19. 5. 2015

Hurá na fotbal (Metegol) – Recenze – 50%

Poněkud neduživý a nesmělý chlapík jménem Amadeo je už od dětství přeborníkem ve stolním fotbálku (resp. v hospodském fotbálku, chcete-li). Do jeho malého městečka se jednoho dne vrátí mezinárodně slavný super-fotbalista Ace, který se přišel Amadeovi pomstít za to, že ho jako malého kluka před lety porazil ve fotbálku. Unese mu kamarádku a především plánuje srovnat centrum města se zemí a postavit na jeho místě mega-stadion. Jediná šance, jak jeho rozhodnutí zvrátit a vybojovat zpět dívku svého srdce, je porazit jeho tým profesionálních sportovců ve skutečném fotbale…

Hurá na fotbal (Metegol) – Recenze

Na animovaném filmu Hurá na fotbal je nejzajímavější to, že je argentinský, a že ho natočil Juan José Campanella, jenž je mimo jiné držitelem dvou oscarových nominací za nejlepší cizojazyčný film, z nichž jednu dokonce proměnil. Tato skutečnost se ale na výsledném filmu (který Campanella i spolunapsal) vůbec nijak neprojevuje a snímek je asi tak fádní, jak to zní z výše uvedeného popisu jeho děje. Kromě jedné drobnosti, kterou jsem neuvedl – nějakým zázrakem či kouzlem totiž ožijí panáčci z Amadeova oblíbeného fotbálku a začnou mu pomáhat v dosažení jeho cíle a dodávat mu kuráž.

Problém je v tom, že kdyby tam ti panáčci nebyli, tak by se vůbec nic nestalo a příběh by dokodrcal ke zhruba stejnému výsledku i bez nich. Jeho nejlepšími částmi jsou úvod, kdy dojde k povedenému souboji ve fotbálku, a závěrečných dvacet minut, kdy jsme svědky reálného zápasu, v němž se Amadeo proti nepřátelskému týmu postaví s těmi největšími outsidery a ubožáky, jaké si jen dovedete představit. Oboje je natočené velmi dynamicky, má to grády a je to zábava. Prostředních přibližně padesát minut je ale prakticky nedějových, podstatně méně zajímavých a zábavných a jde v nich víceméně jen o to, že oživlí panáčkové porůznu hláškují, skandují, handrkují se, pošťuchují se, osedlávají potkany ze skládky, lezou po pouťových atrakcích a dělají obličeje. A moc vtipné to není.

Řada věcí je navíc poněkud zmatená a nevychytaná:

  • Obyvatelé městečka bojují za to, aby se nestavěl stadion, avšak ten se stejně postaví, protože ten závěrečný zápas, který má o všem rozhodnout, se přece musí někde odehrávat.
  • K čemu to je, že Ace ve své výzkumné laboratoři pěstuje zvířecí mutanty (třeba pštrosy s kopačkami místo hlavy)? Ve filmu je to dvakrát ukázáno a dál nerozvíjeno.
  • Proč v jednu chvíli panáčci oslavují, že jsou zase všichni pohromadě, když Aceovy poskoci mají v krabici nejméně další půltucet jejich kamarádů?
  • Proč nikdo kromě Amadea vůbec nereaguje na přítomnost mluvících a hýbajících se mužíčků z fotbálku (příležitostí by bylo hodně)? Zprvu jsem si myslel, že Amadeo má halucinace a panáčci jsou jen výtvorem jeho fantazie, avšak finále filmu tomu moc nenasvědčuje.
  • Animace na standardní poměry ujde, panáčci z fotbálku jsou roztomilí, ale živí lidé jsou až přehnaně stylizovaní, takže vypadají jako strašidelné a odporné zrůdy (vyjma hlavního hrdiny).

Hurá na fotbal (Metegol) – Recenze

Všechny postavy mají navíc velice zjednodušené charaktery a většina by se jich dala popsat jednou krátkou větou, případně krátkým slovním spojením. Nejhůře je na tom ale Amadeo, který je zoufale nevýrazný a nezajímavý. Jasně, má to být tuctový ostýchavý třasořitka, který nakonec v ten správný okamžik prokáže odvahu a odhodlání, takže s jistou mírou nevýraznosti a nezajímavosti se u něj počítat musí. Ale kdyby alespoň udělal za celý ten film něco, čím by nám přirostl k srdci a dal nám i jiný důvod, proč mu fandit, než ten, že hraje proti nesympatickému a namyšlenému frajírkovi…

Ani přes netradiční zemi svého původu a pozoruhodného režiséra se Hurá na fotbal bohužel nevyhne tomu, že po čase zmizí v záplavě podobně nevýrazné a celkově zaměnitelné konkurence. Pár nápadů a vtípků vám z něj pravděpodobně v hlavě utkví, avšak otázka zní, na jak dlouho…




Žádné komentáře:

Okomentovat