Stránky

12. 9. 2015

American Ultra – Recenze – 40%

American Ultra je americký film, jenž je v kinech propagován tímto plakátem:

American Ultra – Recenze
Zdroj fotek: forumfilm.cz

Potíž je v tom, že ačkoli se na plakátu píše „akční komedie“, tak mi to jako komedie vůbec nepřišlo. Prakticky jsem se ani jednou nezasmál, maximálně mi zhruba dvakrát zacukaly koutky. Nejde přitom o to, že by vtipy v American Ultra byly slabé. Ony tam totiž skoro žádné nejsou. Spíš mi to připadalo jako akční thriller s několika zábavně přestřelenými akčními scénami a komediálně stylizovanými postavami, jejichž potenciál však zůstal nevytěžen.

Hlavními hrdiny jsou dva zhulenci Mike a Phoebe (Jesse Eisenberg a Kristen Stewart), kteří bydlí spolu a mají se moc rádi. Mike dokonce plánuje požádat Phoebe o ruku, nicméně čas od času má podivné záchvaty, které mu jeho záměry komplikují. Pak se ukáže, že Mike je ve skutečnosti něco jako elitní agent, dítko utajeného vládního experimentu s vymazanou pamětí, po němž začnou najednou jít profesionální zabijáci, policie, i CIA.

Většina filmu následně spočívá v tom, že Mike a Phoebe se ocitají na útěku, jsou k smrti vyděšení, se slzami na krajíčku, netuší, co se kolem nich děje, a upřímně se bojí o své životy, zatímco na ně průběžně útočí různí nebezpeční psychopati, kteří je chtějí zabít. To není úplně komediální. Ani to většinou není natočené jako komedie, protože tomu chybí nadhled, legrační hlášky a odlehčující prvky. Dokonce i to hulení tu nemá moc místo – některé postavy sice jsou tu a tam v rauši z nějakých drog, ale místo toho, aby byly zábavné, tak jsou děsivé (někoho nezodpovědně ohrožují na životě, neuvažují přitom racionálně a chovají se nepředvídatelně), případně smutně zoufalé (v deliriu se marně snaží vyrovnat s nějakou dramatickou situací a uklidnit se).

American Ultra – Recenze

Záblesky humoru jsou přítomny zejména prostřednictvím několika akčních sekvencí, jež jsou podpořeny záměrnou nadsázkou a zábavně přehnanou brutalitou spočívající v tom, že například někdo někoho krvavě zabije polívkovou lžící nebo sekáčkem na maso. Cílem bylo pravděpodobně natočit něco, co by připomínalo podobně komicky laděné scény třeba v Kick-Ass nebo v Kingsmanovi. Rozdíl je v tom, že oba zmíněné snímky měly o poznání zajímavější a lépe napsané postavy, byly daleko lépe uchopené, mnohem lépe režírované, inteligentnější, promyšlenější a výrazně zábavnější.

Hlavní postavy sice ztvárnili áčkoví herci, o hereckých výkonech se ovšem mluvit nedá. Jesse Eisenberg prostě hraje zhuleného Jesseho Eisenberga (a akční scény mu bohužel nelze věřit) a Kristen Stewart hraje zhulenou Kristen Stewart, čímž veškerá snaha končí – jakékoli jejich pokusy o vyjádření serióznějších emocí vypadají nepřirozeně a falešně. Spíš než oni však bude na vině britský režisér Nima Nourizadeh, který film natočil řemeslně slušně, ale bez jakéhokoli výrazu a konzistentnějšího záměru. American Ultra se pod jeho vedením proměnil ve veskrze průměrně režírovanou akční blbůstku bez nápadu, s nulovými ambicemi, nijak zvlášť povedenými dialogy, nepříliš dobře vedenými herci hrajícími špatně napsané postavy a s nevyužitým potenciálem, která navíc neví úplně přesně, čím by chtěla být (nutno podotknout, že jeho předchozí film, Projekt X, byl zhruba stejně rozporuplný). Zklamáním je i hlavní záporák, jenž je nezdařilou karikaturou slizkého firemního manažera bez špetky charismatu.

Finále v samoobsluze sice výsledný dojem trochu vylepšuje, ale coby zadostiučinění přichází až příliš pozdě a na záchranu filmu stejně nestačí. Kdyby celý snímek vypadal jako jeho posledních patnáct minut, tak bych byl dost možná nadšený, takhle jde ale bohužel jen o promarněnou příležitost.



Žádné komentáře:

Okomentovat