20. 8. 2021

KVIFF 2021 – Nabitý program ve Varech

Letos je filmový festival v Karlových Varech trochu jiný. Oproti předchozím ročníkům probíhá výjimečně namísto přelomu června a července ve druhé polovině srpna (já tu jsem od 20. do 27.) a kdo chce do kina nebo na červený koberec, musí se prokázat náramkem, jenž slouží jako potvrzení o bezinfekčnosti (plus platí povinnost nosit do kina respirátor). Zrovna tenhle systém funguje velice hezky, pořízení náramku je rychlé a stanovišť, která jsou k tomu určená, je až překvapující množství.

V press centru
Pracovní zátiší z tiskového centra...

Co naopak nefunguje skoro vůbec, je mobilní aplikace od Vodafone, na jejíž nespolehlivost a nestabilitu se v minulých letech hodně nadávalo, leč alespoň nepředstavovala jedinou variantu, jak si rezervovat po ránu lístky na další den. Letos však jiné varianty nejsou – zmíněná aplikace je jediným oficiálním dostupným řešením – přičemž její značné nedostatky přetrvávají. Jestli se nám nějak zítra ráno podaří si zajistit vstupenky na plánované projekce, tedy závisí na tom, jestli do té doby poskytovatel aplikace přijde se slibovanou zásadní aktualizací. Docela skandál a zároveň čerstvá voda na mlýn pro odpůrce moderních technologií.

Hlavní hvězdy festivalu letos tvoří především tři zahraniční herci. Britský herec Michael Caine obdržel během slavnostního zahájení festivalu Křišťálový Globus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii a ve Varech uvede svůj nový film Bestsellery, v němž si zahrál postavu rozmrzelého spisovatele. Významným hostem festivalu bude i americký herec Ethan Hawke, jenž osobně uvede projekci snímku Zoufalství a naděje, ve kterém ztvárnil hlavní roli váhajícího kněze. Nejočekávanější osobností je však herec Johnny Depp, kterého budou moci diváci vidět kromě červeného koberce mimo jiné i před promítáním filmu Minamata, který osobně uvede, a v němž se ujal role investigativního fotografa. Cenu prezidenta MFF Karlovy Vary letos obdrží režisér Jan Svěrák, jenž u této příležitosti uvede svůj léty prověřený film Jízda. Zahajovacím filmem festivalu se stalo drama režiséra Davida Ondříčka Zátopek, které je ve Varech doprovázeno početnou tvůrčí delegací, a zakončovacím filmem bude snímek Klícka, v jehož hlavních rolích vystupují Jude Law a Carrie Coon.

Kompletní program čítá něco přes 140 filmů, já jich mám v plánu vidět něco přes 30 (uvidíme, jak to půjde). Na viděné filmy si ode mě každopádně budete moci přečíst první dojmy, které budu průběžně vydávat, a zřejmě dojde také na několik plnohodnotných recenzí, jež budu publikovat jak během festivalu, tak po jeho skončení. Kromě zmíněného Zátopka mám v rámci české kinematografie spadeno i na snímky Atlas ptáků, Zpráva o záchraně mrtvého, Marťanské lodě, Zrcadla ve tmě a na několik dalších. Jsem zvědav na nové filmy Gaspara Noého (Vortex), Joachima Triera (Nejhorší člověk na světě) a Céline Sciammy (Maminka) i na řadu dalších filmů, jež si vysloužily velký ohlas na festivalech v Cannes či v Berlíně. Uvidím též avizované Bestsellery nebo očekávané historické fantasy drama Zelený rytíř. Zkrátka bude toho hodně, takže jakmile něco nakoukám, budu o tom zde informovat. Snad se mi podaří v nějaký den vyšetřit alespoň dvě hodinky na to, abych si zašel na svou oblíbenou rozhlednu Dianu…



Žádné komentáře:

Okomentovat