Stránky

12. 8. 2015

Fantastická čtyřka (The Fantastic Four) – Recenze – 30%

Jestli to správně chápu, tak Fantastická čtyřka je původně komiks vydavatelství Marvel. Práva na její zfilmování ale nemá studio Marvel, nýbrž studio Fox, které o ní musí nejpozději každých deset let natočit alespoň jeden film, aby mu ta práva nepropadla a nemusela se odevzdávat zpátky Marvelu, potažmo Disneymu. Možná by ale u Foxů mohli zauvažovat, jestli by se jim naopak ta práva vrátit nevyplatilo, protože jejich první filmovou adaptaci Fantastické čtyřky z devadesátých let (produkovanou Rogerem Cormanem) nikdo nikdy neviděl, snímek z roku 2005 (mimo jiné s Jessicou Alba a Chrisem Evansem) a jeho o dva roky mladší pokračování stály za houby a ani tímto nejnovějším rebootem si portfolio rozhodně nevylepšili.

Fantastická čtyřka (The Fantastic Four) - Recenze
Zdroj fotek: cinemart.cz

Přitom bylo na co se těšit. Režisérem byl jmenován Josh Trank, který natočil před třemi roky pozoruhodné nízkorozpočtové sci-fi Kronika, natočené z pohledu první osoby a vyprávějící o trojici přátel, co přijdou ke schopnosti telekineze. Fantastická čtyřka měla být v jeho podání psychologičtější, temnější a hutnější, než komiksové superhrdinské filmy běžně bývají, nebo minimálně než jaká byla předchozí Fantastická čtyřka před deseti lety, která mířila hlavně na mladé (nejlépe pubertální) publikum.

Jenže se něco tragicky podělalo. Pravděpodobně to bude souviset s tím, že film vznikal za obrovských porodních bolestí, kdy se studio vytrvale s režisérem hádalo, na natáčení i při střihu panovaly dlouhé neshody a Josh Trank se na internetu nedávno od finální verze snímku distancoval. Pravdou nicméně je, že diváka, který si chce užít film, za jehož zhlédnutí v kině musí zaplatit 180 korun, takové informace nemusí zajímat a jde mu jen o to, jestli ten film bude dobrý, nebo špatný.

A Fantastická čtyřka bohužel není dobrý film. Ze zmíněné výraznější a propracovanější psychologie, temnějšího příběhu a hutnější atmosféry zbyly maximálně velmi izolované fragmenty, scénář je slabý, příběh je extrémně standardní a roztahaný (děje je v něm tak na čtyřicet minut) a hlavně tu není skoro žádná akce.

Hlavní hrdina, talentovaný génius Reed (Miles Teller), jeho kamarád Ben (Jamie Bell), dvojice nevlastních sourozenců Sue a Johnny (Kate Mara a Michael B. Jordan) a nadějný vědec Viktor Von Doom (Toby Kebbell) se po vynalezení teleportu dostanou na jakousi cizí planetu. Tam je pokropí eruptující zelený sliz a Viktor se v něm utopí. Zbylá čtveřice se vrátí na Zem a zjistí, že má superschopnosti (Reed se dokáže elasticky natahovat, Sue se umí udělat neviditelnou a vytvářet silová pole, Johnny létá, hoří a vrhá ohnivé koule a z Bena je nadlidsky silný kamenný obr).

Fantastická čtyřka (The Fantastic Four) - RecenzeProblém je v tom, že tyto události, o nichž stejně víte, že k nim musí nutně dojít, se odehrají až v polovině filmu! Ke svým schopnostem přijde ústřední kvarteto teprve v padesáté minutě, což vzhledem ke skutečnosti, že snímek má celkově 94 minut i se závěrečnými titulky, je celkem na pováženou. Do té doby sledujeme, jak se Reed kamarádí s Benem už od základní školy, jak předvádějí svůj podomácku sestrojený teleport na nějaké soutěži, jak si jich všimne vědec Franklin Storm (Reg E. Cathey) a přizve je do svého týmu, kde je seznámí s jeho ostatními členy, jak se jim pak podaří sestrojit teleport ve velkém, úspěšně ho vyzkoušejí s pokusnou opicí, pohádají se o něj s vedením, které ho chce nabídnout vládě a NASA, a rozhodnou se vyzkoušet ho na sobě.

Do toho se samozřejmě postupně seznamujeme s hrdiny, s jejich traumaty a se vztahy mezi nimi, s jejich motivacemi, strachy, přáními, a tak dále. Celou dobu se ale nic moc zajímavého neděje, celých těch padesát minut působí jako extrémně dlouhá a zbytečně protahovaná expozice a vy se jen těšíte, že v druhé půlce se děj konečně rozjede, a že konečně dojde také na nějakou akci, v níž se zúročí ta citová investice do hlavních postav, kterou jste učinili v půlce první. Chyba lávky – film se v tu chvíli totiž naopak totálně rozpadne a odumře.

Většina do té doby slibně se rozvíjejících psychologických linií (třeba náznak možné romantiky) je odhozena, chování postav přestane být konzistentní, zápletka se počne ubírat zcela náhodnými směry, atmosféra se začne každou chvíli razantně měnit a akce příliš nepřibyde – vyjma závěrečných deseti minut je jí v celém filmu sotva čtyřicet sekund!

Fantastická čtyřka (The Fantastic Four) - Recenze

Korunu tomu nasadí to, že se čtvrt hodiny před koncem (!) ukáže, že Viktor Von Doom nezemřel, načež se vrátí do děje coby zlý Dr. Doom a zničehonic dojde k názoru, že je potřeba zničit Zemi, což je natočené, jako by šlo o šokující a překvapivý zvrat. Šokovaný ale nebude nikdo, protože to, že z Viktora Von Dooma bude časem hlavní záporák, musí být každému (i neznalcům předlohy) jasné přinejmenším od té doby, co je ostatním hrdinům představen jménem.

A když se pak na konci po závěrečné bitvě (velmi krátké a průměrné) hlavní hrdinové dohadují, jak si tedy budou jako superhrdinský tým říkat, tak je to vážně jako něco z Cimrmana.

Fantastická čtyřka vypadá jako pilotní film k nějakému zamýšlenému seriálu, co se ještě nezačal natáčet (a nezačne), a připomíná takové ty staré díly televizního Star Treku, jehož tvůrci se snažili celou dobu hrozně šetřit, aby si pak mohli na konci dovolit mít drahý počítačový efekt. Drtivou většinu času v ní totiž zabírají dialogy lidí, co se spolu baví v uzavřené laboratoři, k první „akci“ v ní dojde po více než hodině a ani pak to nestojí za řeč – digitální vír, souboj ve vesmíru a vybuchování hlav těžko někoho ohromí. Je to škoda, ostuda a především promarněná příležitost – jak pro Joshe Tranka, tak pro přítomné herce, kteří jsou velmi sympatičtí a docela se i snaží. Výsledný film však dosahuje stěží podprůměru, na druhou stranu ale zas není vyloženě příšerný nebo k nepřežití. Akorát je nudný, nezajímavý a takový nijaký a k ničemu. Výraz „fantasticky zbytečný“ ho asi vystihuje nejlépe.




Žádné komentáře:

Okomentovat