12. 9. 2018

Predátor: Evoluce (The Predator) – Recenze – 60%

Predátor ztroskotá ve vesmírné lodi na území současného Mexika, shodou okolností v místech, kde plní svou misi americký armádní odstřelovač Quinn (Boyd Holbrook) a jeho tým. Quinn vyvázne ze setkání s Predátorem jako jediný živý a dokonce mu ukradne i část výstroje, kterou si nechá poslat poštou na P. O. BOX. Zásilka je následně omylem odeslána k němu domů, kde bydlí jeho ex-manželka a desetiletý synek. Vláda pak Predátora zajistí kvůli zkoumání, k čemuž přizvou i ambiciózní bioložku Casey (Olivia Munn) a Quinna prohlásí za pomatence a strčí ho mezi bývalé vojáky-devianty (čili mezi magory). Všichni pak ale musí spojit své síly, když se Predátor ve výzkumné laboratoři probere a začne se shánět po svém ukradeném vybavení.
 
Predátor: Evoluce (The Predator) – Recenze
Zdroj fotek: cinemart.cz

Film Predátor: Evoluce je pokračováním prvních dvou Predátorů z let 1987 a 1990 (všechno ostatní víceméně ignoruje) a natočil jej režisér a scenárista Shane Black, který má za sebou mimo jiné i scénáře k Poslednímu skautovi a Smrtonosné zbrani a režii snímků Iron Man 3 a Správní chlapi a navíc i hrál v prvním Predátorovi (kde ho Predátor zabil jako prvního).

Predátor: Evoluce (The Predator) – Recenze

Tvorbě Shanea Blacka pak odpovídá i Predátor: Evoluce, což je v jistém smyslu pozitivum a v jistém smyslu negativum. Na jednu stranu je to hardcore skanzen drsné a nekorektní akční zábavy z 80. let plný vulgárního humoru, gore brutality (krvavé cákance, useknuté končetiny, vytržená páteř) a příjemně béčkové atmosféry staré školy (až na současné digitální triky), což je super. Na druhou stranu je to ale zároveň film, co se snaží hlavně mít styl a tempo a šlapat jako popcornová atrakce, přičemž na nějaké hororově plíživé napětí z prvního Predátora zcela rezignuje (detailní záběry na Predátora jsou ve filmu od prvních pár minut), a to už tak super není.

Jelikož nemilosrdný Predátor jede hned od začátku naplno a krvavě kuchá každého, kdo mu přijde do cesty, tak film nemá moc jak gradovat, což se snaží v půlce příběhu zachránit zjevením třímetrového super-Predátora a jeho dvou bojových psů. I ten ale působí jen jako vylepšená verze toho prvního a ne jako nějaké neporazitelné zlo z vesmíru, tak jako v prvním Predátorovi. Na původní filmy se hojně odkazuje včetně motivů chlapské pospolitosti, temné džungle, bojovnické cti a podobně, ale to bohužel nedokáže zakrýt nedostatky ve víceméně nahodile se odvíjejícím ději, kvůli nimž ledajaké zvraty působí poněkud zmateně. Z filmu je patrné, že v něm došlo k nějakému zásadnímu přestříhávání, následkem čehož na sebe řada scén navazuje povážlivě klopotně.

Prakticky všichni herci jsou jen adekvátní a nepříliš výrazní a jejich postavy jsou jen letmo načrtnuté. Quinn je absolutní profesionál, až absurdně nezranitelný, Casey je na tom podobně (všichni jí svěřují palné zbraně, přestože je jen bioložka, která během své první akční scény střelí sama sebe do nohy uspávací puškou) a ta banda pošuků, ke které se Quinn přidá, slouží především jako zdroj sprostých vtipů a hlášek, bohužel ne moc dobrých a většinou dost prvoplánově vulgárních (Thomas Jane např. hraje chlapíka s Touretteovým syndromem).

Predátor: Evoluce (The Predator) – Recenze

Kromě toho film obsahuje řadu věcí a scén, které se do něj nehodí a působí strašlivě stupidně:

  • Onen desetiletý synek hlavního hrdiny (Jacob Tremblay, ten talentovaný chlapeček z dramatu Room) má shodou okolností Aspergerův syndrom, a protože je díky tomu totální génius, tak se mu podaří rozšifrovat jazyk Predátorů a ovládnout jejich technologii. A pak se vydá s maskou Predátora koledovat na Halloween…
  • Tento chlapeček se pak ve druhé polovině filmu motá ve většině nejzásadnějších akčních sekvencí, aniž by přišel k jakékoli formě úhony.
  • Hrdinům se náhodou podaří ochočit si jednoho z Predátorových psů, což je po zbytek filmu využito výhradně k tomu, že jim ten pes aportuje různé nedůležité předměty.
  • Predátoři se chovají značně hloupě, místy až v rozporu s tím, jak by se chovat měli. Například nepoužívají neviditelnost, pak se odněkud vynoří, nechají do sebe střílet od skupiny vojáků se samopaly, ale protože jsou nezranitelní, tak je to v pohodě. Takových scén je ve filmu víc.

Jako přihlouplé béčko, nápadně evokující akční sci-fi filmy z 80. let, nicméně Predátor: Evoluce splňuje požadavky, které u tohoto typu filmu lze mít. Veškeré jeho aspekty se obecně drží tak tak kolem průměru až mírného nadprůměru, okořeněné o nepřístupný rating a sem tam i nějakou tu poměrně vynalézavou a nápaditou drobnost. Přes všechny nedostatky se snímku nedá upřít velmi hbité tempo, švih a šťáva, díky nimž vám spousta nesmyslů začne docházet spíš až zpětně, a díky nimž je dostatečně zábavný od začátku do konce, byť po nějakém napětí a pozvolně stupňované hrůze nemůže být řeč. Nečekejte nic zásadního nebo srovnatelného s prvním Predátorem, nýbrž jen slušnou akční podívanou s pár hezkými a pár brutálně šťavnatými momenty.

P.S. 3D je zcela zbytečné a prakticky neznatelné.




Žádné komentáře:

Okomentovat