Stránky

8. 11. 2018

Grinch (The Grinch) – Recenze – 60%

Zelený chlupatý mrzout Grinch je hlavním hrdinou dětské knížky Jak Grinch ukradl Vánoce z roku 1957, kterou napsal americký spisovatel Theodor Seuss Geisel (alias Dr. Seuss), z jehož díla vzešel třeba i slon Horton nebo strážce lesů Lorax. Co se Grinche týče, tak u nás ho dost lidí zná spíš z hraného filmu Grinch režiséra Rona Howarda, v němž titulní roli ztvárnil v roce 2000 šklebící se Jim Carrey v zelené masce. Nyní zapšklého bručouna, co z duše nenávidí Vánoce, převedlo do podoby animovaného snímku studio Illumination Entertainment, které se nepustilo do adaptace knížky od Dr. Seusse poprvé – má totiž na triku i animovaný film Lorax z roku 2012.
 
Grinch (The Grinch) – Recenze
Zdroj fotek: cinemart.cz

Kromě toho má ale stejné studio za sebou také Tajný život mazlíčků, Mimoně a sérii Já, padouch, tedy filmy, v nichž je příběh výrazně odsunut do pozadí (případně ani neexistuje) ve prospěch primitivního groteskového humoru – tedy padání, zakopávání a mlácení se do hlavy, což funguje dobře na děti, ale kvalitní film to nezajistí. Děj Grinche (Grinch se rozhodne ukrást lidem Vánoce, ale je pohlcen vánoční náladou, přestane být mrzutý a vše napraví) je extrémně jednoduchý už v knižní předloze, která má jen pár stránek, na nichž navíc ilustrace zabírají více prostoru než rýmovaný text psaný velkými písmeny. To z něj dělá prakticky ideální námět pro film, který nehodlá vyprávět nic složitého a chce se soustředit hlavně na barvité vykreslení toho, jakým způsobem se Grinch bude snažit ty Vánoce ukrást.

Tvůrci se tudíž mohli dosyta vyblbnout na nápaditém zpracování městečka Kdosice, jehož obyvatelé jsou Vánocemi (americkými) nadšeni, bohatě zdobí své domy i ulice a dávají si záležet na tradicích (amerických). Stejnou péči věnovali Grinchově obydlí ve skále nad městem i stylizované animaci Grinche samotného (a jeho psa), při níž znatelně čerpali z ilustrací původní knižní předlohy. V tomto světě se pak Grinchův příběh odehrává souběžně s druhou dějovou linií, v níž malá holčička plánuje polapit Santu Clause, aby mu mohla své přání sdělit osobně.

Grinch (The Grinch) – Recenze

Z hlediska příběhu se toho ve filmu ale vážně nestane o nic víc, než je zmíněno v předchozích odstavcích, a přerod hlavního anti-hrdiny z mrzouta ve vánočně naladěného dobráka ani není moc zajímavý a odehraje se skokově. Většina snímku tak pozůstává prakticky jen z nejrůznějších akčních honiček, dovádění na sněhu a klouzání se skrz město/les na nejrůznějších dopravních prostředcích, hlavně aby to bylo co nejvíc divoké a šílené a děti neměly čas se začít nudit. Nechybí zavalitý nemotorný sob, vřískající kozel, ani sáně na chůdách a Grinchův pes umí hrát na bicí a vařit kafe. Ale proč je Grinch zelený a proč z něj ve městě nikdo nemá strach, to už se neřeší.

Grinch ve výsledku dopadl přesně tak, jak by se dalo předpokládat, že dopadne v rukou studia, které točí filmy s Mimoni. Jestli to brát jako plus, nebo jako mínus, je už na vás.

P.S. Spolu s Grinchem jde do kin i předfilm (s Mimoni, jak jinak). Dabing není špatný, akorát vypravěčský komentář ve verších zní dost kostrbatě.




Žádné komentáře:

Okomentovat