Stránky

13. 1. 2014

Špinavý trik (American Hustle) – Recenze – 70%

Skutečnými událostmi inspirovaný americký film vypráví o Irvingovi (Christian Bale), který má se svou ženou (Jennifer Lawrence) nevlastního synka a s milenkou Sydney (Amy Adams) provozuje nelegální podvodnickou činnost spočívající v prodeji padělaných obrazů a okrádání lidí, kteří si k němu chodí půjčovat peníze, které on sám nemá. Pak na ně zatlačí agent FBI Richie (Bradley Cooper) a slíbí jim svobodu, když mu pomůžou chytrým podvodem načapat politika Carmena (Jeremy Renner) při přebírání úplatku. Celá akce nečekaně rozroste do epických rozměrů, když se do hry vloží vícero kongresmanů a nebezpečná mafie…

Špinavý trik - Christian Bale, Amy Adams a Bradley Cooper


David O. Russell je režisér, který má ambice udělat ze svých filmů něco víc a pokud možno se při jejich natáčení vyhnout žánrovým šablonám. Tři králové jsou tak trochu jiné válečné drama, Terapie láskou je tak trochu jiná romantická komedie a Špinavý trik je tak trochu jiný film o podrazu.

Ta odlišnost tkví v tom, že zatímco se na plátně odehrává klasický podvod ve stylu Podrazu nebo Dannyho parťáků, stejné množství času (ne-li víc) je věnováno vztahům mezi postavami a vykreslením jejich charakterů. Irving je obtloustlý světák s pleší, kterou se snaží zakrýt příšernou přehazovačkou (Christian Bale tu vypadá trochu jako Tom Cruise v Tropické bouři). Svou ženu, z domu prakticky nevycházející znuděnou hospodyňku, už nemiluje, ale v životě by se neodloučil od svého dítěte, takže se k ní neustále vrací. Když se do ideálního soužití s jeho milenkou vloží vychytralý agent, výsledkem je vztahový trojúhelník, ve kterém se sebevědomá žena ocitá v nejisté situaci, kdy musí volit mezi dvěma muži. Irving se navíc s politikem, na kterého peče boudu, spřátelí a má snahu ho chránit. Další ozvláštnění plyne z toho, že hrdinům se jejich komplikovaný švindl rozpadá pod rukama a často musí improvizovat, nebo vymýšlet za pochodu zcela nové plány a kličky.

Na filmu jsou kromě atraktivní zápletky nejlepší herci a dobová atmosféra konce 70. let. Bizarní účesy a styl oblékání jednotlivých postav vychází z jejich předobrazů – herci jsou stylizovaní tak, aby vypadali podobně jako reálně žijící lidé, jejichž osudy je snímek inspirovaný. Výbornému obsazení vévodí obě ženy, které si za své výkony odnesly Zlaté glóby. Amy Adams na sobě navíc celou dobu střídá různé šaty s výstřihy, které svou enormností připomínají Mariánský příkop, takže je i na co koukat. Nenapadá mě vůbec nic, co bych mohl filmu po herecké stránce vytknout. Skvělé jsou i další vedlejší role, jejichž protagonisty však nebudu jmenovat, protože se jedná v některých případech o zábavná camea.

Špinavý trik - Jennifer Lawrence

Zajímavé je, že kromě ocenění pro Amy Adams a Jennifer Lawrence získal Špinavý trik i Zlatý glóbus za nejlepší komedii. Vyloženě komedie to ale není. Postavy jsou sice humorně stylizované a některé konkrétní scény jsou komického charakteru (např. když hrdinové musejí narafičit setkání s bohatým arabským šejkem, ale mají k dispozici jen Mexičana, který neumí arabsky), jinak ale Špinavý trik není o nic víc komedie, než třeba zmínění Tři králové nebo kupříkladu Gangster Squad – Lovci mafie. Nahlas se smát opravdu nebudete, spíš dojde jen na pobavený úsměv.

Děj je poměrně zábavnou nadsazenou taškařicí, ve které se každý snaží přechytračit každého a kde i režisér schovává esa do rukávu, aby mohl vynést potřebné trumfy v pravý okamžik a diváky překvapit. Co do sofistikovanosti, hrátek s žánry a nastavování atmosféry je David O. Russell téměř mistr, nicméně mu částečně chybí základy, na kterých svůj film vystavěl. Nepodařilo se mu dodat snímku potřebnou šťávu a drive, takže se celkem vleče a až na dvě výjimky zcela postrádá napětí. Je vážně škoda, že i přes to množství psychologie a motivací, které se režisér pokusil postavám vtisknout, zůstávají hrdinové filmu spíš zábavnými figurkami z grotesky, na jejichž osudech divákovi nepříliš záleží, než skutečnými lidskými bytostmi.

Špinavý trik je oddechová retro podívaná, zábavná, inteligentní, se skvělými herci. Rozhodně však nejde o jeden z nejlepších filmů roku (loňského), jak se snaží tvrdit zahraniční média. Na to by musel být mnohem dravější a více výrazný.



Žádné komentáře:

Okomentovat