Stránky

15. 7. 2014

Magický hlas rebelky – Recenze – 80%

Po dokumentu Věra 68, ve kterém režisérka Olga Sommerová zachytila životní osudy olympijské gymnastky Věry Čáslavské, se ve filmu Magický hlas rebelky věnuje další známé a populární osobnosti a zároveň další významné ženě české historie, zpěvačce, herečce a bojovnici za svobodu Martě Kubišové.

Magický hlas rebelky - Recenze

Stejně jako v případě Věry 68 jde o dokument velmi komplexní. Zabývá se životem Marty Kubišové od dětství až po současnost, kdy nejrůznější archivní materiály, dobové záznamy, fotografie a videoklipy jsou spojeny scénami, ve kterých se dnes Marta Kubišová skromně vyjadřuje k různým etapám svého života, s nadhledem a vtipem vzpomíná a komentuje je. Film má poměrně slušný záběr, neboť je v něm zachycen jak zpěvaččin začátek kariéry a doba její největší slávy (a následný comeback po roce 1989), tak její kurážný boj proti komunismu, kdy coby disidentka a signatářka Charty 77 protestovala proti normalizaci, a i život osobní, sdílený postupně se dvěma manžely a s dcerou Kateřinou.

Především je nutno říct, že Olga Sommerová je velice zručná a talentovaná filmařka, která má o natáčení svých filmů jasno a je schopna velmi přesně realizovat své vize. Marta Kubišová je zas velice silnou a inspirativní osobností, která si toho hodně zkusila, hodně si prožila, hodně riskovala, a nejen že se stala jedním z nejvýraznějších hlasů české popkultury, ale zároveň je symbolem odporu proti komunistickému režimu. Během premiérového uvedení na festivalu v Karlových Varech jí diváci aplaudovali hned třikrát, pokaždé vestoje. Že spolupráce obou těchto žen povede k něčemu výjimečnému, se dalo čekat. A opravdu – Magický hlas rebelky je nejlepším a řemeslně nejprofesionálnějším českým životopisným dokumentem za poměrně dlouhou dobu, přinejmenším od zmiňované Věry 68 (a předtím zas dlouho nic).

Magický hlas rebelky - Recenze

Oceňuji hlavně to, jakým způsobem je snímek sestříhán a dán do kupy. Archivní záběry a videoklipy jsou inteligentně promíseny se scénami ze současnosti, nic nechybí a zároveň nic nepřebývá a výsledkem je nesmírně kompaktní celek, který nijak nepřehání a ani nepodceňuje význam Kubišové a stejně tak se ji nesnaží za každou cenu glorifikovat. Hezky zakomponovaná jsou i čtení ze záznamů Státní bezpečnosti, Martiny rozmluvy s dcerou nad starými fotografiemi a současné rozhovory s lidmi, kteří její život a kariéru více či méně ovlivňovali, např. s Václavem Neckářem, jedním z členů hudební skupiny Golden Kids. Trošku šroubovaně a násilně působí snad jen dialogy mezi Kubišovou a Anetou Langerovou, které spolu ve filmu nacvičují některé duety a divadelní muzikál Touha jménem Einodis.

Magický hlas rebelky je skvostný a velmi vydařený dokument, ze kterého jsem prakticky nadšený, a to jsem toho moc o Martě Kubišové nevěděl. A teď si představte, jak nadšení z něj asi musí být ti, kteří mají Kubišovou rádi a jsou jejími fanoušky či fanynkami.


Žádné komentáře:

Okomentovat