Stránky

13. 6. 2014

Jak vycvičit draka 2 (How to Train Your Dragon 2) – Recenze – 60%

Ve vikinské vesnici Blp (nepříliš šťastně zvolený název) žijí všichni její obyvatelé v dokonalém soužití s draky. Syn náčelníka Škyťák by se měl stát novým náčelníkem vesnice, ten ale raději prohání svého draka Bezzubku a objevuje neznámá území. Pak se na scéně objeví nebezpeční lovci draků a zlý padouch Drago, který chce pomocí těchto stvoření ovládnout svět. A do toho Škyťák zjistí, že jeho matka, kterou považoval za dávno mrtvou, je ve skutečnosti dračí jezdkyní…

Jak vycvičit draka 2 (How to Train Your Dragon 2) – Recenze

Animovaný film studia Dreamworks navazuje na čtyři roky starý snímek Jak vycvičit draka, který se dočkal značné popularity a vynikajících recenzí. Z jeho polodětských hrdinů se stali skoro dospělí teenageři, zkušení jezdci a odhodlaní bojovníci. Jinak ale zůstalo téměř všechno při starém, včetně režiséra Deana DeBloise (jenž k oběma dílům napsal i scénář).

Bohužel je tento snímek o dost méně vydařený než ten předchozí a působí dojmem zcela standardního pokračování úspěšného animáku, které ve velké míře jen kopíruje dobré nápady z jedničky, není už tak hravý ani originální a snaží se být komerčně ještě úspěšnější, a to i za cenu topení se v hlubokých vodách hollywoodského průměru. Nějak se z něj vytratila ta ladnost, dojemnost a třeskutá zábavnost prvního dílu.

Dokud se na plátně vyskytuje alespoň jeden drak, tak je to prima. Dobře se na ně totiž dívá, jsou roztomilí, hezky animovaní, výborně graficky navržení, mají každý svou osobnost a dělají různé skopičiny, které zaručují zábavu v každé vteřině filmu. Nicméně snímek obsahuje i nemalé množství scén, ve kterých se žádní draci neobjevují a řeší se rodinné trampoty, dávná traumata, vztahy mezi dospívajícími hrdiny, seriózně pojaté složité emoce, řeční se a zpívá se o dávných láskách. A to už není ani zdaleka tak zajímavé a už vůbec ne zábavné, nehledě na to, že jde o variace toho samého, co už jsme v animovaných filmech viděli mockrát (a nejen v animovaných).

Jak vycvičit draka 2 (How to Train Your Dragon 2) – Recenze

Oproti Jak vycvičit draka je jeho pokračování ještě podstatněji zaměřené na malé děti, takže se častěji padá a naráží do věcí, ovečky srandovně bečí a zcela vymizel humor a narážky pro dospělé. Už žádné vikinské přilbice vyrobené z podprsenek, žádné klasifikování draků jako v Dungeons & Dragons, žádná přidaná hodnota v podobě čehokoli vybočujícího (kromě jediného zvratu v druhé polovině filmu, který bude možná pro úplně malé děti až příliš hardcore). Jen víceméně obyčejná rodinná fantasy podívaná, která rozhodně nezanechá ani zdaleka tak příjemný dojem jako její předchůdce. Zkrátka proto, že nenabízí nic nového. Příběh je ohraný (což by nevadilo) a dobrých vtipů a nápadů je v něm pomálu (což už vadí).

Animace je samozřejmě na výborné úrovni a český dabing ujde, jedině snad kromě nepříliš fungující pasáže, ve které náčelník a jeho choť zpívají svou svatební píseň (v originále Gerard Butler a Cate Blanchett).

To, co v Jak vycvičit draka 2 funguje dobře, fungovalo dobře i v jedničce (včetně hudby Johna Powella a kamery) a nic víc srovnatelně kvalitního v tomto pokračování nenaleznete. Nicméně nadprůměrný animovaný film to pořád je, a pokud jste velcí fanoušci jedničky, nebo máte malé děti, tak návštěva kina v tomto případě není ekvivalentem pro vyhazování peněz z okna.


Žádné komentáře:

Okomentovat