Více se snímek zaměřuje na svobodného Saajana, který si drží ode všech a ode všeho rezervovaný odstup, počítá zbývající dny do penze a navýsost ho otravuje, že musí kromě obvyklých povinností zaučovat nezkušeného a až protivně optimistického a přehnaně kamarádského kolegu (velmi zábavná vedlejší postava), který ho má od příštího týdne nahradit. Nejen dobré jídlo, ale i náhlé přátelství mezi oběma spolupracovníky obohatí Saajanův život a udělá z něj lepšího člověka. Naopak nekvalitní obědy z kantýny doručované manželovi Ily vedou k mužově nespokojenosti a zahýbají nepříznivě jejich vztahem.
 
Cizí oběd je film o tom, jak je dobré jídlo důležité a jak je třeba ho neošidit, protože má moc měnit lidské chování. Každou chvíli se na plátně objeví nějaká indická specialita, takže doporučuji jít na film s plnými žaludky, jinak se totiž může stát, že vás někdo přistihne, jak slintáte na plátno.




1 komentář:

  1. Anonymní20.01.14 1:40

    Myslím, že film stojí za shlédnutí také proto, že se k nám z indických filmů dostane velmi málo. Je pravda, že produkci mají velikou (většinou levně kýčovitou), ale toto bude určitě ta kvalitnější úroveň.

    OdpovědětVymazat