13. 8. 2014

Expendables: Postradatelní 3 (The Expendables 3) – Recenze – 60%

Expendables 3 = Expendables 2 – Bruce Willis – Chuck Norris + Harrison Ford + Wesley Snipes + Antonio Banderas + Mel Gibson + další celý tým – krev – 70% zábavných hlášek.

Ze všech tří dílů Expendables je tenhle zaručeně nejhorší. Pořád je to ale docela slušný akční film s našlapaným hvězdným obsazením.

Expendables: Postradatelní 3 (The Expendables 3) – Recenze

Děj (kašlu na jména postav): Silvester Stallone se svou partou Postradatelných (Jason Statham, Dolph Lungren a další) v úvodní akci zachraňuje svého bývalého parťáka, Wesleyho Snipese. Spolu pak jdou vyřídit jednu fušku, během níž se zjeví Mel Gibson, zlý obchodník se zbraněmi, o kterém si Stallone myslel, že ho už kdysi dávno zabil. Protože nechce dostat své parťáky do potíží, rozpustí Stallone Postradatelné a začne zakládat novou partu plnou čerstvé a energií překypující krve (fanoušci adrenalinových sportů, kick-boxerka a počítačový hacker, všichni schopní akce a střelby). Společně vyrazí zajmout Gibsona (na rozkaz agenta CIA Harrisona Forda), ale akce se jim nevyvede a všichni členové Stalloneho týmu jsou zajati. Zbývá jediné možné řešení – dát dohromady původní partu (připojí se ještě Antonio Banderas, který je hrozně ukecaný a má podobnou funkci jako Oslík ve Shrekovi), vysvobodit zajatce a prostřílet si cestu až ke Gibsonovi. A možná přijdou i Schwarzenegger a Jet Li.

Může se zdát, že výše nastíněný děj je jen takovým úvodním rozjezdem pro hlavní zápletku, leč pravda je taková, že ve skutečnosti jsem popsal asi tak tři čtvrtiny kompletního děje (pak už vlastně následuje jen jedna čtvrthodinová akční scéna a závěr). Film má dvě hodiny, což ho činí zdaleka nejdelším z celé trilogie. Jeho příběh je však ještě o něco blbější než v případě jeho předchůdců (jejichž děj byl příjemně přímočarý a tak nějak to šlapalo – hlavně vynikající dvojka byla pořádně nabušená akcí i humorem). A je z nich také nejhůře režírovaný. Po Stalloneovi a Simonu Westovi se totiž režie ujal Patrick Hughes, pro kterého jsou Expendables 3 teprve druhým celovečerním filmem.

Expendables: Postradatelní 3 (The Expendables 3) – Recenze

Zásadním rozdílem je, že se změnil rating filmu. Z poctivého R-ka byl degradován na film mládeži přístupný (v USA PG-13), takže na rozdíl od jedničky a dvojky v něm nejsou vybuchující hlavy, utrhané končetiny a krvavé cákance. A když někdo někomu podřezává krk, tak je to zabíráno z takové vzdálenosti, aby nebylo možné něco vidět. Trochu to výsledku ubírá na zábavnosti a akce kvůli tomu působí zvláštně sterilně a zaměnitelně – prostě jí chybí nadsázka, adrenalin a nekompromisní dravost. Je to známka prohry a zároveň je to v silném kontrastu s touto muzikálovou verzí, jejíž tvůrci se hrdě honosili tím, že Expendables jsou správně R-koví a krvaví, protože „PG-13 je pro chcípáky“:


Další problém je v tom, že těch slavných filmových hvězd je tu už tolik, že každá z nich má jen minimální prostor na plátně. A aby toho nebylo málo, tak jsou částečně vytlačováni a odsunuti na vedlejší kolej mladou gardou, která je tam ale jen jako záminka proto, aby měl Stallone s tou starou gardou koho zachraňovat (jak jsem psal, příběh je to vážně hrozný), přičemž žádná z těch nových mladých tváří není dostatečně zajímavá a zábavná, a když se pouští do akce, tak jde osmdesátková stylizace do kopru a film začne připomínat o hodně primitivnějšího bratříčka Mission Impossible. Např. Schwarzenegger s Jetem Li jsou ve filmu opravdu max. dvě minuty, Dolph Lundgren asi pět minut a ostatní (kromě Stalloneho a možná ještě Stathama) na tom nejsou o moc lépe. Nejhůře dopadl snad Wesley Snipes, který je na začátku filmu zachráněn, ukáže, jaký je neuvěřitelný borec, načež na následující hodinu a čtvrt zcela zmizí a objeví se znovu až ke konci.

Navíc jsou třetí Expendables o hodně méně zábavní než předchozí dva filmy, což je dáno jednak ne moc dobře natočenou akcí a za druhé mnohem menší mírou interakce jednotlivých postav. Hlášek padne naprosté minimum (např. Arnold se zmůže za celou dobu jen na „Get to the chopper!“) a jednotliví členové Postradatelných už se mezi sebou tolik nepošťuchují a nedělají humory jako dřív. Stathamovo navážení se do Stalloneho ještě jakžtakž funguje a Lundgren řekne občas něco vtipného, ale už to nemá ten náboj a šťávu jako v jedničce a dvojce. Nováčci to moc nevylepšují – Banderas je místy otravný, Gibsonovy tvrďácké monology a vyhrožování jsou skoro k smíchu a Harrison Ford působí unaveně a staře.

Expendables: Postradatelní 3 (The Expendables 3) – Recenze

Přesto to chvílemi zafunguje přesně jak má a na většině herců je vidět, že akční film by pořád ještě utáhli. Museli by k tomu ale mít lepší vedení, lepší scénář, a větší prostor s možností pořádně se předvést. Takhle jsou Expendables 3 ve velkém nepoměru mezi počtem známých tváří a akčních legend na množství výsledné zábavy. Trochu málo muziky vzhledem k počtu hudebníků. Pořád je to ale alespoň nějaká muzika a Expendables 3 jsou pořád ještě relativně slušným akčním filmem. Po jeho zhlédnutí jsem si říkal, že to teda ještě s přimhouřením oka ušlo, ale že další pokračování by už vznikat fakt nemuselo. A hle – čtvrtý díl je ohlášený na rok 2016…


Žádné komentáře:

Okomentovat