24. 8. 2017

Barry Seal: Nebeský gauner (American Made) – Recenze – 80%

Film Barry Seal: Nebeský gauner je v podstatě dramatem podle skutečných událostí, které jsou nicméně natolik zábavně ujeté a ve své šílené absurdnosti legrační, že film je ve výsledku mnohem vtipnější než leckteré komedie. Například u nedávné akční komedie Zabiják & Bodyguard jsem se nezasmál nahlas ani jednou, zatímco u filmu Barry Seal: Nebeský gauner jsem se smál nahlas aspoň tucetkrát, a to ještě dost intenzivně, což je u mě docela vzácnost.

Barry Seal: Nebeský gauner (American Made) – Recenze
Zdroj fotek: cinemart.cz

Snímek vypráví o osudech Barryho Seala (Tom Cruise), který měl v letech 1976 až 1986 docela zajímavou kariéru. Začínal jako pilot amerických aerolinek, co tajně pašoval na palubě doutníky. Pak ho oslovila CIA, že by mohl létat pro ně a fotit z letadla komunistické tábory ve Střední Americe, což Barry přijal. Pak si ho vyhmátl kolumbijský drogový kartel, že by pro ně mohl pašovat do USA kokain, což Barry také přijal. Pak někoho v CIA napadlo, že by mohl pašovat do Střední Ameriky sovětské zbraně kvůli zásobování protikomunistického odboje, což Barry opět přijal. Pak Barry kývl i na pašování vojáků ze Střední Ameriky do amerických výcvikových táborů, a to přitom zvládl dělat najednou i všechny ty předcházející činnosti (kromě pilotování pro aerolinky, s tím seknul, protože z toho měl zdaleka nejméně peněz). A to se teprve rozjížděl.

Podstatné je, že to všechno je natočeno komediálně a s velkou porcí nadsázky. Režisérem filmu je Doug Liman, který natočil třeba Agenta bez minulosti nebo Mr. & Mrs. Smith a s Cruisem v hlavní roli režíroval už akční sci-fi Na hraně zítřka. Tentokrát se pustil do vyprávění mnohem přímočařejšího příběhu, leč obdařil ho podobnou dravostí a energií. Nedílnou součástí filmu je i hbitý střih, našlapaný soundtrack, dokonalý komediální timing, občasné prolomení čtvrté stěny (promlouvání směrem k divákům) a samozřejmě výtečné komediální herecké výkony úplně všech a zejména pak Cruise, na němž většina filmu stojí.

Barry Seal: Nebeský gauner (American Made) – Recenze

Tom Cruise hraje o dvě třídy lépe než v nedávném pokračování Jacka Reachera a asi o čtyři nebo pět tříd lépe než v ještě nedávnější Mumii, kde byl v podstatě jen za pobíhající rekvizitu, zatímco v Barry Sealovi: Nebeském gaunerovi má co hrát a je to na něm vidět. Jeho postava je sympaťák, ale taky trošku grázlík a podvraťák, což je naznačeno už od prvních minut, kdy jako pilot schválně simuluje s letadlem turbulence, aby se cestující nevyspali. S americkým úsměvem kýve na každou nabídku a užívá si drahý životní styl v přepychovém sídle se svou rodinou, přitom se ale vystavuje i životu nebezpečným situacím, případně se ocitá v rukách zákona, ale vždy buď nějak vybruslí pomocí svého šarmu a sebevědomí, nebo zasáhne nějaká šťastná náhoda či souhra okolností, hrající v jeho prospěch.

Nejnádhernější jsou ty momenty, kdy třeba Barry už nemá, kam by ve své prostorné luxusní vile schoval další pytel peněz, které na něj vypadávají úplně odevšad, a nemůže je už ani zakopat na zahradě, protože u toho akorát tak vykope další pytel peněz, který tam zakopal už předtím. Nebo když zdrhá před policajty z oddělení narkotik na dětském kole a dělá se za ním oblak bílého prachu, protože je celý obalený kokainem. Nebo když propašuje do USA několik stovek vojáků z Nicaraguy, z nichž polovina ve státech uteče a ta druhá bere celý armádní výcvik zjevně jako odpočinkové prázdniny, během nichž se válí v houpací síti a čtou Playboye, jedí pizzu a sem tam si zastřílí na terč.

Barry Seal: Nebeský gauner (American Made) – Recenze

Místy je trochu podezřelé, jak na sebe Barry až příliš upozorňuje svým bohatstvím, jako by si o zatknutí víceméně koledoval, a jak pasivně se jeví jako hlavní hrdina, který v podstatě jen plní úkoly, které mu jiní lidé zadávají, a nechává se pouze vláčet okolnostmi. Barryho rodinné zázemí je omezeno na minimum, některé zajímavé dějové prvky jsou po jejich komediálním vytěžení již odhozeny a zapomenuty, byť by z nich mohlo (a asi i mělo) klidně ještě něco vyplývat, a tak podobně. Některá místa ve filmu jsou zkrátka přitažená za vlasy až příliš, takže je zjevné, že se něco z toho ve skutečnosti takhle stát nemohlo. Ale to, že si filmaři ledacos upravili podle toho, co se jim víc hodilo do krámu, jim nemůžu vyčítat, protože to dělali se záměrem vytřískat z námětu co nejvtipnější možné situace. Jen ta scenáristická licence ze snímku občas trčí až moc okatě.

To ale nic nemění na tom, že Barry Seal: Nebeský gauner je od začátku do konce zábavná jízda, v níž se sešli kvalitní herci, zkušený a schopný režisér a podařený scénář, a tahle svatá trojice dala vzniknout velmi vtipné a divácky vstřícné podívané, která bravurně kombinuje komediální přístup s dramatičtějšími podtóny a ještě přitom stíhá rýpat do americké politické scény. Nejlepší komedie tohoto léta.



Žádné komentáře:

Okomentovat