Stránky

28. 2. 2014

Dobrodružství pana Peabodyho a Shermana (Mr. Peabody & Sherman) – Recenze – 70%

Na začátek snad krátké vysvětlení, kdo je kdo. Pan Peabody je pes. Je inteligentní, vzdělaný, umí mluvit, je držitelem Nobelovy ceny a ceněným členem společnosti. Sherman je malý kluk, kterého Peabody adoptoval v batolecím věku. Je zvídavý a chytrý. Vztah otce a syna mezi nimi funguje zcela přirozeně a nikdo se nepozastavuje nad tím, jak může pes vychovávat lidského chlapce a starat se o něj. Zvlášť když jde o psa, který výborně vaří, má hudební nadání, je skvělý vynálezce a zručný fyzioterapeut.

Dobrodružství pana Peabodyho a Shermana

Zápletka spočívá v tom, že během prvního dne ve škole se Sherman popere se spolužačkou Penny (která ho šikanovala). Tento incident je potřeba vysvětlit jejím rodičům a paní ze sociálky, která hrozí odebráním hocha z Peabodyho opatrovnictví, neboť má na něj špatný vliv (Sherman Penny v obraně kousl, což zavání psím chováním). Je to ale zápletka velmi okrajová, v celém filmu zabírá asi 10 minut.

Ve skutečnosti je totiž Dobrodružství pana Peabodyho a Shermana bláznivou komedií o cestování časem. Aby podnítil Shermanův zájem o světovou historii, sestrojil pan Peabody Časomat, ve kterém je možné vracet se v čase do různých historických epoch. K výletům do starého Egypta, za Leonardem da Vincim či k branám Tróje se však připlete i Penny a samozřejmě dojde k narušení časoprostorového kontinua…

Postavičky pana Peabodyho a Shermana vycházejí s populárního animovaného seriálu (u nás prakticky neznámého), který vznikl na přelomu padesátých a šedesátých let. Animovaný celovečerní film studia Dreamworks natočil Rob Minkoff, který měl co do činění s animovaným filmem naposledy před dvaceti lety, kdy spolurežíroval Lvího krále. Od té doby natočil několik hraných filmů pochybné kvality, např. Strašidelný dům s Eddiem Murphym, Zakázané království s Jetem Li a Jackie Chanem a první dva filmy ze série Myšák Stuart Little. O to větší překvapením je, že Dobrodružství pana Peabodyho a Shermana jsou velice příjemnou a zábavnou jízdou, která oplývá rychlým tempem, invencí a kvalitními gagy, z nichž si odnesou dobrou náladu nejen děti, ale i dospělí.

Dobrodružství pana Peabodyho a Shermana

Na rozdíl od Velké oříškové loupeže je jen minimum legrace těženo z pádů, křiku a podobných infantilností. Naopak místy je humor poměrně sofistikovaný, až bych se bál vodit do kina vyloženě malé děti, které pravděpodobně nebudou znát Marii Antoinettu, krále Agamemnona či George Washingtona a nepochopí tím pádem narážky na ně. Příběh samotný pak může působit na mladší diváky překombinovaně a zmatečně.

Animace je samozřejmě velmi zdařilá, v tomto ohledu opravdu není co vytýkat. Kvalitní je i český dabing, zejména Ivan Trojan jako pan Peabody se vážně vyznamenal a jeho hlasový výkon je naprosto bezchybný.

Zkrátka jde o povedenou rodinou taškařici s překvapivým množstvím fungujícího humoru, zběsilým dějem a s absencí hluchých míst. Poselství jsou decentní, film chytrý a ještě má navíc vzdělávací funkci. Ve srovnání s LEGO příběhem ztrácí body, protože je přeci jen „pouze“ standardní a nevybočující. Ovšem nevybočující z řady těch kvalitnějších animáků, které za pozornost stojí.



Žádné komentáře:

Okomentovat