Stránky

25. 4. 2018

Avengers: Infinity War – Recenze – 90%

Mé recenze na předchozí díly superhrdinského filmového seriálu studia Marvel vždy zmiňovaly tu skutečnost, že jde o dávno rozjetou sérii, do níž nelze naskakovat, aniž by člověk viděl nejméně dva nebo tři předchozí díly. S filmem Avengers: Infinity War je to ovšem podstatně komplikovanější, neb nejde jen o pouhý třetí díl Avengers, nýbrž o završení celého dosavadního desetiletého snažení Marvelu, spojujícího dohromady hned několik filmových sérií a obsahujícího na tři tucty zásadních postav, které jsou nuceny bojovat bok po boku proti společnému nepříteli. Fakticky jde tudíž o souhrnné pokračování filmů Avengers 2, Captain America: Občanská válka, Thor: Ragnarok, Black Panther, Spider-Man:Homecoming, Doctor Strange a Strážci Galaxie 2. A je to dvě a půl hodiny trvající epický mega-film s rozpočtem 300 milionů dolarů.
 
Avengers: Infinity War – Recenze
Zdroj fotek: falcon.cz

19. 4. 2018

Hastrman – Recenze – 70%

Baron Johann Salmon de Caus se někdy kolem roku 1830 vrací po mnoha letech z cest po světě do jakési české vesnice, kde měli jeho předkové zámek. Dá však přednost ubytování ve skromné chalupě poblíž rybníků, které jeho rod vybudoval, aby mohl dohlížet na jejich revitalizaci. Ve vesnici se zakouká do podstatně mladší rychtářovy dcery Katynky, která mezi ostatními vesničany vyniká svou živelnou nespoutaností a sečtělostí. Katynka zas vidí v galantním, tajemném a světaznalém baronovi únik ze svazující domoviny a příslib lepšího života. Komplikace spočívá v tom, že baron je zároveň hastrman. Takový ten, co umí dýchat pod vodou a má sbírku hrníčků s dušičkami. A vesnice o tom pochopitelně neví (a možná to neví ani baronův věrný sluha).
 
Hastrman – Recenze
Zdroj fotek: cinemart.cz

12. 4. 2018

Měsíc Jupitera (Jupiter holdja) – Recenze – 70%

Uprchlickou krizi reflektuje světová kinematografie už nějakou dobu - festivaloví diváci si jistě vzpomenou třeba na oceňovaný italský dokument Fuocoammare (Požár na moři), na finské komediální drama Druhá strana naděje či na vítězný film z Cannes Dheepan. V českém filmu se toto téma projevilo naposledy ve snímku Do větru. A nyní přichází do kin maďarský příspěvek, který uprchlický motiv ozvláštnil prvkem sci-fi – jeho hlavní hrdina, syrský uprchlík Aryan, je totiž během pokusu o překročení maďarské hranice postřelen policejní kulkou a po svém přesunu na ošetřovnu pro běžence zjistí, že tím získal schopnost levitace.

Ano, Měsíc Jupitera je film o uprchlíkovi, který umí létat. Toho se rozhodne využít lstivý doktor Gabor, který Aryana vezme pod svá ochranná křídla a tajně ho propašuje do města s plánem vydělat na jeho neuvěřitelné dovednosti peníze. V patách jim je ovšem policejní detektiv, který je odhodlán Aryana dopadnout a vyhostit.

Měsíc Jupitera (Jupiter holdja) – Recenze
Zdroj fotek: aerofilms.cz

3. 4. 2018

Souboj pohlaví (Battle of the Sexes) – Recenze – 60%

Sportovní drama Souboj pohlaví, natočené podle skutečných událostí z roku 1973, se soustředí na tehdejší život tenisové šampionky Billie Jean King (Emma Stone) a bývalého tenisového přeborníka Bobbyho Riggse (Steve Carell), jejichž vzájemné neshody v otázce rovnoprávnosti žen a mužů vyvrcholily exhibičním tenisovým utkáním, v němž pětapadesátiletý samozvaný šovinista Bobby ztělesňoval mužskou nadřazenost a dominanci, zatímco podstatně mladší Billie reprezentovala společenskou rovnost mezi pohlavími a hodnoty zastávané feministickým hnutím.
 
Souboj pohlaví (Battle of the Sexes) – Recenze
Zdroj fotek: bontonfilm.cz