Stránky

9. 3. 2016

Filmový festival Febiofest 2016 navštíví Peter Morgan, Carmen Maura i Daniel Brühl

23. ročník pražského mezinárodního filmového festivalu Febiofest proběhne v Praze od 17. do 25. 3 2016, v regionálních ozvěnách pak bude pokračovat v dalších čtrnácti českých městech včetně Hradce Králové, Pardubic, Ostravy, Olomouce, Českých Budějovic, Karlových Varů, Plzně či Brna. V průběhu festivalu dojde k celkem 586 projekcím, přičemž návštěvníci budou moci vybírat ze 150 filmů z 56 různých zemí. Domovským kinem festivalu v Praze je opět Cinestar Anděl, promítat se bude však i v Cinestaru na Černém mostě, v kině Lucerna, v kině Aero a dvě projekce se budou konat i v kině Dlabačov.

Febiofest 2016
 
Dnes (9. března) ve 12 hodin začal předprodej vstupenek na pokladnách kin sítě Cinestar, online předprodej bude spuštěn dnes o půlnoci. Lístky nebude možné rezervovat, lze je jedině koupit. Jejich cena bude 89 korun za 2D film a 99 korun za 3D film. Zakoupením lístku za 129 korun na projekce označené jako „Projekce charitativního partnerství“ podpoříte částkou 40 korun komunitní centrum pro seniory a jejich blízké Život 90, jenž bojuje zejména proti týrání seniorů a provozuje i nonstop bezplatnou linku důvěry pro seniory 800 157 157. Kdo bude mít vstupenku na představení a nebude se moci dostavit, může ji vrátit do třiceti minut před začátkem promítání. Tyto lístky pak budou k dispozici na Last Minute pokladně pro ty, kteří se budou chtít pokusit dostat na film na poslední chvíli. Všechny cizojazyčné filmy budou opatřeny českými titulky.

Slavnostní zahájení se poprvé uskuteční ve čtvrtek 17. 3. v Obecním domě, kde se bude promítat zahajovací film Carol, na šest Oscarů nominované tiché vztahové drama s Cate Blanchett a Rooney Mara. Během zahajovacího ceremoniálu převezmou cenu Kristián za přínos světové kinematografii slovenská herečka Emília Vašáryová a italský režisér, scenárista a herec Marco Bellocchio. Kromě toho budou v průběhu festivalu dalším mezinárodním hostům předáni ještě tři další Kristiáni, a to konkrétně Peteru Morganovi, scenáristovi snímků Královna či Poslední skotský král, skotskému herci Peteru Mullanovi známého kupříkladu z filmů Dannyho Boyla, a španělské herečce Carmen Maura, zásadní postavě španělské kinematografie a múze režiséra Pedra Almodóvara. Dalším významným hostem festivalu bude evropský herec Daniel Brühl, známý např. z filmů Goodbye Lenin! nebo Hanebný pancharti. Febiofest uvede v rámci pocty tomuto herci snímky Velký sen, Občanská výchova, Rivalové a také nejnovější počin s názvem Kolonie, v němž si Brühl zahrál spolu s Emmou Watson.

Kolonie

Na filmu Rona Howarda Rivalové spolupracoval scenáristicky i Peter Morgan, čímž se to hezky propojuje. V sekci, jenž slouží jako pocta právě tomuto scenáristovi, se budou promítat i filmy Duel Frost/Nixon, Prokletý klub a Poslední skotský král. Jako poctu režisérovi Marcu Bellocchiovi organizátoři vybrali jeho snímky Pěsti v kapsách, Dobrý den, noci a nejnovější Krev mé krve. Herečku Carmen Maura budou mít diváci možnost vidět mimo jiné ve filmech Ženy na pokraji nervového zhroucení i v jejím zatím posledním snímku Bláhová noc.

Kromě těchto sekcí jsou do programu opět zařazeny i sekce Asijské panoráma, Latinskoamerické panoráma, Proti proudu, Made in USA, dětská sekce Febiofest Junior a mnoho dalších. Novinkou je kategorie nazvaná Uprchlíci, jenž vznikla částečně s přihlédnutím k aktuálnosti tohoto tématu ve světě. Množství českých filmů a filmů natočených v koprodukci s ČR zas dala vzniknout nové sekci Česká stopa. V soutěžní sekci Nová Evropa bude o nejlepším filmu hlasovat porota složená z dobrovolníků, kteří se k hodnocení filmů přihlásili napříč nejrůznějšími pracovními odvětvími a věkovými kategoriemi.

V rámci Febiofestu byla vyražena i pamětní medaile s motivem herecké legendy Rudolfem Hrušínským, jemuž byla věnována in memoriam, provedená ve zlaté a stříbrné verzi. První dva kusy obdrželi synové Rudolfa Hrušínkého, Rudolf a Jan. Medaili bude možné zakoupit u České mincovny. Loni se takto „své“ medaile dočkal herec Karel Fiala. O držiteli medaile v příštím roce budou moci lidé hlasovat na internetu, mezi nominovanými je mimo jiné Vladimír Menšík a Oldřich Nový.

Spotlight

Od 1. února běží předprodej na projekce v sekci Culinary Cinema, jenž jsou speciální v tom, že po každém promítání bude následovat exkluzivní tematická večeře o několika chodech inspirovaných zhlédnutým filmem. Tyto večeře budou probíhat v luxusní restauraci hotelu Andel´s, pokrmy budou připravovat přední šéfkuchaři a držitelé michelinských hvězd a večerem bude provádět televizní moderátorka Jolana Voldánová. Ceny na tyto projekce se pohybují od 1590 do 1890 korun. Lístky je možné zakoupit v síti Ticketportal.

Nově bude udělena i cena Amnesty International Febiofest Award, jejímž prostřednictvím chtějí organizátoři poukázat na nespravedlivě vězněné umělce a novináře po celém světě. Návštěvníci festivalu budou mít možnost podepsat u stánku Amnesty International v kině Cinestar Anděl petici za propuštění ukrajinského režiséra Olega Sencova, nespravedlivě odsouzeného za domnělý terorismus.
Součástí festivalu je i hudební program Febiofest Music Fest, jenž se bude konat po sedm večerů od 18. do 24. 3. v prostorách garáží kina Cinestar Anděl, kdy každý večer bude tematicky ve znamení nejrůznějších hudebních stylů od rocku a popu přes punk či metal až k žánru zvanému psychobilly. Vystoupí na něm například kapely Cocotte Minute, Queens of Everything, Imodium a The Paranoid. Vstup na tuto akci je zdarma.

Nikdy nejsme sami

Dále přikládám své osobní tipy, které se sám pokusím nevynechat. Řada z nich se v následujících týdnech dostane i do širší distribuce a Febiofest je uvede v předpremiéře:
  • Anomalisa – animovaný film Charlieho Kaufmana nominovaný na Oscara.
  • Čarodějnice – údajně velmi působivý horor oceněný cenou za režii na festivalu Sundance.
  • Já, Olga Hepnarová – černobílý český film o poslední v Československu popravené ženě, jenž vzbudil velké ohlasy letos na festivalu Berlinale.
  • Kluk ve světě příšer – pohádkový animovaný snímek japonského studia Ghibli, proslavené zejména Hayao Miyazakim.
  • Kolonie – zmíněný thriller inspirovaný skutečnými událostmi s Emmou Watson a Danielem Brühlem.
  • Mr. Holmes – drama o posledním období života Sherlocka Holmese, v hlavní roli Ian McKellen.
  • Mustang – na Oscara za nejlepší neanglicky mluvený film nominované a cenami ověnčené drama.
  • Nikdy nejsme sami – nový film Petra Václava, autora Českým lvem za nejlepší film oceněné Cesty ven. Snímek získal cenu za nejlepší film v sekci Fórum na letošním Berlinale.
  • Orel Eddie – komediální drama o historicky nejméně úspěšném skokanovi na lyžích.
  • Píseň západu slunce – obrazově nádherná adaptace klíčového díla skotské literatury.
  • Spotlight – drama o investigativních novinářích pátrajících po identitách kněží, kteří v Bostonu sexuálně obtěžovali děti. Letošní držitel Oscara v kategorii Nejlepší film.
  • Švadlena – hvězdně obsazené australské drama o švadleně v podání Kate Winslet, která se po letech vrací do své domoviny.

Uvidíme se na festivalu. Filmu zdar!




Žádné komentáře:

Okomentovat