27. 5. 2014

Sousedi (Neighbors) – Recenze – 60%

Mac (Seth Rogen) a Kelly (Rose Byrne) tvoří mladý manželský pár, bydlí v domku v mírumilovné čtvrti na ukázkovém předměstí a starají se o batole. Jsou to pohodáři, co chtějí působit dojmem cool rodičů, kteří nezkazí žádnou srandu, takže občas pořádně zakalí, občas zahulí a mluví pořád velmi sprostě (což se dost tluče s jejich upřímnou snahou o to, aby jejich dítě vyrůstalo v klidném, čistém a zdravém prostředí). Právem se zhrozí, když se do sousedního domku nastěhuje studentská sekta vysokoškoláků, kterou vede Teddy (Zac Efron), a která je proslavená těmi nejhlučnějšími večírky. Pokus o vytvoření přátelských sousedských vazeb vezme za své hned druhou noc a od té chvíle vypuká válka.

Sousedi (Neighbors)

Je škoda, že se tohoto námětu americké nepřístupné hrubozrnné komedie tentokrát nechopil alespoň z pozice producenta Judd Apatow, protože ten by dokázal vyždímat její komediální potenciál do mrtě. Místo toho Sousedy natočil Nicholas Stoller (Kopačky, Dostaň ho tam), který je sice slušný režisér, ale málokdy se mu podaří být po celou dobu z hlediska kvality humoru konzistentní, takže místy ustřelí a je nechtěně trapný nebo nejistý v pokusech o seriózní a vážně míněné scény (které naopak právě Apatow zvládá mistrně). Potenciál Sousedů se tak může zdát poněkud nevytěžený a nejedna jeho pasáž se potýká jak s komediální křečovitostí, tak se scénáristickou a režijní neobratností.

Film má celkem slušné tempo a videoklipový střih z něj chvílemi dělá opravdu nabušenou dynamickou podívanou, ve které se nešetří vulgárními vtipy a sprosťárnami těžkého kalibru (včetně penisu obtočeného kolem krku a scény, v níž hlavní hrdina doslova dojí svou partnerku, která má bolestivě zduřelá prsa a nemůže nakrmit dítě, protože noc předtím do sebe nalila fůru tvrdého alkoholu). Nutno přiznat, že jsem se místy smál nahlas. Zhruba ve stejném počtu míst jsem zůstal zírat s otevřenou pusou a přemýšlel, jestli jsem skutečně viděl to, co jsem viděl. Mnohem víckrát se ale stávalo, že mi přišel humor ve filmu obsažený až příliš infantilní a přihlouplý, takže se lehce přehoupl za hranici trapnosti a nevtipnosti (zejména většina toho, co předvádí Rose Byrne). A to se mi dost líbila např. Apokalypsa v Hollywoodu, jíž byla v různých médiích často vyčítána právě infantilnost.

Seth Rogen se sem celkem hodí, protože je vtipný, ať už dělá nebo říká cokoli a jeho komediální improvizace (která je evidentní) je skvělá a funguje v 99 % případů. Výhrou je kupodivu i Zac Efron, který je stylizován do namakaného drzého hezouna, jehož náplní pracovního dne je producírovat se, ukazovat břišáky a přivydělávat si pouličním prodejem sádrových odlitků svého přirození. Ve vedlejších rolích je ještě relativně ucházející Dave Franco, zato Lisa Kudrow (Phoebe z Přátel) v roli otravné děkanky opravdu nestojí za povšimnutí.

Sousedi (Neighbors)

K ději a jeho vývoji se nemá smysl vyjadřovat, protože je samozřejmě dementní, přitažený za vlasy a uzpůsobený k tomu, aby se z něj dalo vytěžit co nejvíc humoru (i za cenu častých scénáristických berliček). Postavy se podle očekávání nechovají ani na chvilku racionálně a jako nejlepší řešení jejich problémů se jeví rozhodnutí dopomoci studentům ke zničení čtvrti, aby měli pořádný průser a vyhodili je z fakulty. Celou dobu film celkem příjemně graduje, jeho vyvrcholení je ale nepříliš rázné a namísto zanechání od smíchu rozbolavělého břicha spíš v klídku vyšumí.

Především to chtělo mít lépe napsané postavy a vyladěnější příběh. Také je škoda, že se nepodařilo film a jeho vtipy lépe vybalancovat, takhle jich totiž opravdu dobře funguje sotva polovina (hlavně krátká scénka, v níž jsou Efron a jeho kamarádi převlečeni za různé filmové role Roberta De Nira, je k popukání), zatímco zbytek budí spíš rozpačité pocity.


Žádné komentáře:

Okomentovat