Stránky

25. 7. 2018

Plán útěku 2 (Escape Plan 2: Hades) – Recenze – 10%

Thriller Plán útěku z roku 2013 byl poměrně slušnou akční jednohubkou, v níž se Sylvester Stallone a Arnold Schwarzenegger pokoušeli utéct ze super-zabezpečeného vězení, ze kterého údajně utéct nešlo. Byla to blbost s pitomým scénářem, ale bylo to zručně natočené, místy i poměrně nápadité, slušně zahrané, Arnold trousil vtipné hlášky a mělo to celkem svižné tempo i vtahující atmosféru, těžící hlavně z nostalgie po starších filmech obou stárnoucích akčních hvězd. Nyní ovšem přichází do kin pokračování, které nemá nic z toho. Jediné, co zbylo, je vězeňské prostředí, rapper 50 Cent v roličce hackera a Sylvester Stallone, jenž byl nicméně odsunut do pouhé vedlejší role. A je to totální katastrofa.
 
Plán útěku 2 (Escape Plan 2: Hades) – Recenze
Zdroj fotek: forumfilm.cz

Příznačné pro Plán útěku 2 je, že v USA se ani nenamáhali cpát ho do kin a raději jej vydali rovnou na DVD a dalších platformách. Oproti prvnímu Plánu útěku měl méně než poloviční rozpočet (místo padesáti milionů jen dvacet) a natočil jej režisér Steven C. Miller, který za celou svou kariéru nebyl schopen natočit nic, co by kvalitativně dosáhlo alespoň na horší průměr. A protože první Plán útěku v Americe finančně propadl, ale dobře si vedl v Číně, tak druhý díl vznikl v čínské koprodukci (a jeho hlavní hrdina je Číňan).

Zápletka je o tom, že jeden člen Stalloneova akčního týmu jménem Shu (Xiaoming Huang) je lapen a zavřen do podzemního vězení řízeného umělou inteligencí, odkud je útěk nemožný. Zatímco se Shu seznamuje s vnitřním chodem nového prostředí a ostatními spoluvězni, tak jeho tajemný věznitel postupně odchytává i ostatní Stalloneovy zaměstnance, a tak si Silvester zavolá na pomoc dávného kamaráda (Dave Bautista), aby se spolu pokusili ono vězení lokalizovat a najít jeho slabiny.

Samozřejmě se nikdo nepozastavuje nad tím, odkud Stallone ví, že se jeho lidé nacházejí zrovna v tomhle vězení, které je tak tajné, že nikdo nezná jeho polohu, a které navíc všichni doposud považovali jen za nereálný mýtus. Přesto se Stalloneův hacker dokáže přes počítač úplně bez problému nabourat do jeho bezpečnostního systému, čemuž se také nikdo nepodivuje. A hlavní záporák samozřejmě vymyslel draze vypadající vězení, které je zcela izolováno od zbytku světa, ale i tak v něm po vzoru Vykoupení z věznice Shawshank vystupuje postava vězně, který je schopen ostatním vězňům ledacos obstarat (aniž by bylo vysvětleno, jak se mu podařilo k tomu dostat). A z vězení se samozřejmě nedá utéct, ale jen do chvíle, než naleznete první dveře a za nimi starou dobrou větrací šachtu (půlku filmu se sice operuje s tím, že budova mění každý den svou strukturu, ale to ve výsledku není vůbec nijak využito).

Plán útěku 2 (Escape Plan 2: Hades) – Recenze

Vůbec v celém filmu dá docela práci orientovat se v jeho ději, který je přitom mimořádně prostý, avšak je realizován natolik mizerně, že věci jako motivace postav a jejich uvažování nebo zákonitosti fungování tajného vězení jsou dokonale zastřené mlhou nesrozumitelnosti. Stejně tak je mnohdy těžké dešifrovat, co se zrovna ve filmu děje a proč se to děje, případně co hrdinové filmu v některých scénách dělají a z jakého důvodu to dělají (proč si třeba posílají tajné zprávy v jídle, když by si to mezi sebou mohli říct úplně normálně?). Režie je pochopitelně zoufale bídná, děj dementní a nesmyslný, dialogy postav nudné a klišovité a technické zpracování hrozné, od tragického střihu až po digitální triky ze čtvrté cenové. Navíc ve filmu není ani žádný humor (záměrný ani nezáměrný), možná vyjma dvou až tří nejapných pokusů o tvrďácký vtip.

Herecké výkony jsou bohužel také z kategorie „rovnou na video“, ať už se jedná o nevýrazné a necharismatické záporáky, úděsné okrajové role (50 Cent předvádí nejkoženější výkon roku), čím dál tím zchátralejšího a oteklejšího Sylvestera Stalloneho (který se ani moc nesnaží něco předvádět) nebo zcela dřevěného Davea Bautistu, jemuž nelze uvěřit ani skládání Rubickovy kostky. Hlavní hrdina v podání Xiaominga Huanga z nich ještě nakonec vychází nejlépe, ale i tak není o co stát. Nezachraňují to ani akční scény, které jsou až na prvních patnáct minut do příběhu vnášeny uměle, a to prostřednictvím vězeňských soubojů, jež se pravidelně pořádají každý druhý den, ale kterým chybí jakákoli choreografie, výraznější kamera nebo alespoň trocha nápaditosti.

Ze začátku to vypadá ještě snesitelně, ale jakmile se po úvodní čtvrthodině rozjede hlavní zápletka, rozpadnou se spolu s ní i ty poslední naděje. Z béčkového námětu se mnohdy dá vykřesat dobrá zábava, ale to by ho nesměli zabít céčkovým zpracováním tvůrci postrádající schopnosti, talent i soudnost. Plán útěku 2 má navíc tu drzost mít otevřený konec a lákat na další díl, který je bohužel nevyhnutelný. Plán útěku 3 je totiž v tuto chvíli již natočen a nachází se ve fázi post-produkce…




Žádné komentáře:

Okomentovat