Stránky

17. 10. 2014

Co jsme komu udělali? (Qu'est-ce qu'on a fait au Bon Dieu?) – Recenze – 70%

Francouzská komedie Co jsme komu udělali? byla ve své domovině překvapivým hitem a v kinech zaznamenala obrovskou návštěvnost – a není divu. S vtipem a nebývalou kuráží se totiž věnuje problematice etnických menšin žijících ve Francii a jejich soužití s čistě francouzskými obyvateli, což je téma velice současné a žádoucí. Navíc jde o komedii s největším počtem rasistických narážek a vtipů vůbec (nebo přinejmenším od Diktátora), což je prvek taktéž velice oblíbený.

Co jsme komu udělali? (Qu'est-ce qu'on a fait au Bon Dieu?) – Recenze

Hypocentrem politicky nekorektního humoru je vážená francouzská rodina, kterou tvoří dva manželé (hrdí nacionalisté a křesťané) a jejich čtyři dcery, z nichž tři jsou provdané, přičemž jejich manželé jsou Arab, Žid a Číňan. Vzájemné vztahy jsou tím pádem křehčí než vaječná omeleta Zdeňka Pohlreicha a každou chvíli je na spadnutí dokonalá bouře, takže si dovedete představit, jakými hádkami skončí třeba slavnostní rodinný oběd. Jedinou nadějí je čtvrtá dcera, která se také vdává, tentokrát k radosti všech konečně za křesťana. To ale ještě její trpící rodiče netuší, že jde o černocha…

Film poměrně výrazně pracuje s nejrůznějšími předsudky a s rasovými stereotypy, přičemž se nebojí pořádně přiostřit, takže politicky nekorektních narážek na různé zvyky jednotlivých kultur a náboženství je tu nepočítaně, stejně tak trefně mířených urážek s rasovým, či náboženským podtextem. Většina takových gagů je obecně velmi funkční a spolehlivě rozesměje (třeba když tři manželé staví sněhuláka se šikmýma očima, plnovousem a burkou) a nejeden rasista se tu možná přiučí novým výrazům a slovním spojením.

Co jsme komu udělali? (Qu'est-ce qu'on a fait au Bon Dieu?) – Recenze

Spolehlivě nejzábavnější je ale otec onoho černocha, který je ze všech postav s přehledem největší rasista (má subjektivní důvod, proč ze srdce nenávidět bělochy), po francouzských ulicích se promenáduje v tradičním africkém hávu a kdokoli ho osloví, na toho nasupeně vypoulí oči a vrhne zabijácký výraz (a je silně proti uzavření sňatku svého syna s nějakou koketou bílýho žabožrouta). Okolo něj a jeho soužití s otcem nevěsty se ostatně točí druhá polovina filmu, zatímco v té první jde spíš o snahu o vytvoření přátelských vazeb mezi dosavadními manžely, ať už s jejich tchánem, nebo navzájem mezi sebou.

Komedie je to tudíž obrovsky zábavná, nicméně mohla být ještě zábavnější. Čas od času dojde na scénu, která je spíš trapně upachtěná (buď je špatně natočená, nebo se v ní postavy chovají jako sobečtí idioti, tudíž se najednou stanou ohromně nesympatickými) a zdaleka ne všechny vtipy vycházejí tak, jak si tvůrci pravděpodobně představovali (třeba ten se zakopáváním obřízky na zahradě). Jedna ze sester má třeba tu vlastnost, že je hypersensitivní, tudíž každou chvíli brečí, nicméně není to upotřebeno k žádné záplavě humoru, prostě jenom brečí a chová se hystericky. V jednu chvíli se zoufalí rodiče rozcházejí ze scény na scénu, aniž by se o tom předtím vedl nějaký vysvětlovací dialog, a po chvíli se už zase nerozcházejí.

V každém případě je Co jsme komu udělali? jedna z těch lepších a zábavnějších komedií poslední doby, její humor je navíc univerzální a pro každého (není ani moc urážlivá, její pointa je v tom, že trocha toho nadhledu a politicky nekorektních vtipů nakonec stmeluje národy). Docela by mě zajímalo, jak by dopadl její český remake…


Žádné komentáře:

Okomentovat