5. 1. 2017

Velká čínská zeď (The Great Wall) – Recenze – 30%

Velká čínská zeď je velkou koprodukcí USA a Číny, vzniklou evidentně za účelem masového oslovení diváků v obou zemích a vydělání spousty peněz. Hrají v ní hvězdy americké i čínské a natočil ji jeden z předních čínských režisérů Yimou Zhang (Hrdina, Klan létajících dýk). Její děj se odehrává na Velké čínské zdi někdy před tisícem let a její hrdinové na ní brání Čínu před nájezdy Mongolů obřích monster, která se tam začala objevovat někdy před dalšími tisíci lety po pádu velkého zeleného meteoritu.

Velká čínská zeď (The Great Wall) – Recenze
Zdroj fotek: cinemart.cz

Snímek v sobě tudíž kombinuje čínský historický kostýmní film a dobrodružnou fantasy, což je kombinace velmi zajímavá. Můžete se kochat vnitřkem Velké čínské zdi, napěchované různými složitými bitevními a obrannými mechanismy, různobarevnými brněními čínských vojáků, množstvím komparzistů v záběrech i akčními scénami soubojů s příšerami. Bohužel, z režisérovy typické poetičnosti ve filmu nezbylo vůbec nic a výsledek připomíná spíš standardní hollywoodskou digitální řezanici, trochu podobnou třeba nedávnému Warcraftu nebo o něco starším Kovbojům a vetřelcům. Svou strukturou a atmosférou snímek připomíná i leckteré počítačové hry.

Vzhledem k tomu, že středobodem filmu jsou boje monster se školenými vojáky, kteří mají v tomto ohledu několikasetleté zkušenosti, tak působí skoro až nepatřičně a rušivě hlavní zápletka točící se kolem hlavního hrdiny Williama (Matt Damon), jenž má coby voják jakési evropské země za úkol vypátrat v Číně tajemství střelného prachu, a který je na Velké čínské zdi nejprve zajat, ale pak začne všechny udivovat svými lučištnickými schopnostmi. A když zjistí, že zdi velí pohledná generálka (Tian Jing), tak zapomene na nějaký střelný prach a začne ji balit.

Kromě toho je ideologicky krajně podezřelé vyznění snímku, spočívající v tom, že problém, který nedokázaly vyřešit desítky generací čínských obyvatel ani s pomocí sofistikované techniky, vyřeší najednou během pár dnů náhodný běloch s lukem a šípy. Jinak Damonův herecký výkon nestojí za zmínku, stejně jako výkony většiny ostatních herců včetně Chilana Pedra Pascala coby Williamova parťáka a Willema Dafoe v roli jakéhosi bývalého zajatce a rádce, který vypadá, jako že se v tomto filmu ocitl omylem.

Velká čínská zeď (The Great Wall) – Recenze

Za zmínku ovšem stojí skutečně mizerný scénář, který nutí herce vyslovovat příšerné průpovídky, za které se museli i oni samotní tajně stydět. Dialogy jsou nudné, příliš doslovné a neobratné. Pozoruhodné jsou i některé dějové berličky – např. od začátku filmu s sebou hlavní hrdina z nějakého nepochopitelného důvodu táhne objemný kus magnetické horniny, načež se v polovině filmu slavně odhalí, že ta monstra jsou alergická shodou okolností právě na magnety. Jaké štěstí. A nechybí ani obvyklé klišé, že když zabijete příšerám královnu, tak pochcípají všechna.

Místy film zarazí až překvapivě špatnou režií některých scén, viz např. úvodní střetnutí hrdinů s příšerou, v níž je potřeba ji zabít, ale zároveň ji neukázat naplno v záběru. Výsledkem je čiré filmařské zoufalství a bezradnost. Stejně tak není vůbec jasné, jak se ta příšera mohla dostat tak, kde ji hrdinové potkali, když to je v lokaci nacházející se za „bezpečnou“ stranou zdi. Tento problém se opakuje, když se v jiné scéně uprostřed noci znenadání objeví dvě monstra nahoře na zdi, aniž by bylo zřejmé, jak se jim podařilo se tam dostat.

Je jasné, že pokud na Velkou čínskou zeď plánujete jít zejména kvůli videoherní digitální akci, tak té se vám dostane v dostatečné míře, takže dost možná odejdete i spokojení a nebude vám vadit, že jste dali peníze za takovou nehoráznou pitomost. Ale pokud máte jen o trochu vyšší nároky, tak si na tenhle film, jenž je zajímavý akorát oním skloubením amerického blockbusteru s čínskými elementy, nechte zajít chuť.



Žádné komentáře:

Okomentovat