Stránky

22. 12. 2015

Králové hor (Brothers of the Wind) – Recenze – 70%

Rodinný neanimovaný film v našich kinech je v podstatě vzácný úkaz, k němuž dojde do roka tak dvakrát (za poslední dva roky mě napadají akorát Bella a Sebastián a tuzemské příspěvky Pojedeme k moři a Jak jsem hráli čáru). Králové hor jsou rakouští a vyprávějí o přátelství chlapce a orla.

Mladý Lucas žije se svým tátou (Tobias Moretti) na samotě v horách, jejich vztah je však od loňské smrti Lucasovy matky poněkud napjatý. Zakřiknutý klučina proto tráví hodně času v přírodě, aby unikl ze společnosti zarmouceného otce. Jednoho dne najde z hnízda vypadlé orlí mládě. Začne se o něj tajně starat, v čemž mu pomůže hodný hajný (Jean Reno). Spolu pak orla krmí, starají se o něj a učí ho létat a lovit, přičemž mezi dravcem a Lucasem vznikne silné přátelské pouto. Jak ale orel roste a dospívá, tak se blíží den, kdy ho bude třeba vypustit zpět na svobodu do divočiny…
 
Králové hor (Brothers of the Wind) – Recenze
Zdroj fotek: bioscop.cz
 
Asi nejdůležitější informace spočívá v tom, že film neobsahuje žádné triky, tudíž veškeré záběry zvěře jsou autentické záznamy natáčené ve volné přírodě, případně s trénovaným orlem. A jsou to místy záběry skutečně úchvatné – orla lovícího lišku nebo kamzíka běžícího ze strmého srázu s orlem na zádech jsem určitě ještě neviděl, a to ani v leckterých dokumentech. Není divu, že španělský režisér Gerardo Olivares strávil nad výrobou filmu osm let.

Na druhou stranu je škoda, že při vší té náročné práci se zvířaty a s natáčením se nepodařilo napsat i nějaký sevřenější a propracovanější příběh. Motiv kamarádství orla a kluka je vytěžen dostatečně a sympatický hajný, co zná les a zvířata v něm jako své boty, je moc dobrá vedlejší postava (a Jean Reno ho hraje hezky). O něco hůř je na tom vztah Lucase a jeho otce, který se nedočkal patřičného vykreslení, takže jeho pozvolný vývoj od počáteční odcizenosti k opětovnému navázání zpřetrhaných pout je o něco trhanější, než by se slušelo.

Místy zas vázne styl vyprávění. Například na začátku, kdy sledujeme ono orlí mládě už od narození, se divák dozví, že nevypadlo z hnízda omylem, leč že bylo vystrčeno starším bratrem. To ale ostatní postavy nemohou vědět, takže působí trochu divně, když Lucas pojmenuje svého nového mazlíčka symbolicky Ábel. Souboj obou orlích bratrů, k němuž film v závěru směřuje, a vůbec jakékoli pokusy o osudovost, jsou závislé na tom, že filmaři měli hromadu vynikajících záběrů a snažili se je poslepovat do nějakého smysluplného celku. Poslepovali je sice dost dobře, ale filmově to nefunguje úplně tak, jak by si asi přáli.

Králové hor (Brothers of the Wind) – Recenze

To ale nic nemění na tom, že Králové hor převážně fungují dobře, a v žánru rodinného filmu se řadí k nadstandardu. Scény z přírody mají příjemnou poetiku večerníčků s Václavem Chaloupkem (Méďové, Vydrýsek…), herecký výkon všech orlů přítomných na natáčení je úplně boží a představitel Lucase Manuel Camacho také není špatný. Film je dostatečně dramatický, napínavý i dojemný, aniž by zbytečně vydíral a tlačil na pilu. A český dabing se dá v pohodě ustát (nebo v případě kina spíš usedět).



Žádné komentáře:

Okomentovat