Stránky

2. 7. 2018

Ant-Man a Wasp (Ant-Man and the Wasp) – Recenze – 60%

Naposledy byl mravenčí superhrdina Ant-Man k vidění ve filmu Captain America: Občanská válka, nicméně v Avengers: Infinity War se už neobjevil – a snímek Ant-Man a Wasp, pokračování prvního Ant-Mana z roku 2015, vysvětluje proč. Hlavní hrdina Scott (Paul Rudd) je totiž už téměř dva roky pod policejním dohledem v nuceném domácím vězení a zbývá mu už jen pár dnů, když se mu zničehonic jedné noci zjeví ve snu Janet Van Dyne (Michelle Pfeiffer), manželka jeho mentora a bývalého Ant-Mana Dr. Hanka Pyma (Michael Douglas), která se před lety obětovala pro záchranu tisíců lidí a kvůli zneškodnění raketového útoku se zmenšila tak moc, že hrozbu sice odvrátila, ale nadobro zmizela ve světě kvantových částic. To svede Scotta a Hanka spolu s jeho dcerou Hope (Evangeline Lilly) znovu dohromady – společnými silami by totiž mohli Hankovu ženu a Hopeinu matku z kvantové říše vysvobodit.
 
Ant-Man a Wasp (Ant-Man and the Wasp) – Recenze
Zdroj fotek: falcon.cz

Je nutno říct, že scenáristé si s příběhem filmu Ant-Man a Wasp příliš nevyhráli. Zejména oproti obsahově natřískaným posledním Avengers (ale i oproti většině jiných marvelovek) je děj tentokrát velice jednoduchý a založený výhradně jen na tom, jestli se hrdinům podaří Janet lokalizovat (pokud tedy skutečně pořád žije) a zvětšit na normální velikost, a film s celovečerní délkou se z toho podařilo uplést jen díky tomu, že se je vedlejší postavy záporáků soustavně snaží obrat o laboratoř, ve které se tu lokalizaci pokoušejí provést. Konkrétně se jedná o protřelého mafiánského obchodníka (Walton Goggins) a ženu jménem Ghost (Hannah John-Kamen), obdarovanou proti své vůli nadlidskou schopností udělat se nehmotnou a procházet pevnými objekty.

Děj každopádně ale není to hlavní, tím hlavním je totiž humor. Série Ant-Man je zdaleka nejkomediálnější ze všech marvelovek, což film Ant-Man a Wasp dokazuje ve vrchovaté míře – je přeplněný hláškami a nápaditými vizuálními gagy (především zmenšování a zvětšování nejrůznějších předmětů), jejichž jediným účelem je rozesmát. Ne vždy však tahle snaha dopadá na úrodnou půdu, protože Paul Rudd se trefuje do černého zhruba jen v polovině případů a Michael Douglas s Evangeline Lilly nejsou dokonce vtipní skoro vůbec. V tomto ohledu je naopak velmi vděčná postava Scottova kamaráda a kolegy (Michael Peña), který komediálně strká do kapsy úplně všechny.

Ant-Man a Wasp (Ant-Man and the Wasp) – Recenze

Důraz na komediální rovinu a množství humorných dialogů má za následek i to, že ve filmu není příliš mnoho akčních scén, tak patnáct až dvacet minut celkem. Akce je rozhodně dobře natočená a nápaditá, ale nijak zvlášť výrazná a o dost větší požitek po trikové stránce plyne spíš z flashbackových scén, v nichž jsou digitálně omlazeni nejen Michelle Pfeiffer a Michael Douglas, ale třeba i Laurence Fishburne ve vedlejší roličce Hankova bývalého spolupracovníka. Dramatická rovina je veskrze předvídatelná a nepříliš napínavá a mnohdy i nedostatečně využitá – třeba scéna, v níž Scottova dcera poprvé odhalí tajnou identitu svého otce, jen nevzrušivě prošumí.

Na Ant-Mana a Wasp se hrozně dobře kouká, protože to je nadprůměrně režírovaná i zahraná vtipná zábava, která nikdy není hloupá (akorát vědci mezi vámi by se mohli cítit pohoršeni neustálým znásilňováním kvantové fyziky), ale nelze zastřít, že je to trochu generická zábava na autopilota, která se snaží hlavně si nezadat a být co nejvíc nenáročná a splachovací. Z dramatického hlediska je z celého filmu nejosudovější a nejsilnější až dodatečná scéna při závěrečných titulcích, na kterou si ale určitě počkejte.



Žádné komentáře:

Okomentovat