Stránky

27. 10. 2014

Falešní poldové (Let’s Be Cops) – Recenze – 20%

Justin a Ryan jsou spolubydlící potýkající se s neúspěchem v zaměstnání, případně s neúspěchem při shánění zaměstnání. Pak jednoho dne vyrazí na maškarní párty oblečení jako policisté. Při cestě domů si všimnou, že spousta lidí si je plete se skutečnými policisty, a to včetně skutečných policistů (!). Řeknou si, že by mohla být zábava vydávat se za ně dlouhodobě, takže si na internetu koupí ojeté policejní auto a začnou v něm odposlouchávat hlášení o případech, ke kterým se dostávají dřív než opravdoví strážci zákona.
 
Falešní poldové (Let’s Be Cops) – Recenze
Zdroj fotek: cinemart.cz

Představuji si to asi tak, že režisér Luke Greenfield (tvůrce velmi nepodařených komedií Sexbomba od vedle a Tvůj snoubenec, můj milenec) a scénárista Nicholas Thomas (scénárista Sexbomby od vedle a tvůrce televizní reality show se skrytou kamerou pro Playboy TV) si sedli do hospody, dali si pár piv a začali vymýšlet, co by asi tak mohli vyvádět dva třicátníci vydávající se za policisty. Takže určitě je napadlo, že by mohli:

  • balit ženské na uniformy
  • náhodně zastavovat lidi na ulici
  • páchat ilegální činnost (hazard, drogy) a zdekovat se s příjezdem opravdové policie
  • připlétat se k vloupačkám a k případům rušení nočního klidu, zvlášť když budou někde poblíž opilé a vnadné pětadvacítky
  • učit se policejní hantýrku z instruktážních videí na YouTube
  • rozhánět s policejním autem děti v parku
  • jít na policejní stanici a bez problémů si odtamtud odnést libovolné zbraně a nejmodernější vybavení určené ke špionáži
  • dostat se do konfliktu s mafií.

Falešní poldové (Let’s Be Cops) – Recenze

Problém je, že tyhle nápady vymyšlené v poloopilosti by vydaly možná tak na sérii krátkých legračních scének, nebo na pilotní díl půlhodinového sitcomu, ale oběma tvůrcům se zoufale nepodařilo uplést z nich celovečerní, přes sto minut dlouhý film. Ten se pak nutně utápí v nudné vatě a ve zbytečně natahovaných sekvencích, které se zoufale snaží působit legračně, ale jsou jen otravné a navíc zcela bez známky funkčního humoru. Ty nejlepší scény jsou stejně ocitované už v traileru a všechno ostatní je už jen nastavovaná kaše postrádající jakékoli další přísady. Nejbolestivější jsou ty scény, kdy jde humor stranou úplně a najednou se přihlásí o slovo drama o přátelství, hrdinství a statečnosti, kdy snad máme těm přihlouplým amatérům, kteří si hrají na policisty, fandit a strachovat se o ně.

V hlavních rolích vystupují dva komediální herci (hráli spolu v seriálu Nová holka se Zooey Deschanel), kteří jsou ale naprosto tuctoví, zaměnitelní, nevýrazní a málokdy vtipní (většinou jen juchají, tlemí se blbostem a chovají se jako idioti). Jejich postavy jsou psychopati bez pudu sebezáchovy, kteří nemají problém vrhat se do smrtelně nebezpečných akcí a ještě si z toho dělat srandu. Nejobludnější je pasáž, kdy se jeden z nich vydá do tajné skrýše nelítostného drogového gangu v přestrojení za jednoho z jejich členů (kterému ale vůbec není podobný, není ani stejné rasy a ještě je velmi špatně namaskovaný), což mu všichni dokonale sežerou a nevšimnou si ani toho, že jejich kámoš změnil barvu pleti. Jeden z hrdinů objektivně trpí nějakou psychickou poruchou, protože si začne myslet, že je doopravdy policista (sám si udělí vyšší hodnost a začne se podle toho chovat), a ten druhý je ultimátní imbecil, protože ho nenapadne s tou šaškárnou přestat ani poté, co si přečte, že za vydávání se za policisty hrozí přísné tresty odnětí svobody a několika set tisícové pokuty (na což samozřejmě v průběhu filmu ani náznakem nedojde, takže na konci jsou všichni šťastní a hlavní hrdinové dostanou místo vyčinění pochvalu).

Jak se v tak nezábavné a upachtěné skoro-komedii ocitl Andy Garcia ve vedlejší roli, je záhada. Asi unesli jeho rodinu a vydírali ho.

Falešní poldové (Let’s Be Cops) – Recenze

Bohužel nefunguje ani vedlejší romantická linie, vyvíjející se podle těch nejprovařenějších klišé. Zápletka s policejním bojem proti drogovému gangu je nefunkční a postrádá humor, napětí i logiku (logický smysl komedie dávat nemusejí, ale měly by dávat smysl alespoň v rámci toho světa, ve kterém se odehrávají, což Falešní poldové nesplňují). Film je neuvěřitelně líný, neoriginální a necool a ještě k tomu shazuje práci opravdových policistů, kteří jsou zde prezentováni jako paka, neschopná ani identifikování místa srazu zločinců, což se oběma hlavním hrdinům, naprostým amatérům, podaří v mžiku.


Žádné komentáře:

Okomentovat