21. 10. 2015

Rosa & Dara a jejich velká dobrodružství – Recenze – 60%

Rosa & Dara je pásmo animovaných filmů pro děti, promítané v kinech, trvající 62 minut. Sestává z celkem sedmi krátkých filmečků, přičemž ten nejdelší z nich trvá 25 minut a ostatní mají 2-12 minut. Jeho hlavním autorem je absolvent FAMU Martin Duda, který stojí za animací a režií čtyř příběhů, jejichž hlavními hrdinkami jsou malé holčičky-sestry Rosa a Dara, které jednotlivé filmy i uvádějí. Jejich vyprávění pak doplňují další tři příběhy s úplně jinými hrdiny a i jinak animované, neb za nimi stojí jiní tvůrci – vždy ovšem studenti či absolventi oboru animace na FAMU.

Rosa & Dara a jejich velká dobrodružství – Recenze
 
Ideální cílovou skupinou jsou IMHO předškolní děti, maximálně děti navštěvující první a druhou třídu základní školy. Tím nechci říct, že by Rosa & Dara nebyla dostatečně zábavná pro nikoho staršího (já jsem se docela bavil, takže ani rodičovský doprovod se nemusí děsit), nicméně starší děti už pravděpodobně dají přednost standardnímu animovanému filmu s celovečerní délkou a složitějším dějem. Pásmo je v současné době sice promítané v kinech, leč v brzké době se počítá s jeho uvedením v televizi a na jiných platformách (VOD). Stejně tak se plánuje dvaapadesátidílný televizní seriál s Rosou a Darou v hlavních rolích.

Animace je velmi jednoduchá (řekl bych „večerníčková“) a zřetelně kombinuje 2D a 3D animaci (většinou 2D objekty ve 3D prostředí). Příběhy obsahují jednak zábavně nadsazený děj a jednak edukativní prvky, což v praxi vypadá tak, že v jednu chvíli např. holčičky vysvětlují, jak funguje gravitace, přičemž zápletka jiného příběhu je nastartovaná tím, že jejich pes štěkne tak mohutně, že odštěkne stádo krav do vesmíru.
 
Jinak ty příběhy jsou o tomto:
  • Rosa a Dara jedou na prázdniny k babičce a dědovi, což eskaluje tím, že zachraňují s babiččiným vznášedlem a vesmírnou raketou krávy z jícnu islandské sopky, z kanadských lesů a z oběžné dráhy. To je ten nejdelší příběh, jehož bonusová pointa spočívá v tom, že ta poslední kráva je zachraňována úplně stejným způsobem, jakým byl zachraňován Matt Damon v Marťanovi, takže jsem se v kině smál nahlas. Jako jediný.
  • V trojici dvouminutových filmečků se dívky zamýšlejí nad gravitací, velikostí hvězd a nad tím, proč vlastně prší.
 
Rosa & Dara a jejich velká dobrodružství – Recenze
 
  • Parta dětí objeví divnou kost a usmyslí si, že jde o kost z dosud neobjeveného dinosaura, což si jdou ověřit do přírodovědného muzea.
  • Malý kluk pátrá ve městě po Jacquesovi Cousteuovi, francouzském vynálezci a oceánografovi, a po jeho ochočené chobotnici. Tento filmeček má tu nevýhodu, že je vyprávěn dost abstraktně a surreálně, takže jsem se v něm i já místy ztrácel, netušil jsem, jestli si to ten kluk jenom představuje, nebo jestli má halucinace, nebo jestli je to sen, nebo realita, a proč tam bylo akvárium v paneláku. Navíc asi dost dětí nebude tušit, kdo byl Jacques Cousteau, pokud neviděly Život pod vodou.
  • Malý Minotaurus se ztratí své mamince Medúze po cestě ze školy, protože mu vrána překlovne provázek, který si odmotával. Naštěstí vše dobře dopadne díky hodnému prodavači ovčí vlny Kyklopovi. Tenhle příběh děti na rozdíl od toho předchozího pochopí, ale pořádně si ho užijí jen v případě, že budou obeznámeny s řeckou mytologií.

V každém případě jde o naprosto neškodné a nenásilné, v mnoha ohledech hezké příběhy, na které se celkem příjemně kouká, jsou místy docela zábavné a mají tempo i nápaditost. Pokud se tedy smíříte s tím, že za standardní vstupné dostanete vstupenku na hodinové pásmo, a máte malé děti, které byste chtěli vzít (třeba poprvé) do kina na něco, co bez problému ukoukají, tak s Rosou & Darou máte nyní příležitost.



Žádné komentáře:

Okomentovat