Stránky

19. 11. 2016

Hologram pro krále (A Hologram for the King) – Recenze – 60%

Obchodní zástupce Alan (Tom Hanks) je vyslán svou firmou do Saúdské Arábie, aby tam místnímu králi představil holografický chat, což by mělo vézt k navázání dlouhodobé spolupráce při stavbě králova nového města. Nejlepší obchod Alanova života ale začnou od začátku provázet všemožné komplikace, zahrnující jednak jeho psychickou a zdravotní nepohodu a zároveň naprosto rozdílnou mentalitu a styl komunikace arabského národa.

Alanem totiž zmítá jakýsi syndrom vyhoření, související s jeho životní situací (v práci nevyniká, je rozvedený a nemá dost peněz na to, aby mohl své dceři dopřát vysokou školu), kromě toho trpí pásmovou nemocí, ztrátou energie a nespavostí a na zádech mu roste nějaká boule. Jeho tým spolupracovníků i s veškerou technikou je umístěn do stanu v poušti bez jídla, klimatizace i wi-fi. Komunikace vázne na všech úrovních. Alanův nadřízený po něm chce výsledky, leč král je bůhvíkde a neví se, kdy by měl přijet.
 
Hologram pro krále (A Hologram for the King) – Recenze
Zdroj fotek: falcon.cz

Snímek Hologram pro krále natočil režisér Tom Tykwer (Lola běží o život, Parfém: Příběh vraha) podle vlastního scénáře a stejnojmenné knižní předlohy, která vypráví o postarším Američanovi ztraceném v arabském světě, neschopném udržet krok se světem globální ekonomiky, frustrovaným sebou samým a nekonečným čekáním na příchod krále. Tykwerův film pak tyto motivy rozehrává v bizarní směsici dramatu a absurdní komedie, která je sice místy velmi vtipná, pozoruhodně vyprávěná a dějově nepředvídatelná (což je super), ale zároveň obsahuje elementy a myšlenky, jenž celkový dojem výrazně kazí.

Absurdní humor a nepředvídatelnost jsou rozhodně největší pozitiva, díky nimž je Hologram pro krále povětšinou dost zábavný jen tím, jak boří divákova očekávání a nechává ho sdílet pocity překvapení spolu s hlavním hrdinou – třeba když je Alan pozván na večírek na dánské ambasádě, kde to vypadá jako v lasvegaském nočním klubu. Nebo když je nucen si opakovaně najímat řidiče (naplňujícího obvyklé klišé o upovídaném taxikáři), který před každou jízdou kontroluje motor, jestli mu do něj někdo nenamontoval výbušninu.

Celkové vyznění vypovídající o neschopnosti komunikace mezi dvěma zcela odlišnými kulturami, jež ze začátku vede k mnoha absurdním a komickým situacím, je ale průběžně podkopáváno, až dospěje k poněkud nepřesvědčivé multikulturně-pozitivní pointě, kvůli níž film podstatně ztratí tah. Alan totiž zavrhne vidinu slibně se rozvíjejícího intimního vztahu se sličnou zástupkyní jakési dánské firmy a dá přednost nejisté romanci s arabskou doktorkou ve středním věku, jejíž interpretace spočívá v konstatování laciných frází typu „láska je univerzální jazyk“ nebo „láska láme bariéry“, zkrátka že na této úrovni ta komunikace mezi národy přeci jen možná je.

Hologram pro krále (A Hologram for the King) – Recenze

Výsledná romantická linie (k níž ovšem dojde až někdy v poslední čtvrtině filmu) je oproti všemu ostatnímu bohužel předvídatelná dost a až příliš obyčejná ve srovnání s tím mořem absurdností okolo. Nakonec se všechno až moc rychle vyřeší a snímek skončí smířlivým finále, které nelze po té vší předchozí zábavě vnímat jinak než jako vyměknutí. Zároveň se omrzí neustálá přítomnost onoho arabského řidiče, který je z komické vedlejší postavičky povýšen na Alanova průvodce a společníka, který s ním začne řešit vlastní problémy a vytvářet samostatné podzápletky, kdy třeba propašuje Alana do posvátné Mekky nebo ho vezme na lov vlků.

Celkově tak Hologram pro krále nedokázal zůstat konzistentní a z nadsazené absurdní komedie s několika dramatickými prvky se přetavil do jiného žánru, v němž už se ale nehodí být zkratkovitý, komediálně stylizovat obyvatele Saúdské Arábie do takřka karikatur a dělat si legraci z arabských stereotypů, a ta změna je jasně patrná a neuspokojivá. Ledacos ještě zachraňuje tradičně skvělý Tom Hanks v hlavní roli, ale jinak se při sledování Hologramu pro krále nedá zbavit pocitu obyčejnosti a zmarněné šance, a že dějově trošku podobný Lov lososů v Jemenu byl lepší. Nicméně na jedno zhlédnutí přesto stojí za to, přinejmenším kvůli své první polovině.



Žádné komentáře:

Okomentovat