Stránky

19. 2. 2014

Bella a Sebastián (Belle et Sébastien) – Recenze – 80%

Malý Sebastián žije se svým nevlastním dědečkem ve vesničce na úpatí savojských Alp. Píše se rok 1943 a nacističtí vojáci ve vesnici hlídají, jestli někdo nepřevádí přes hory do Švýcarska židovské uprchlíky. Navíc v okolí řádí nebezpečná Bestie, která zabíjí ovce. Sebastián se jednoho dne s Bestií potká a zjistí, že to je zaběhlý a prakticky neškodný velký pes (fena). Pojmenuje ji Bella a spřátelí se s ní. Jenže naštvaným vesničanům někdo stále mizí ovce, takže uspořádají na Bestii hon…

Bella a Sebastián

Jde o adaptaci francouzského knižního románu, podle kterého vznikl i nejeden televizní seriál. Film se liší mimo jiné v tom, že jeho děj je zasazen do období druhé světové války. Dětská hvězda seriálu, Mehdi El Glaoui, si v tomto filmu zahrál (je to ten, o kterém hlavní hrdina řekne, že smrdí jako koza).

Bella a Sebastián je dobrodružný rodinný film, podobně jako Neuvěřitelná cesta nebo Pod Jezevčí skálou. Je příjemně oldschoolový a nenáročný a působí dojmem, že kdyby ho natočili před třiceti lety, byla by to dnes dětská filmová klasika. Je to film nesmírně vhodný pro děti, avšak jejich rodiče se nemusí za svou účast v kině vůbec stydět, protože je velice profesionálně vyvedený a dobře natočený, tak trochu postaru. Zároveň je velice seriózní a ani na vteřinu neupadne do trapné infantilnosti, ke které mají současné dětské filmy tendenci často sklouzávat.

Příběh je dostatečně silný, dojímavý (aniž by působil lacině) a místy dokonce napínavý. Herci jsou dobří, včetně hlavní dětské role i psa. Režie je výtečná. Kromě toho ale film nabízí ještě dvě věci, které u podobného typu filmu lze považovat za neobvyklý nadstandard – kamera a hudba. Majestátní záběry vrcholků hor a kamerové přelety nad nimi vyvolávají dojem, že by se tam člověk nejraději hned jel podívat. Záběry přírody se divák může opravdu kochat dosytnosti (natáčelo se v průběhu tří ročních období, tu a tam se objeví kamzík, svišť, jelen…) a je to prostě nádhera. Hudba Armanda Amara je skvělá a do značné míry ty správné emoce v konkrétních scénách fungují právě díky ní. Ve druhé polovině filmu se rozvine zápletka s pašováním židů přes hranice, a přestože jde o linii víceméně jednoduchou a předvídatelnou, hudební doprovod jí patřičně přidává na epičnosti a osudovosti.

Bella a Sebastián

Celkem vydařený je i český dabing, akorát hlas hlavního hrdiny je zbytečně monotónní a neemotivní. Ovšem když mezi sebou mluví Němci (asi tři scény), probíhají jejich dialogy v němčině s českými titulky, což je trochu zvláštní (drobné mínus pro děti, které ještě neumějí číst).

Knížku ani seriály jsem dodnes neznal a o režisérovi Nicolasi Vanierovi jsem nikdy neslyšel (oba jeho předchozí celovečerní filmy se stejně jako Bella a Sebastián odehrávají v zasněžených horách, důležitou roli v nich hraje krásná příroda a sám jejich tvůrce je zkušený dobrodruh, který podnikl několik odvážných výprav). Tudíž mě tento film velice překvapil. Příjemně.



Žádné komentáře:

Okomentovat