24. 4. 2014

Nekonečná láska (Endless Love) – Recenze – 40%

Základní premisa je strašná:

  • Ona je čarovně krásná a inteligentní dívka z vážené bohaté rodiny s lékařskou tradicí, kterou během čtyř let na střední škole za celou dobu neoslovil jediný kluk (!!!). Plánuje jít na vysokou školu a na léto má domluvenou pracovní stáž.
  • On je pohledný, slušně vychovaný a sympatický svalovec, do dalších studií se nehrne, chce pomáhat otci v autodílně. Onu dívku tajně miluje od prváku, ale styděl se jí to říct a poprvé za celé ty roky ji osloví až v úplně poslední den školy, kdy oba jako čerství absolventi svírají diplomy a podepisují si ročenky.
Stačí pár slov, pár vzájemných pohledů a je z toho láska jako trám. Nicméně dívčin otec vztahu nepřeje, protože podle něj má jeho dcera na víc, než na chudého automechanika.

Nekonečná láska

Ještě je třeba zmínit, že oba 17-18leté milence hrají 24-25letí herci (Alex Pettyfer a Gabriella Wilde). U ní to tolik poznat není, ale on tedy na osmnáct rozhodně nevypadá.

Romantické drama Nekonečná láska vzniklo podle stejnojmenné knižní předlohy, která byla už jednou celovečerně zfilmovaná v roce 1981 (Francem Zeffirellim s Tomem Cruisem ve vedlejší roličce). Nové zpracování se ale od románu i od předchozího filmu výrazně liší. Ty totiž obsahovaly mnohem dramatičtější prvky – smrt, žhářství, psychiatrickou léčebnu a vězení – zatímco v podání režisérky a scénáristky Shany Feste se jedná o naprosto neškodnou letní romanci pro náctiletá děvčata, u které se dojmou a pobrečí si. Když budou hodně naivní.

Zcela však selhává snaha přetavit nemoderní a otřepaný příběh do současných reálií. Děj je plný těch nejtrapnějších a nejobvyklejších klišé (místy působí skoro až jako parodie), je zoufale neaktuální a jeho hrdinové odpovídají spíš postavám ze třicet let staré harlekýnky než teenagerům ze současného filmu (byť romanticky přeslazeného). Jedinou známkou novosti je občasné používání mobilních telefonů a náhodná zmínka o facebooku na začátku filmu – jakmile však mají oba zamilovaní zakázáno se fyzicky stýkat (nařízení přísného otce), je to pro ně nepředstavitelná agónie, protože nemají jak jeden druhého kontaktovat. Kam najednou ty mobily a sociální sítě zmizely? Proč je osud hlavního hrdiny najednou závislý na tom, jestli se podaří odeslat přes poštu rukou psaný dopis?

Nekonečná láska

Také je trochu zvláštní, že zhruba v polovině filmu se z otce hlavní hrdinky (do té doby poměrně smířlivého a klidného) znenadání vyklube nebezpečný psychopat, který přítele své dcery systematicky terorizuje a snaží se ho zničit. Do toho přibudou různé dementní náhody, tragické události, kostlivci ve skříni a nešťastná nedorozumění, takže už tak dost přihlouplá story se stane ještě víc dementní a předvídatelnou. Alespoň se v ní ale díky tomu pořád něco děje a postavy neustále řeší různé krize a konflikty, takže jsem se u druhé poloviny filmu nenudil tolik jako u té první, která mi připadala spíš jako na čtyřicet minut natažený videoklip k nějaké pomalé romantické písničce.

Herci přitom většinou nejsou špatní a zachraňují, co se dá, po technické stránce film není odbytý a jeho režisérka je zcela evidentně schopná a talentovaná. Nicméně se obávám, že ať už by byla jakkoli schopná a talentovaná, tak z tohoto námětu, dialogů a děje by zkrátka dobrý film nesložila. Z toho by totiž dobrý film nesložil nikdo.

To, že nepatřím do skupiny cílových diváků, bohužel nelze moc zohlednit. Existuje totiž nemalé množství romantických filmů určených primárně pro ženy a dívky, ze kterých jsem byl nadšen, nebo se mi přinejmenším hodně líbily. Namátkou mě napadá třeba Zápisník jedné lásky, Navždy spolu, Lásce na stopě, Ďábel nosí Pradu, Wimbledon, Láska nebeská


Žádné komentáře:

Okomentovat