Stránky

20. 11. 2015

Black Mass: Špinavá hra (Black Mass) – Recenze – 60%

Po nedávných Legendách zločinu tu máme další krimi thriller zabývající se životopisnými událostmi ze života skutečného mafiána. Tentokrát jím je Ir James „Whitey“ Bulger, který páchal kriminální činnost v 80. a 90. letech v jižním Bostonu.

Hrdiny filmu jsou zaprvé Bulger (Johnny Depp) a zadruhé agent FBI John Connolly (Joel Edgerton), kteří se sice oba pohybují na opačné straně zákona, nicméně vyrůstali spolu jako děti a jsou dávní přátelé. Příběh je pak o tom, že Bulger dělal pro FBI řadu let tajně informátora, čímž donášel na ještě mnohem větší grázly, než byl on sám, a likvidoval tak svou konkurenci. John zas na oplátku přehlížel zločiny, kterých se Bulger nebo jeho kumpáni dopouštěli, a nechával mu relativně volnou ruku. Pak to prasklo, byl z toho velký skandál a několik lidí šlo do vězení.
 
Black Mass: Špinavá hra (Black Mass) – Recenze
Zdroj fotek: freeman-ent.cz
 
Nejlepší složkou filmu je Johnny Depp, který tentokrát neztvárnil jako obvykle extravagantního pošuka, nýbrž takového tradičnějšího pošuka. V jeho podání je Bulger nebezpečný a hrůzu budící psychopat a nelítostné monstrum, které neváhá ukolíbat svou budoucí oběť kamarádským přístupem a vlídnými slovy a pak jí prostřelit hlavu. Jeho výkonu dost napomáhá výrazný make-up, dozadu ulízané vlasy, vystouplé čelo a křivá huba. Kdybych ho potkal na ulici, asi bych se ho bál, navíc Depp tentokrát vážně dobře hraje. Po všech těch Temných stínech, Transcendencích a Mortdecaiích je to příjemná změna.

Všechno ostatní už ale bohužel až tak skvělé není. Po řemeslné stránce filmu coby retro thrilleru s dobovou stylizací není co vytknout, leč děj není zrovna dvakrát záživný nebo zajímavý a v režii Scotta Coopera (Crazy Heart) se rozpadá do izolovaných střípků, ze kterých se nepodařilo udělat pospolitý celek. Na vině je jednak struktura vyprávění daná tím, že 98% filmu se odehrává ve flashbacku orámovaném tím, že bývalí Bulgerovy společníci jsou u výslechu u FBI a na události ve filmu vzpomínají a komentují je ve voiceoverech, jednak záměr natočit film co nejvíc realisticky ve stylu kriminálek ze staré školy, přičemž nějaká chytře zvolená stylizace by snímku rozhodně prospěla, a zároveň nadměrný počet vedlejších postav, které ve výsledku nejsou využity k ničemu zásadnímu (např. Benedict Cumberbatch v roli Bulgerova bratra – starosty).

Black Mass: Špinavá hra (Black Mass) – Recenze

Ono vlastně v celém filmu není moc věcí, které by vás zvedly ze židle. Několik scén je sice skutečně libových, ale jde výhradně o scény, v nichž Bulger někoho terorizuje nebo pouští hrůzu (třeba když zabije prostitutku a o chvíli později jde na kamarádskou večeři, kde se chová jako šílenec). Ještě docela zajímavý je postupně gradovaný konflikt mezi Edgertonovým agentem a jeho nadřízeným v podání Kevina Bacona, ale z toho nakonec kromě pár výhružek také nevyleze nic extra.
 
Vlastně i ta scéna s večeří, která je asi tím nejlepším z celého filmu, je také jen takový střípek, o němž se nedá říct, že by nějak příliš souvisel s děním předtím a s děním potom. A tak je to skoro se vším v Black Mass. Nehledě na to, že jsem měl neustále pocit, že James „Whitey“ Bulger musel nutně zažívat ještě mnohem dramatičtější, zajímavější a napínavější události, než ty ve filmu prezentované.




Žádné komentáře:

Okomentovat