Stránky

18. 6. 2015

Vincentův svět (Entourage) – Recenze – 70%

V americké komedii Vincentův svět vystupuje pětice hlavních postav, které spolu byly k vidění (v podání těch samých herců) i ve stejnojmenném seriálu, na nějž tento film navazuje. Je ovšem potěšující, že na to, abyste si ten film dosyta užili, seriál naštěstí nemusíte vidět. Na druhou stranu se tak pravděpodobně připravíte o řadu skrytých vtípků a narážek připravených pro fanoušky a některé nuance ve vztazích mezi postavami budete muset odtušit a dost možná vám docvaknou až časem, zatímco znalci televizní HBO série se budou samozřejmě chytat lépe. I tak je ale ve Vincentově světě pořád dost legrace na to, aby stál za vidění.
 
Vincentův svět (Entourage) – Recenze
Zdroj fotek: warnerbros.cz

Hlavním zdrojem humoru je totiž dělání si legrace z filmové branže, sebeparodování a satirizování Hollywoodu. Film se odehrává v Los Angeles, kde se úspěšný, populární a sexy filmový herec Vince rozhodne poprvé v životě režírovat, a rovnou sci-fi megafilm s obřím rozpočtem a s uměleckými ambicemi, který by zároveň chtěl být kasovním trhákem pro masy a zároveň cílit na Ceny Akademie, přičemž Vince do hlavní role obsadí sebe a do vedlejších rolí svého bratra Johnnyho a dva kamarády Erica a Turtleho, jejichž hlavní starosti se točí kolem toho, jakou supermodelku budou kdy klátit. A šéfuje tomu producent/agent Ari, který pořád jenom řve do telefonu, prožívá manželskou krizi a doprošování u investorů v podobě bohatých texaských miliardářů o další peníze na film mu už zoufale leze krkem.

Na ději tudíž v podstatě nezáleží, protože jde jenom o to, jestli ten film vůbec vznikne, jestli bude dobrý, jestli se ho podaří dostat do kin a co na to řekne zpovykaný investorský synek (kterého hraje ten chlapeček z Šestého smyslu – až na to, že dnes už mu je 27 a je k nepoznání). Každá z postav sice má něco jako dějový oblouk, ale je to mnohdy spíš jen umělá konstrukce vytvořená proto, aby se aspoň nějak odůvodnila existence té postavy ve filmu – Turtle se např. snaží sbalit kickboxerku Rondu Rousey a Eric řeší dilema, jestli se vrátit ke své těhotné ex-přítelkyni, nebo raději dál souložit s prsatými modelkami.

Mnohem důležitější tudíž je, kolik se na tuhle celkem jednoduchou osnovu podařilo nabalit legračních scének, vtipných zjevení se slavných celebrit, hlášek, odkazů, parodických referencí a prostě všemožné břitké a chytré zábavy obecně. Nutno říct, že víc, než byste si mysleli. Ale to ještě nutně neznamená, že se budete nějak univerzálně bezmezně bavit.

Vincentův svět (Entourage) – Recenze
Spousta humoru je totiž založena hlavně na satiře hollywoodských poměrů – hrdinové si tu utahují z herců, režisérů i producentů, citují se tu různé filmy, na řadu dalších se srandovně odkazuje, jména některých postav jsou narážkami na reálné lidi z filmové branže, spousta herců a hereček tu hraje sama sebe (včetně těch méně známých nejméně tucet) a na všechno, co se týká filmařských reálií a natáčení filmů, je nazíráno převážně ironicky. Tudíž pokud se ve filmovém světě neorientujete, tak vám některé detaily nutně ujdou a spousta vtipů vám nebude připadat dostatečně legrační. Já se nicméně místy bavil královsky a smál jsem se nahlas nejméně desetkrát, což je relativně vzácný úkaz. Ale často jsem si říkal, kolik mých kamarádů by se stejně tak dobře zasmálo třeba u té scény s Liamem Neesonem, která mně osobně přišla špičková.

Pak je tu ale ještě kopa zcela obecného a nevyhraněného humoru, s kterým už si nemusíte dělat starosti, že by šel mimo vás. Jde o vtipy vyplývající z interakcí postav, z toho, jakým tónem a s jakým výrazem v obličeji pronesou nějakou větu, jak se na něco zatváří, co se jim přihodí a jak si poradí se svízelnými situacemi typu „měl jsem se sejít s milenkou, ale kromě ní se navíc ještě ukázala ta holka, co jsem s ní spal včera, co teď?“ Postavy sice často mluví vulgárně a spousta vtipů je sprostá nebo na sexuální tématiku, ale přitom není nevkusná ani nechutná (na rozdíl třeba od většiny teenagerských komedií), maximálně může někomu připadat sexistická a machistická. Oceňuji však, že se tvůrci zcela vyhnuli gagům zahrnujícím tělesné tekutiny a vyměšování, a že ani ty vulgarity nejsou samoúčelné. A zábavná je i ta hlavní zápletka točící se kolem vzniku filmu, o němž si do poslední chvíle nemůžete být jisti, jestli to nakonec bude totální pecka, nebo totální katastrofa a průser jako hrom.

Vincentův svět (Entourage) – Recenze

Výrazným plusem je i to, že film se v podstatě veze v zavedené atmosféře seriálu (akorát místy si dovolí trochu víc přitlačit na pilu, což je jedině ku prospěchu věci – např. se nebojí nahoty), že je řemeslně natočen velmi dobře a i kvalitně zahrán (což je pochopitelné, když v něm hraje to samé složení herců co v seriálu a režíroval ho i napsal ten samý člověk, co režíroval a napsal seriál – Doug Ellin). K tomu si přičtěte dynamický střih, efektní kameru, vhodně zvolené songy na soundtracku, spoustu a spoustu krásných dívčích těl a vyjede vám z toho prima letní zábava, které se těch sto minut v kině vyplatí obětovat.

Abyste si Vincentův svět nejvíc užili, tak musíte alespoň tušit, o čem ten původní seriál je, musíte se alespoň trochu orientovat v současném Hollywoodu a pravděpodobně musíte být mužského pohlaví (nevím, jak moc to bude připadat srandovní holkám, ale obávám se, že podstatně míň). A ne vždy to jede jak po másle – tu a tam film obsahuje hluché místo, od samého začátku nefunkční a přesto nadále rozvíjený vtip, nadbytečnou podzápletku nebo vedlejší postavu, která není vtipná vůbec, ale stejně tam je. Pokud ale přemýšlíte, na co vyrazit do kina s chlapskou partou (a už jste viděli Jurský svět), tak neváhejte.


Žádné komentáře:

Okomentovat