Stránky

27. 11. 2014

Návrat blbýho a blbějšího (Dumb and Dumber To) – Recenze – 50%

Bratři Farrellyové opět vytáhli Jima Carreyho a Jeffa Danielse a natočili s nimi pokračování americké bláznivé komedie Blbý a blbější, kde se dotyční šklebili v hlavních rolích v roce 1994. Upřímně, proč k tomu vůbec došlo? V recenzích na komedie s Jimem Carreym je už několik posledních let trendem psát, že jeho gumové obličeje působí na unaveném a vrásčitém obličeji spíš strašidelně než legračně, Jeff Daniels už opravdu neměl zapotřebí vracet se k roli retardovaného pošuka a ostatně, po dvaceti letech už snad pokračování nikdo nečeká, ne? Jistě, máme tu sice čtvrtého Indiana Jonese (po 19 letech), první epizodu Hvězdných válek (po 16 letech), či Terminátora 3 (po 12 letech), to jsou ale obecně kvalitní a opěvované ságy, jejichž fanoušci by se nadějí na pokračování nevzdali nikdy, za jakýchkoli okolností. Pak už tedy zbývají jen „smutné případy“ jako Základní instinkt 2 (po 14 letech), Hříšný tanec 2 (po 17 letech) a další podobně otřesné škváry včetně českých variant jako Saxána a Lexikon kouzel (po 40 letech) a Bony a klid 2 (po 27 letech).

Návrat blbýho a blbějšího (Dumb and Dumber To) – Recenze

Všem nadějím na další kousek ze světa Blbýho a blbějšího navíc totálně zatnul tipec nebývale stupidní a neskonale příšerný jedenáct let starý prequel z podtitulem Jak Harry potkal Lloyda, v němž se dva netalentovaní a nevtipní magoři snažili předstírat, že jsou Jim Carrey a Jeff Daniels, kterým byli trochu podobní.

S původním Blbým a blbějším mám navíc ten problém, že mi na něm přijde jen pramálo vtipného (a stejný problém mám s většinou filmů bratří Farrellyů). Jde o to, že jejich humor je často na hranici vkusu (mnohdy i za hranicí) a je záměrně zcela dementní. Jistě, hrdinové bláznivých komedií musejí být tak trochu trotlové, aby se nedopatřením dostávali do nepravděpodobných situací a řešili je tím nejméně předvídatelným způsobem, ale u Blbýho a blbějšího je toto dovedeno do krajnosti tím, že hlavní postavy jsou zkrátka naprostí idioti (podle lékařské definice) s IQ někde okolo třiceti a mentalitou šestiletých dětí. Tím pak omluvíte úplně všechno, i to, že se chovají jako sobečtí hajzlové (na čemž je založena zápletka tohoto pokračování). Znám několik lidí, kteří jsou původním Blbým a blbějším dost znechuceni, ale i takové, co ho mají rádi a viděli ho několikrát. Ať už je ale váš názor jakýkoli, tak se filmu nedá upřít konzistence kvality humoru – a buď vás to baví, nebo ne.

Návrat blbýho a blbějšího (Dumb and Dumber To) – Recenze

Avšak přesto, že Jim Carrey a Jeff Daniels si zopakovali své role (což po takové době působí dost zvláštně a bizarně samo o sobě) a za filmem stojí ti samí tvůrci, tak výsledek má tentokrát co do konzistence velmi daleko. Pokračování se sice nese v téměř identickém duchu, ale kvalita vtipů se různí a pohybuje se od extrému k extrému. Začalo to už úvodní scénou, u které jsem zauvažoval, jestli se nevyplatí na poslední chvíli prchnout krátce po začátku a zachránit si duševní rovnováhu – v ní totiž za Lloydem, nacházejícím se v psychiatrickém ústavu, kde posledních dvacet let živořil v kómatu, přijde na návštěvu Harry, který ho ostatně věrně chodil navštěvovat pravidelně po celou dobu, načež se ukáže, že LLOYD TO KÓMA 20 LET POUZE PŘEDSTÍRAL, ABY SI Z HARRYHO VYSTŘELIL!

Potlačil jsem tedy nakonec všechnu bolest, utřel si krev tekoucí z nosu a zůstal i na zbytek, přičemž jsem byl šokován, že na zhruba tuctu míst jsem se oproti očekávání dočkal vtipu, kterému jsem se smál na celé kolo a opravdu se jím v tu chvíli upřímně bavil. Ve filmu jsou gagy, které jsou výborné a vybroušené do dokonalosti (třeba ten s papouškem, co cituje filmové hlášky), ale na každý takový bohužel připadají dva nebo tři další, které jsou neuvěřitelně trapné a labilní. Nedokážu slovy vylíčit tu schizofrenii, kterou člověk pociťuje, když se mu v jeden moment od samého smíchu trhá bránice a o několik vteřin později se trapností propadá do sedačky a zoufale si přeje, aby už to trápení skončilo. A takhle po celý film, neustále. Místy je Návrat blbýho a blbějšího aspirátorem na komedii roku, ale mnohem častěji zprostředkovává tu nejuleželejší žumpu, jako je prdění, rány do rozkroku, čichání k fekáliím a strkání ruky do vaginy stoleté stařenky (v mládeži přístupném filmu???).

Návrat blbýho a blbějšího (Dumb and Dumber To) – Recenze

Otázka zní, jak ohodnotit film, který je zhruba z třetiny silně nadprůměrný až skvělý, z třetiny dejme tomu průměrný a neškodný a z třetiny je to ta nejstrašnější sračka, která způsobuje vředy a koliku. Těch 50% v hodnocení rozhodně neznamená, že Návrat blbýho a blbějšího je konstantně průměrným filmem. Právě naopak – jeho kvalita je mimořádně proměnlivá, pohybuje se ve všech představitelných hodnotách a nepředvídatelně se mění každých patnáct sekund. Sice není vůbec jasné, jestli lze takový film vůbec někomu doporučit, ale tak třeba z toho někdo časem udělá sestřih toho nejlepšího a nahraje to na YouTube…

P.S. O ději se nezmiňuji záměrně, protože ten představuje tu největší snůšku kreténismu, jakou jsem viděl za hoooodně dlouho. Jeho popsání by bylo na dlouhý lokte a pravděpodobně bych se u toho naštval, takže nastíním jen základ. Točí se to kolem toho, že se Harry dozví, že před dvaceti lety se stal otcem, a rozhodne se svou nikdy neviděnou dceru vyhledat. Nikoli však z rodičovské lásky – potřebuje si totiž nechat transplantovat ledvinu a z nějakého důvodu se domnívá, že se mu ji podaří vymámit od ní…


Žádné komentáře:

Okomentovat