Stránky

4. 7. 2014

Výchozí bod (I Origins) – Recenze – 90%

Především bych doporučoval těm z vás, kteří jste na film zvědaví (a např. na něj plánujete jít v Karlových Varech), nebo jste třeba duchovně založení a zajímáte se o film z tohoto pohledu (film má trochu podobné vyznění jako např. Atlas mraků), abyste si o něm předem zjišťovali co nejméně. Film je to vynikající, a abyste si ho užili, tak o něm nepotřebujete nic dalšího vědět. A v žádném případě se nedívejte na trailer, protože ten vyzrazuje zhruba tři čtvrtiny filmu, a to včetně zápletek, jejichž podstatu a smysl má divák odhalovat až postupně při sledování filmu. No a pro ty ostatní následuje nástin děje:


I Origins - recenze


Vědec Ian (Michael Pitt) dokončuje doktorát z molekulární biologie a pracuje na výzkumu lidského oka. Seznámí se s dívkou jménem Sofi (Astrid Berges Frisbey) a oba se do sebe zamilují. S kolegyní Karen Ian dosáhne překvapivého vědeckého pokroku, když se jim podaří u slepého živočicha docílit jednoduchého zrakového vnímání. Pak se stane cosi dramatického v Ianově osobním životě a film poskočí o sedm let dopředu, kdy Ian učiní další nečekaný objev. A tentokrát jde o věc, která pořádně zamává s jeho zarytou vírou v logiku a fakta - a která by mohla změnit svět (ale nesouvisí s tím jeho předchozím úspěchem).

O čem film je, je pro diváka neznalého prakticky záhadou až do poloviny filmu (pokud neviděl trailer). Jeho první polovina vypadá jako relativně normální, příjemný romantický film, načež se v polovině druhé rozjede drama a diskurz o spiritualismu, reinkarnaci a posmrtném životě. Děj I Origins není předvídatelný, má schopnost překvapovat a je originální - už téma, kterým se zabývá, se v kinematografii příliš často nevyskytuje, a film ho navíc zpracovává vskutku ojedinělým způsobem, který je nevídaný (a souvisí s tím, zda mohou existovat dva lidé s identickou barvou a strukturou oční duhovky - což je vlastně jediný element, díky kterému mohou tvůrci tvrdit, že jde o sci-fi.

Oním tvůrcem je britský nezávislý režisér Mike Cahill, který před pár lety debutoval snímkem Jiná Země, kde šlo o to, že se k Zemi začne přibližovat nová planeta, která vypadá jako její přesná kopie. Tento vědecko-fantastický motiv byla ale využit jen jako nedějová kulisa pro komorní a minimalistický příběh hlavní hrdinky (Brit Marling, jenž nyní v I Origins hraje postavu Karen) a prakticky nebyl z hlediska příběhu moc důležitý. V I Origins se naopak okolo sci-fi motivu točí celá druhá polovina filmu a film samotný je o dost lépe natočený a má lépe budované tempo, než Jiná Země. Mike Cahill režijně neuvěřitelně vyzrál a už se nemohu dočkat jeho dalšího kousku.


I Origins - recenze

Jedním z hlavních témat filmu je střet materialistického a duchovního uvažování, které je zosobněno postavami hlavních hrdinů. Ian je logicky a racionálně smýšlejícím vědcem, který je ochotný důvěřovat jen faktickým a důkazy doloženým údajům, zatímco Sofi je věřící a spirituálně založenou bytostí, duchovně vnímavou a schopnou věřit na zázraky. Jejich vzájemné soužití ale není nijak zvlášť konfliktní, naopak se oba vzájemně doplňují a sdílí spolu svá rozdílná přesvědčení, aniž by se kdokoli z nich snažil tomu druhému něco vnucovat. Velmi osvěžující je i vztah mezi Ianem a Karen, kteří spolu jako inteligentní a racionální lidé řeší i poměrně významné problémy se zcela chladnou hlavou a relativně v klidu. Herci jsou do jednoho skvělí.

Jediné námitky plynou z několika málo dialogů, které trochu zavánějí křečovitostí (např. když se Ian a Sofi poprvé setkají na párty), a z toho faktu, že některé duchovní metafory ve filmu použité jsou možná až moc doslovné a kýčovité (pootevřené dveře, kterými prosvítá světlo). Na druhou stranu se mi moc líbil citát Dalajlámy, který v průběhu snímku zazní, a který naprosto přesně vyjadřuje konflikt hlavního hrdiny v dané situaci. Někdo pak může mít problém s občasnými náhodami a shodami okolností, jenž mohou působit absurdně a nesmyslně, nicméně mě připadaly ve své decentnosti a v zakomponování do příběhu velmi přirozené a nerušivé.

I Origins je výborně napsaný a skvěle natočený film s úžasným, okouzlujícím a dojemným příběhem s velkou myšlenkou, v němž je zkrátka všechno správně, každá věc v něm má své místo a dohromady to funguje jako celek s až chirurgickou přesností. Obrovské překvapení, které lze jedině doporučit, a které jen tak z hlavy nedostanete. Do běžné kino distribuce však zatím zakoupen nebyl. Možná je na čase s tím něco udělat.

UPDATE 24.7.2014 - Film byl zakoupen do distribuce společností Cinemart, takže se do běžných kin dostane, což je super.

P.S. Počkejte si na úplný konec závěrečných titulků. Jinak byste se připravili o geniání pointu.



Žádné komentáře:

Okomentovat