Stránky

8. 2. 2017

Lego® Batman Film (The Lego Batman Movie) – Recenze – 70%

Animovaný Lego® příběh byl super a dost vydělal, takže přichází další animovaný film vytvořený v podobném duchu, odehrávající se tentokrát v Lego Gothamu a s Lego Batmanem v hlavní roli. Ke změně došlo akorát na postech režiséra a scenáristů, nicméně i na tvůrcích Lego® Batman Filmu je znát, že také mají hodně rádi filmy a Lego a mají i podobný smysl pro humor jako tvůrci Lego® příběhu. A také mají rádi Batmana.

Lego® Batman Film (The Lego Batman Movie) – Recenze

Na začátku to vypadá hodně slibně. Batman svým drsným chrapotem vtipně komentuje už úvodní studiová loga, takže královská zábava začíná skutečně již od první vteřiny, načež nikdo nic nevysvětluje (předpokládá se, že znáte postavy Batmana a jeho protivníků) a hned se jde do akce obsahující tuny humoru a tisíce okouzlujících nápadů vyplývajících z jedinečnosti filmového světa vytvořeného z Lego kostiček. Animace je stejně dokonalá jako v případě Lego® příběhu (panáčci vypadají skutečně jako z plastu, pohybují se trochu trhaně, spousta roztomilých detailů pro milovníky Lega…) a film po celou dobu uhání kupředu v podobně zběsilém tempu jako Lego® příběh.

Vlastně ne. Lego® Batman Film je ještě nabitější a zběsilejší, takže už v té úvodní akční scéně se dá těžko orientovat, co přesně se v ní děje a kdo se zrovna pere s kým, protože Batman v ní bojuje s asi dvěma tucty záporáků najednou (včetně Jokera, Tučňáka, Riddlera, Harley Quinn, Catwoman a mnoha dalších), zatímco pod nimi odtikává bomba a do toho hraje písnička o tom, jak je Batman super.

Takhle ostatně vypadá většina filmu – je hrozně rychlý, v akčních sekvencích se děje milion věcí najednou a od začátku do konce je nastavena vysoká kadence vtipů a nápaditých legračních drobností, kterých je ale tolik a střídají se tak rychle a v tolika plánech, že si spousty z nich ani nevšimnete, natož abyste se jim stačili zasmát. Výjimečně lze ocenit i přítomnost českého dabingu (mimochodem velmi zdařilého), protože číst titulky a ještě si všímat, co všechno se děje na plátně, to by bylo peklo. Na film se díky tomu rozhodně dá koukat opakovaně, protože jistě budete pokaždé postupně odkrývat nové a nové vrstvy vtipů.

Lego® Batman Film (The Lego Batman Movie) – Recenze

Zdaleka nejvíc vtipů si ale užijete, pokud jste viděli všechny předchozí hrané filmy s Batmanem (a to i ten z roku 1966), vyznáte se v jiných superhrdinech a záporácích ze stáje DC Comics a máte alespoň povědomí o postavách z jiných filmů od Warner Bros., jako je třeba trilogie Pán prstenů, sága Harry Potter, King Kong, Čaroděj ze země Oz, Gremlins, Jurský park, Netvor z černé laguny a podobně, protože pak se alespoň vyznáte v celé řadě odkazů, referencí, narážek a vtípků, které film čerpá z toho všeho. Na různé jiné filmové Batmany se tu průběžně odkazuje vizuálně, slovně i hudebně.

Nicméně jakkoli nápaditá je audio-vizuální stránka filmu a jakkoli funkční je ta obrovská hromada humoru, tak příběh se řadí mezi evidentní slabiny. Děj je totiž překombinovaný mišmaš, v němž neexistuje nic jako logistika a logika, vyskytuje se v něm až příliš mnoho postav (i třetina by pořád byla hodně) a navíc Batman nepůsobí většinu filmu kvůli své namyšlenosti a samolibosti úplně dvakrát sympaticky. Oproti Lego® příběhu zcela chybí jakýkoli hlubší myšlenkový přesah (ať už šlo o satirický motiv orwellovské totality či sofistikované propojení se světem skutečných lidí) a zůstala jen zábavná akce a obvyklá poselství o důležitosti rodiny a týmového ducha.

Příběh se splétá z až příliš mnoha linií. V Gothamu se policejního vedení ujímá sličná komisařka, která by ráda navázala spolupráci mezi Batmanem a policejním sborem, což Batman odmítá, ale ta komisařka se mu líbí, takže má dilema. Další Batmanovo dilema vyplývá z toho, že omylem adoptuje jakéhosi sirotka a řeší sám v sobě, jestli je ochoten ho akceptovat jako syna a nechat si říkat „tati“. Joker se mezitím snaží Batmana přesvědčit, že je jeho úhlavním nepřítelem, pročež spřádá se svými kumpány ďábelské plány, zahrnující mimo jiné armádu záporných filmových postav zaplavujících Gotham.

Lego® Batman Film (The Lego Batman Movie) – Recenze

Potud asi v pořádku (až na tu otcovsko-synovskou linii, která je z toho všeho zdaleka nejméně zajímavá), ale ve skutečnosti je toho ještě víc, postav je několik desítek a přinejmenším od druhé poloviny snímku děj začne zabředávat vyloženě do vod dadaismu, kdy se zcela nemotivovaně začnou dít úplně náhodné zvraty a příběhové kličky, aniž by alespoň vzdáleně bylo jasné, proč hrdinové dělají to, co dělají, a všechno se na konci vyřeší mávnutím kouzelného proutku, aniž by to nějak smysluplně vyplývalo z předcházejícího dění.

Některé trhliny v příběhu skutečně nelze přehlédnout, na drobnější chyby jsou ale stovky dobrých vtipů docela dobrou záplatou. Celková zběsilost a obsahová přeplněnost snímku a přehnaná přemrštěnost akce je sice místy ubíjející, ale na druhou stranu se nelze ani na minutu nudit (nicméně je možné se tím vším poměrně rychle přejíst). Lego® Batman Film je každopádně zábavným filmem pro děti i dospělé, po jehož skončení si budete prozpěvovat „Na na na na na na Batman!“ se stejným zápalem, s jakým jste si po zhlédnutí Lego® příběhu prozpěvovali „Všechno je tu boží!“



Žádné komentáře:

Okomentovat