Stránky

20. 6. 2017

KVIFF 2017 – Do Varů letos přijedou Uma Thurman a Jeremy Renner

V pátek 30. června vypukne 52. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary, kde budu přítomen i já, takže se můžete těšit na reportáže z místa dění i na recenze filmů, které se mi poštěstí ve Varech vidět.

Hlavními hosty festivalu budou herečka a producentka Uma Thurman, kterou proslavila spolupráce s režisérem Quentinem Tarantinem na filmech Pulp Fiction: Historky z podsvětí a Kill Bill, a herec Jeremy Renner, známý ze snímků Smrt čeká všude, posledních dvou dílů z filmové série Mission Impossible nebo z komiksových Avengers. Oba obdrží Cenu prezidenta MFF KV a podělí se spolu o slavnostní ceremoniály – Uma Thurman bude přítomna na slavnostním zahájení a Jeremy Renner, který dorazí později, zas na slavnostním zakončení.

KVIFF 2017 Thermal
Velký sál v hotelu Thermal. Zdroj fotek: Film Servis Festival Karlovy Vary

Zahajovacím filmem bude americká romantická komedie Pěkně blbě, označovaná za jeden z nejlepších filmů tohoto žánru z poslední doby, která zároveň krátce po skončení festivalu vstoupí i do běžné české kino distribuce. Zakončovacím filmem bude již dříve uvedené sci-fi Příchozí, v němž si zahrál právě Jeremy Renner. Ten zároveň na festivalu uvede film Wind River, který doprovází i nadšené ohlasy z letošních Cannes, a v němž herec ztvárnil hlavní roli.

Dalšími významnými hosty festivalu budou mimo jiné:

  • Čerstvý držitel Oscara za nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli, Casey Affleck. Herec známý ze snímků jako Gone, Baby, Gone či Místo u moře přijede představit film Davida Loweryho Přízrak. K tomu je pro něj přichystána Cena prezidenta MFF KV.
  • Hudební skladatel James Newton Howard, který nejenže převezme Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii, ale zároveň bude dirigovat část slavnostního zahajovacího koncertu před hotelem Thermal. Koncert bude zahájen 30. června po 22. hodině, vstup je zdarma.
  • Průkopníci britského sociálně-realistického filmu, režisér Ken Loach a jeho dvorní scenárista Paul Laverty, kteří loni vyhráli v Cannes se snímkem Já, Daniel Blake. Oba získají Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii, a to u příležitosti oslav ke 30. výročí založení Evropské filmové akademie.
  • Stejné ocenění obdrží i český filmař Václav Vorlíček, režisér pohádek Tři oříšky pro Popelku, Princ a Večernice a mnoha dalších snímků, včetně komedií Pane, vy jste vdova! či Kdo chce zabít Jessii? – a právě ta byla zařazena do programu festivalu.

Na slavnostním zahájení bude představena nová znělka, v níž tentokrát účinkuje herecká legenda Jiří Somr. Světovou premiéru si ve Varech odbude restaurovaná verze oscarového snímku Obchod na Korze. Dvěma filmařům byla složena pocta ve formě jejich vlastních retrospektivních sekcí – japonskému průkopnickému filmaři Kendžimu Mizogučimu, jenž v padesátých letech proslul jako tvůrce moderního japonského realismu, a českému režisérovi a scenáristovi Jiřímu Brdečkovi, jehož film Limonádový Joe uvede festival na oslavu stého výročí jeho narozenin.

Uma Thurman a Jeremy Renner
Uma Thurman a Jeremy Renner. Zdroj fotek: Film Servis Festival Karlovy Vary, © Peter Lindberg a Sarah Dunn

Oficiálně festival skončí v sobotu 8. července, v neděli budou přesto ve Velkém sále Thermalu zorganizovány mimořádné projekce tří vítězných filmů, a to v 10, 13 a 16 hodin. V provozu bude i Letní kino, v němž 5. července od 19 hodin dojde ke koncertu, na němž vystoupí Mk Collective, Karlovarský symfonický orchestr, Michal Hrůza a kapela Hrůzy. Na 1. července připadá pro změnu ČEZ Energy Fest, organizovaný v Poštovním dvoře, který mohou všichni držitelé festival passů navštívit zdarma.

Zde na oficiálních stránkách festivalu: www.kviff.com se dočtete všechny potřebné informace ke kupování a rezervování lístků a festival passů, k jednotlivým kinům a filmům, programovým sekcím a tak dále. Online rezervace limitovaného množství vstupenek na jednotlivá představení začne již 26. června v 10:00. Jinak filmů jsou spousty a spousty, výběr je velký a řada věcí rozhodně už předem stojí za to, takže možná ještě vydám speciál o některých filmech, které se letos ve Varech určitě vyplatí sledovat.



Žádné komentáře:

Okomentovat