Stránky

22. 9. 2023

Expend4bles: Postr4datelní (Expend4bles) – Recenze – 40%

Čtvrtý díl akční série Expendables přichází do kin devět let po premiéře dílu třetího, kdy už ho nikdo moc nečekal. Ze všech filmů v sérii má čtyřka nejchudší herecké obsazení, nejhorší filmařské zpracování a působí už vyloženě unaveně a odbytě. Ze závanu nostalgie po akčních legendách minulých desetiletí, mistrech bojových umění a svalovcích s velkými kvéry, jímž disponovaly přinejmenším první a druhý díl, zbyl už jen vyčpělý skanzen druhořadé úrovně s nespočetněkrát provařenými žánrovými motivy a uměle nucenou snahou o stylovost.

Expend4bles: Postr4datelní (Expend4bles) – Recenze
Zdroj fotek: Vertical Entertainment

Hlavní tahoun předchozích dílů a autor celého projektu Expendables Sylvester Stallone je na plátně jen v prvních dvaceti minutách a následně rozumně vyklízí pole, jelikož další hlavní roli v akčním filmu by již patrně neutáhl. Otěže v úvodu symbolicky předává Jasonu Stathamovi, když si ho vezme s sebou na pomoc do baru, aby dal nakládačku několika grázlům, což on sám udělat nemůže, protože už má svůj věk a bolavá záda (jak ostatně sám vysvětluje), a tak na celou rvačku jen dohlíží a kibicuje od barového pultu s pivem v ruce. Stáří hrdinů je ostatně reflektováno coby opakovaně se připomínající motiv – Dolph Lundgren si třeba v jedné scéně musí při práci s odstřelovací puškou vypomoct dioptrickými brýlemi, aby se mu lépe mířilo. 

Hlavním hrdinou se Jason Statham definitivně stává ve chvíli, kdy je zbytek žoldáckého týmu „Postradatelných“ (Dolph Lundgren, Randy Couture, Megan Fox, 50 Cent a několik nezajímavých nováčků do počtu) zajat během akce na nepřátelském trajektu a on se musí sám postavit proti všem, aby ostatní zachránil a zabránil přitom třetí světové válce. Téma záchranné extrakce týmu zajatého nepřítelem bylo přitom hlavní dějovou náplní už v Expendables: Postradatelní 3, takže od minule se toho moc nového nevymyslelo. 

Expend4bles: Postr4datelní (Expend4bles) – Recenze

Co se akce týče, tak z celého obsazení jsou trochu zajímavé jen asijské mlátičky Tony Jaa a Iko Uwais, kteří předvedou několik kontaktních soubojů s ucházející choreografií. Jinak akce je dost a je i poměrně různorodá a pestrá, přesto je však snadno zapomenutelná kvůli tomu, že je překotně sestříhaná a nezajímavě natočená. V mnohém jí škodí vyloženě odporné digitální triky (až překvapivě špatné), které jen podtrhují lacinost celého filmu, který se natáčel v Bulharsku a od začátku do konce vypadá jen o trochu lépe než většina těch akčních blbostí céčkové kvality, v nichž Lundgren nebo Couture hrají dodnes. Návrat mládeži nepřístupnému ratingu (který ve třetím díle chyběl) je využit jen k tomu, že ve filmu chlístá víc krve. 

Z herců není zajímavý nikdo, ať už svým výkonem, nebo svou filmovou postavou. Statham a Stallone sice ještě mnohé utáhnou svým charismatem, leč zbytek osazenstva je spíš jen otravný přemírou rádoby chlapáckých a místy až sexistických hlášek, vychloubačného vzájemného přeměřováním délky čepelí a nevtipného puberťáckého humoru o močení nebo o velikosti přirození. Ženské postavy ve filmu plní tutéž úlohu jako modelky na obálkách Playboye, zejména afektovaná Megan Fox se třemi kilogramy make-upu a půlkilem botoxu v obličeji. U žádné z vedlejších postav scénář nerozvíjí jejich motivace, zcela kašle na jejich osobnost nebo psychologii, ani nepředstavuje nováčky, kteří tak končí pouze jako anonymní věšáky na druhořadé akční přestřelky či honičky. 

Expend4bles: Postr4datelní (Expend4bles) – Recenze

Doteď platil třetí díl Expendables za nejslabší kus v sérii, nicméně snímek Expend4bles: Postr4datelní jej o tento status s přehledem připravuje. Celkově je realizovaný povětšinou průměrně, chvílemi až žalostně, a úklonem k zápletce typu „jeden proti všem“ se z něj navíc vytrácí onen duch týmovky, na němž byly postaveny předchozí filmy v sérii. Ta se nyní již dostala do fáze, kdy ani není schopna nabídnout dostatek protagonistů, kteří by dokázali přesvědčivě obstát jako akční hrdinové, což je docela smutné.

 




1 komentář:

  1. Jop, vidím to stejně, chvílemi jsem to chtěl i vypnout. Hodně slabej odvar... Holt starý filmy jsou prostě srdcovky a nový kusy jsou prostě většinou hovna s dobrými herci.

    OdpovědětVymazat