2. 11. 2015

Festival francouzského filmu nabídne Boha v Bruselu i Exupéryho

18. ročník Festivalu francouzského filmu se uskuteční v Praze, Brně, Českých Budějovicích a Hradci Králové ve dnech 18. až 29. listopadu (v Praze 18. až 25. listopadu). Pořádají ho Francouzský institut v Praze, Francouzské velvyslanectví v ČR, UniFrance films a Francouzské aliance v ČR. Všechny filmy na něm promítané budou uváděné v původním znění s českými titulky, resp. s českým dabingem (kromě jedné projekce Malého prince, která bude v angličtině), a za jednotné vstupné v ceně 100 korun. Celkem se do programu zapojí osm kin, přičemž v Praze půjde o kina Lucerna, Světozor, Kino 35 Francouzského Institutu a Cinestar Anděl.

Oficiální znělka festivalu

12 filmů v čele se Zbrusu novým zákonem a Třemi vzpomínkami, které oba soutěžily na festivalu v Cannes, bude na festivalu uvedeno v předpremiéře ve speciální sekci. Kategorie s názvem Výběr české kritiky představí filmy, které zaznamenaly ohlas na mezinárodních festivalech, ale do české distribuce pravděpodobně nedoputují, budou však soutěžit o Cenu diváků. Sekce Filmové hity znovu uvede ty kousky, které už během letošního roku českými kiny proběhly, takže tím pádem budete mít šanci je dohnat. Hodně zvláštní bude sekce ELLE(S), věnovaná prostřednictvím dnes již klasických filmů ženským ikonám francouzské kinematografie, jako byly Brigitte Bardot, Catherine Deneuve, Jeanne Moreau, či Isabelle Huppert. Hlavní atrakcí tohoto cyklu bude celovečerní dokument o historii časopisu ELLE, jenž přiblíží vzájemné prolínání filmu a módy.

Snímek se bude jmenovat A ELLE stvořila ženu, přičemž jeho projekce doplní panelová diskuze za doprovodu současné šéfredaktorky časopisu a dalších hostů spojených s touto značkou. V souvislosti s tím budou promítány i dva filmy o módním návrháři Yves Saint Laurentovi. V rámci doprovodného programu se pak navíc v galerii Francouzského institutu v Praze uskuteční výstava filmových plakátů francouzských filmů ze 60. let. Nebude chybět ani Večer krátkých filmů.

No a které filmy si já rozhodně nenechám ujít?
  • Zbrusu nový zákon - hravá ztřeštěná komedie o tom, že Bůh existuje, sídlí v Bruselu, ovládá svět přes počítač a jeho naštvaná desetiletá dcerka rozešle všem lidem na planetě sms s informací, kdy zemřou. Režisér snímku Pan Nikdo Jaco Van Dormael se tentokrát pustil do hodně ulítlého surrealismu a patrně natočil divácky velmi vděčný a zábavný film.
  • Malý princ - 3D animovaná adaptace populárního románu od Antoine de Saint-Exupéryho, v níž jsou hrdiny malá zvědavá holčička žijící ve světě dospělých, a starý excentrický letec, co nikdy pořádně nedospěl, jejichž osudy svede Malý Princ dohromady.
  • Rodinka Bélierových - drama o rodině, kde jsou všichni hluchoněmí, kromě šestnáctileté Pauly, která je pro ostatní naprosto nepostradatelná. Pak se ale rozhodne přihlásit do konkurzu do pěveckého sboru Francouzského rozhlasu, což by ve finále znamenalo rodinu opustit a začít žít vlastní život. Představitelka hlavní role Louane Emera získala za svůj výkon Cézara pro nejlepší začínající herečku.
  • Táta nebo máma - Poněkud drsnější komedie, jejímž tématem je rozvod a hádky manželů o střídavou péči dětí, oboje je však postaveno na hlavu. Že by nová Válka Roseových?
  • Rodina k pronájmu - znuděný bohatý čtyřicátník Paul-Andre žije sám, a tak zaplatí jedné svobodné matce všechny dluhy, aby se vyhnula vystěhování a odebrání dětí, výměnou za to, že mu na oplátku propůjčí svou rodinu...
  • Love 3D - erotikou prodchnuté drama Gaspara Noého má kontroverzní pověst a údajně jde o zážitek vskutku intenzivní. Určitě se zajdu podívat, co je na tom pravdy.
  • Mezi přáteli - trojice přátel, co se spolu zná už padesát let, vyráží v doprovodu svých manželek na lodní výlet na jachtě. Nevlídné počasí jim ale zkomplikuje plavbu a dojde i k problémům se vzájemným soužitím na lodi - na povrch začnou vylézat staré šrámy z minulosti a dávné osobní problémy zúčastněných...
  • Vincent - minimalistické drama s prvky komedie a sci-fi, jehož hlavní hrdina žije velmi obyčejným a skromným životem, přestože má schopnost zdesateronásobit svou sílu. Ale jen když u toho stojí ve vodě.
  • Tři vzpomínky -  drama o devatenáctiletém chlapci, který opouští Tádžikistán, kde strávil většinu života, a vzpomíná na různé epizody ze svého života. Na své rodiče a dětství, na sourozence, na studium v Paříži, na svou první lásku a na to, jak po cestě do SSSR nabídl v rámci tajné operace svou identitu mladému Rusovi...

Je možné, že se mi nepodaří dostat se na všechny výše uvedené filmy, nebo že naopak uvidím některé jiné navíc. Každopádně na to, co uvidím, napíšu recenzi.





Žádné komentáře:

Okomentovat