Stránky

2. 7. 2014

Chraň nás od zlého (Deliver Us from Evil) – Recenze – 60%

Newyorský policista Ralph (Eric Bana) je zažraný do své práce, zanedbává manželku s malou dcerou a dře na zdánlivě rutinních případech (mrtvé dítě ponechané u popelnic, domácí nasílí…). Pak ale jednoho dne se svým parťákem (Joel McHale) vyšetřuje případ šílené ženy, která v zoo vyndala své dítě z kočárku a hodila ho do příkopu do lvího výběhu. Jak do případu začne strkat nos přičinlivý kněz (Édgar Ramírez), začne být Ralphovi jasné, že má co do činění s démony (film začíná retrospektivní sekvencí, ve které nějací američtí vojáci v Íráku najdou v džungli satanskou kobku).

Chraň nás od zlého (Deliver Us from Evil) – Recenze

Americký film kombinující horor a policejní krimi natočil Scott Derrickson, který už má za sebou horor/soudní drama V moci ďábla a mnohem lepšího a děsivějšího Sinistera, přesto ale Chraň nás od zlého v mnoha aspektech vázne. Především má dvě hodiny, což je na film s takovýmto námětem opravdu příliš a od půlky dál už se v mém případě zájem a napětí ředily únavou. Pak je trochu problém v tom, že nepříliš funguje hororová složka filmu.

Skoro všechny “hororové” scény vypadají asi tak, že jeden až čtyři lidé pomalu procházejí nějakou místností/chodbou/sklepem/zoologickou zahradou, kde je tma a musí si tam svítit baterkami (maximálně nepravidelně poblikává žárovka) a je tam naprosté ticho. Pak někomu začne praskat ve vysílačce a začne se z ní ozývat tlumený dětský smích. Pak je zase chvilku ticho a nakonec se ozve nějaký příšerně hlasitý zvuk, případně někdo strašlivě zařve a odněkud se na hrdiny vyvalí mrtvola, vyskočí pes, či zasyčí kocour. V podstatě jsem se nebál o hrdiny nebo o to, co strašného se na plátně objeví, ale bál jsem se toho zvuku, kterého se každý musí nutně leknout, přestože jeho zaznění čeká. Kromě tohoto druhu lekaček ale film nenabízí žádný další typ budování napětí (kromě srandovní plyšové sovy a kašpárka na péru) a spíš se snaží diváka zhnusit (polorozložená mrtvola, rozpáraná kočka přibitá ke krucifixu) a výsledným efektem je pak zděšení/údiv, nikoli napětí a strach.

Chraň nás od zlého (Deliver Us from Evil) – Recenze

Občas se ve filmu vyskytnou démonem posedlí jedinci, ale ti mají často tendence recitovat a zpívat texty písniček od kapely The Doors, což jim dost kazí jejich děsivou image. Podobných nechtěně legračních momentů je ve filmu víc, ale zase ne tolik, aby se film dal označit za komedii/parodii. Jinak je ale tento film celkem nejen démonů prostý, ale dokonce i strašení prostý (jen tři předměty za celý film se začnou hýbat samy od sebe) a k pořádné scéně s démonem dojde až na úplný závěr, kdy hrdinové konečně přistoupí k tradičnímu vymítání. Film vypadá poměrně lacině a pravděpodobně laciný byl.

Relativně úsměvné jsou i titulky upozorňující na to, že film je inspirovaný skutečnými událostmi, se kterými má ovšem již tradičně jen pramálo společného.

O něco zajímavější než hororové sekvence jsou scény ze soukromí hlavního hrdiny, ve kterých si povídá se svým parťákem (Joel McHale je ve filmu sice málo, ale je to vyloženě sympaťák) a řeší problémy se svou manželkou (Olivia Munn). Na zajímavé drama z policejního života nebo na kriminální thriller je to ale pořád dost málo, zvlášť když Ralph dělá vyloženě školácké chyby (např. strká ruce přes mříže do vězeňské cely, ve které dlí nebezpečný psychopat).


Kolem a kolem se kvality filmu pohybují tak okolo průměru, body navíc mu však přihrává celkem slušný Eric Bana v hlavní roli. Po mrazivém Sinisterovi je tedy Chraň nás od zlého spíš zklamáním a nevyužitou šancí. Nutno uznat, že James Wan natáčí horory lépe.


Žádné komentáře:

Okomentovat