Stránky

28. 1. 2017

Zakladatel (The Founder) – Recenze - 70%

Drama Zakladatel vypráví o muži jménem Ray Kroc (Michael Keaton), který se zasloužil o vybudování sítě restaurací McDonald´s do její současné podoby. A první, co asi každého napadne, je, že to bude pravděpodobně strašlivá propaganda McDonald´s. Ve skutečnosti je to ale asi stejná propaganda jako dokument Super Size Me, tudíž vám tento fastfoodový řetězec spíš znechutí.

Zakladatel (The Founder) – Recenze

Začátek filmu přitom vypadá jako nehorázně průhledná, téměř obdivná půlhodinová reklama financovaná McDonaldem. Hlavního hrdinu tu vidíme jako neúspěšného padesátníka, snažícího se prodávat mixéry na mléčné koktejly různým bistrům, jehož okouzlí restaurace s rychlým občerstvením kdesi v Kalifornii, jejíž majitelé, bratři McDonaldovi (Nick Offerman a John Carroll Lynch), vymysleli onen systém rychlé přípravy jídel a Rayovi udělají prohlídku po vnitřku restaurace, seznámí ho se svým životním příběhem a dostatečně mu vysvětlí, proč je McDonald´s nejlepší restaurace na světě, a že má nejkřupavější hranolky. Následují scény, v nichž se spokojení zákazníci ve zpomalených záběrech slastně zakusují do hamburgerů…

Raye Kroca tu vnímáme jako ambiciózního muže, jenž se chopí příležitosti a přesvědčí oba bratry ke vzájemné spolupráci za účelem vybudování franšízy. Jako snaživého obchodníka, co začne získávat na svou stranu nové nadějné zaměstnance a bohaté investory. Jako houževnatého podnikatele, který se stane naplněním amerického snu a ukázkovým příkladem funkčnosti motivačního hesla, že s vytrvalostí nejdál dojdeš.

Postupem času se však ukáže pravá Rayova tvář chamtivého žraloka, co hanebně obelstí oba bratry a obere je úplně o všechno se slovy: „Kdyby se můj konkurent topil, nacpu mu do pusy další hadici s vodou.“ Jinými slovy, ve filmu se z něj začne stávat nelidský hajzl, kterého máte nenávidět, což kromě jeho nekalých a zlomyslných obchodních praktik ještě podtrhuje to, jak zanedbává svou manželku (úžasně smutná Laura Dern), bez jejíhož vědomí uvalí na jejich dům hypotéku a za jejímiž zády se dvoří jiným ženám. A taky začne dávat do mléčných koktejlů mléko z prášku, aby ušetřil, grázl.

Nejpozději v tu chvíli se ze snímku začne stávat film o tom, že peníze hýbou světem, a že bohatí lidé, co mají dostatek kapitálu a troufalosti, si mohou skutečně koupit všechno a všechny. Což dělá ze Zakladatele poměrně trpký zážitek, byť jeho první polovina má namířeno spíš ke komediálně laděné podívané. Onu první polovinu je proto třeba brát jako ironické připravování podhoubí pro tu změnu v tónu, k níž později dojde.

Zakladatel (The Founder) – Recenze

Zakladatel je zručně a pevnou rukou natočen režisérem Johnem Lee Hancockem, jeho postavy jsou do jedné perfektně obsazeny kvalitními herci a film je to chytrý a poutavý, leč nedokáže ze sebe setřást onu auru „malého filmu“, stejnou auru, jakou měly třeba jeho starší snímky Zrození šampiona nebo Zachraňte pana Bankse. Člověk se díky nim něco dozví, neurazí ho, ale zároveň v něm neprobudí příliš velký zájem, nenabídnou žádné velké drama a jsou spíš přehlédnutelné, což je sice mnohdy nefér vůči leckterým hereckým výkonům v nich předváděných, ale je to tak. Zakladatel je z nich rozhodně ten, který nechá diváka nejméně chladným a zanechá v něm znepokojivý pocit, že na tom světě něco není v pořádku, ale to bohužel nestačí. Je to dobrý film, ale vyloženě nadšení z něj v žádném ohledu budete jen těžko.

Jinak pokud byste se těšili na nějaké domnělé šokující odhalování výrobních postupů při sestavování jídel a nakládání McDonaldu s potravinami, zpochybňování kvality jejich produktů a jinou kritiku týkající se např. jejich kampaní, tak nic takového ve filmu není a nikdy ani být nemělo.



Žádné komentáře:

Okomentovat