15. 4. 2014

3 dny na zabití (Three Days to Kill) – Recenze – 50%

Agent CIA Ethan Renner (Kevin Kostner) odchází do předčasného důchodu poté, co je mu diagnostikována pokročilá fáze rakoviny. Rozhodne se strávit poslední tři měsíce svého života (podle lékařského odhadu) se svou rodinou a pokusit se napravit vztah se svou skoro dospělou dcerou (Hailee Steinfeld), které nikdy nebyl pořádným otcem. Pak je mu ale nabídnut experimentální lék, kterým by si mohl život prodloužit na neurčito. Avšak aby ho získal, musí se vrhnout naposledy do akce a zneškodnit německého teroristu s albínským poskokem…

3 dny na zabití

Režisér s nejkratším jménem na světě McG (Charlieho andílci, Terminator Salvation) natočil komediální thriller 3 dny na zabití podle scénáře Luca Bessona. Výsledkem je nepříliš povedený mišmaš, v němž Besson vykrádá sám sebe a zároveň kombinuje mnoho různých stylů okoukaných odjinud. Navíc takových stylů, které se k sobě příliš nehodí. Jednak tu máte Kostnera v hlavní roli špičkového ostříleného agenta ze staré školy, který najednou najede na rovinu starostlivého rodiče, do thrillerové zápletky s teroristy jsou nasázeny na jednu stranu žertovné vtípky a na druhou stranu seriózní rodinná poselství a do toho všeho je našroubovaná Amber Heard coby lascivní ultra moderní profi agentka jak z nějaké bondovky. A režisérovi se ten zmatek nepodařilo udržet na uzdě a vtisknout mu nějakou konzistentní podobu.

Především film zcela postrádá napětí. Není se v něm totiž o co a o koho bát. Zápletka je primitivní a prakticky neobsahuje žádnou situaci, ve které by se někdo ocitl v ohrožení života tak, aby to bylo dostatečně uvěřitelné. Scénář si sice vypomáhá mnoha dementními berličkami typu “pokaždé, když hlavní hrdina míří na záporáka, tak ho popadne kvůli jeho nemoci záchvat a upadne paralyzovaný na zem”, ale i na takovou situaci všichni nepřátelé reagují výhradně tím, že překvapeně stojí opodál a civí. Jakmile to začne vypadat, že by nějaká pasáž mohla být napínavá, tak je vzápětí utlumena nějakým průměrným vtipem nebo rádoby humorným dialogem. Akčních scén je také pomálu a naprostou většinu filmu si jeho hrdinové mezi sebou povídají.

Otcovská linie, ve které se Ethan Renner pokouší znovu sblížit se svou dcerou, je také podařená jen napůl. Některé izolované scénky sice fungují (např. když zbije v klubu partu kluků, kteří se snaží jeho dceru osahávat), jiné jsou ale zas zoufale křečovité (např. když se jí zarputile snaží vnutit nemoderní bicykl). Hlavně je to ale všechno hrozně neoriginální a místy dost nudné. Držitelka nominace na Oscara Hailee Steinfeld hraje otravnou a vzdorovitou teenagerku celkem slušně.

3 dny na zabití

Pokud ale něco funguje skvěle, tak je to Kevin Kostner. Je to vynikající herec a v roli vysloužilého šedivějícího agenta je velmi přirozený a uvěřitelný. Jen sekvence, ve kterých se sám chystá s chladnou hlavou na čtveřici ozbrojených mafiánů (samotnou přestřelku nebo zápas ve filmu nevidíme), působí mírně nerealisticky. Díky němu je tento film koukatelný. Bez něj by to byla, obávám se, ztráta času. Celkem příjemný pocit jsem měl i z podzápletky, ve které se v jeho starém bytě usídlí přistěhovalecká rodinka squatterů a on je u sebe nechá zdarma bydlet, načež si tam vodí různé oběti, které unesl, aby je mohl vyslýchat (a ptát se jich mimo jiné na to, jak by měl správně komunikovat se svou dcerou).

Vzpomněl jsem si na nedávný akční thriller Jack Ryan: V utajení, ve kterém hrál Kevin Kostner také agenta CIA (ve vedlejší roli). Tenhle film působí jako jeho o poznání horší spin-off. Méně inteligentní, méně zábavný a méně funkční, ale zato s hlavním hrdinou, který je i ve svých devětapadesáti letech pořád okouzlujícím a věrohodným akčním hrdinou. Škoda, že té akce ve 3 dnech na zabití není dostatek.


Žádné komentáře:

Okomentovat