Stránky

22. 5. 2014

WTF (N’importe Qui) – Recenze – 30%

Rémi Gaillard je francouzský komik, který natáčí na video různé srandovní skeče a nahrává je na Youtube, díky čemuž má ve světě značný věhlas a kupu fanoušků. Proslavil se tím, že se v převleku několikrát dostal na nějakou prestižní událost (vydával se např. za člena národního volejbalového družstva a oslavoval s týmem vítězství), aniž by si kdokoli všiml, že tam vlastně nemá co dělat. Nejčastěji se ale převléká za různá zvířata a následně provádí věci, které by někdo označil za výtržnictví, jiný je zas může považovat za nápaditou švandu s občasným společensko-kulturně-satirickým přesahem.


V této francouzské komedii s bizarním názvem WTF je těch samých skečů asi tak třicet minut (včetně těch nejnovějších) a pokud Rémiho znáte a máte jeho videa rádi, pak už jste jich asi většinu viděli. Zbytek filmu (necelá hodina) je hraný a Rémi Gaillard v něm hraje sám sebe.

Děj je o tom, jak Rémi se svou partou dělá skopičiny, ale jeho přítelkyně (která je s ním deset let) je nespokojená a chtěla by, aby konečně dospěl. Rémi nakonec slíbí, že toho nechá a najde si normální práci, ale musí brát prášky a chodit na psychoterapie, aby nepodlehl pokušení začít zase natáčet videa. Průměrnou a nezábavnou každodenní rutinou je otupělý. Pak se ale stane cosi dramatického – jeho nejvěrnější fanoušek zemře během pokusu o napodobení jednoho z jeho skečů. To způsobí, že se Rémi ke svému původnímu životnímu stylu zas vrátí. Což je happy end. A už se třeba neřeší, co na to řekne ta jeho přítelkyně…

WTF

Příběh je to vyloženě strašný a realizovaný velmi špatně. Je celkem jedno, co všechno z toho je inspirováno Rémiho skutečným životem, nefunguje to totiž na žádné jiné úrovni než jako obligátní výplň sloužící k propojení té zhruba půhodiny krátkých videí do nějakého uceleného tvaru. Rémi a jeho kamarádi jsou možná dobří autoři krátkých skečů, nejsou ale moc dobří komediální herci a nejen kvůli tomu jsou všechny hrané pasáže téměř k nepřežití a zoufale nevtipné. Obsahují totiž to, s čím jsem se obdobně potýkal např. i u nepovedené komedie Hurá na Francii, a co bych označil na „podivný francouzský humor“:

  • Scény typu: „Rémiho přítelkyně je těhotná a když má porod, tak se jí narodí plastová panenka. Všichni přítomní vědí, že jde o panenku, ale chovají se, jako by šlo o zcela běžnou situaci.
  • Nepochopitelné lokální narážky, které mohou připadat vtipné výhradně Francouzům, protože ti jediní budou schopni odhalit jejich pointu. (Proč je oslovení Pařížan považováno za hrubou nadávku?)
  • Z nějakého důvodu jsou úplně všechny postavy včetně Rémyho záměrně stylizovány tak, aby působily jako co největší idioti. U Rémiho to mělo ten efekt, že mi připadal jako nesympatický blb, který se umí jenom šklebit, chová se jako nezodpovědné pako a ve své aroganci je schopen náhodnému páru novomanželů zkazit svatbu, když v přestrojení za obrovský penis vběhne mezi svatebčany a skočí doprostřed svatebního dortu. Je celkem možné, že ve skutečnosti je to příjemný a inteligentní člověk, z filmu ale získáte dojem zcela opačný. U jeho přítelkyně jsem si zas říkal, jak proboha dokázal s takovou nánou vydržet deset let.
Jeho krátké skeče jsou přitom často i chytře vymyšlené, originální, nápadité a především univerzální, takže se u nich může zasmát opravdu kdokoli. Film WTF je toho ale přesným opakem.


Žádné komentáře:

Okomentovat