17. 12. 2015

Star Wars: Síla se probouzí (Star Wars: Epizode VII – The Force Awakens) – Recenze – 90%

V historii kinematografie asi neexistuje větší a kultovnější filmová sága s početnější fanouškovskou základnou, než Star Wars. Její sedmý díl tím pádem patří nejen k nejočekávanějším filmům roku, ale i k těm, o něž se dalo nejvíce bát. Ani vynikající volba režiséra padnuvší na J.J. Abramse, který s obrovským úspěchem rebootoval Star Trek, nepřesvědčila všechny, a noční můry v podobě Mickeyho Mouse se světelným mečem nezahnala. Zveřejněné trailery nicméně navrátily úsměv do tváří milionů a po dnešní premiéře si snad mohou už všichni definitivně oddechnout a vítězoslavně zajásat.
 
Star Wars: Síla se probouzí (Star Wars: Epizode VII – The Force Awakens) – Recenze – 90%
Zdroj fotek: falcon.cz
J.J. Abrams totiž na původní trilogii Star Wars vyrůstal a je též jejím fanouškem, přičemž na filmu je vidět, že byl dělaný s láskou a se záměrem spravit hořkou pachuť, kterou v leckterých divácích zanechala předešlá trilogie prequelová (zejména epizody I a II). Jako profesionálnímu, zkušenému a kvalitnímu režisérovi, který má obvykle natáčení silně pod kontrolou, mu navíc byla ponechána značná volnost, a vliv studia Disney, jenž odkoupilo na filmovou sérii práva, tím pádem není prakticky vůbec znát. Právě naopak je sedmá epizoda dost temná, tragická, dramatická a ve svém přístupu k trikům a vizuálu skoro až realistická. A hlavně jde o skvělý film s bravurně vyprávěným příběhem a pozoruhodnými postavami s patřičnou hloubkou a propracovanými charaktery.

Příběh se odehrává třicet let po událostech z epizody VI, kdy Jediové dávno vymřeli a spousta obyvatel předaleké galaxie ani nevěří, že vůbec existovali, a jejich činy považuje za legendy a mýty. Ze zlého Impéria se vyvinula jakási jeho odnož nazývaná První řád v čele s úhlavním padouchem Kylo Renem (velkým obdivovatelem Dath Vadera, v jehož šlépějích se snaží kráčet), proti níž stojí hodný Odboj. Opět tu tedy jde hlavně o boj dobra se zlem, přičemž příběh kombinuje mnohé motivy z epizod IV – VI a významně z nich čerpá.

Sedmá epizoda totiž navazuje v tom nejlepším slova smyslu na pojetí, styl a odkaz původní trilogie, a trilogii prequelovou zdařile ignoruje. To se týká jak designu vesmírných lodí, kostýmů a rekvizit, tak naprosto bezchybného řemeslného zpracování, kdy digitální přeplácanost epizod I – III nahradilo hmatatelnější, věrohodnější a živelnější používání skutečných objektů (působících správně retro), reálných prostředí a skutečných lidí v maskách. Digitálních triků je tu samozřejmě také neskutečná hromada, nicméně jsou naprosto špičkové a mnohdy vám u leckterých scén ani nedojde, že jde o počítačové triky. Podobnost s původní trilogií je vidět i ve stylu natáčení, v kameře a střihu (výrazné přechody mezi scénami). Při vší té oldschoolovosti ale Star Wars: Síla se probouzí není výletem do přelomu sedmdesátých a osmdesátých let, nýbrž naplněním parametrů současného velkorozpočtového blockbusteru s mnoha moderními prvky.

Star Wars: Síla se probouzí (Star Wars: Epizode VII – The Force Awakens) – Recenze – 90%

Rovnou zapomeňte na cokoli otravně infantilního, lobotomizovaně romantického, na nudné politické tlachy, i na umělou vykonstruovanost. Naopak se připravte na značnou dávku nostalgie, cílící prostřednictvím mnoha odkazů a potkávání starých známých zejména na fanoušky. Scénář Abramse a Lawrence Kasdana (scenáristy epizod V a VI) je promyšlený, dobře pracuje s motivy, postavami i jednotlivými zápletkami a dialogy nešustí papírem. J.J. Abrams je navíc skvělý vypravěč, režíruje neuvěřitelně dravě a zběsile a prakticky nedá divákovi možnost vydechnout, všechny elementy přitom kočíruje s neuvěřitelným přehledem a lehkostí. Film je napínavý, dojemný i vtipný na těch správných místech a ve všech ohledech funguje nesmírně dobře. Akčních scén vlastně není mnoho, ale stojí za to a jsou dokonale přehledné. Přitom se na plátně od začátku do konce pořád něco děje a ty dvě a čtvrt hodiny utečou jako voda.

Je třeba počítat s tím, že Star Wars: Síla se probouzí je ve skutečnosti prvním dílem plánované nové trilogie, tudíž jeho primárním cílem bylo připravit si živnou půdu pro rozehrání dalších příběhů a představit nové postavy, což se podařilo nadmíru dobře. Hned dva noví hlavní hrdinové – Rey, sběračka kovošrotu na pouštní planetě Jakku, a z osidel Prvního řádu dezertující stormtrooper Finn – jsou oba velmi výrazní, sympatičtí, nadstandardně dobře zahraní prakticky neznámými herci a moc dobře napsaní. Finn se v podání černošského herce Johna Boyegy (Útok na věžák) ocitá na hranici mezi odvážným hrdinstvím a záměrnou komičností, u Rey humor naopak zcela absentuje. Mladá Daisy Ridley je navíc v roli této silné emancipované hrdinky, která rozhodně nepotřebuje držet za ručičku (což dává najevo doslova) a naopak si sama troufne i proti přesile, velmi přesvědčivá. Výživný je i pod maskou skrytý padouch Kylo Ren (Adam Driver), který zas obratně střídá polohy démonického šílence a tragické figurky v plánech ještě mocnějšího padoucha.

Kdykoli se však na plátně objeví nějaká povědomá postava, film se posune ještě o úroveň výš, především emocionálně (nejvíce prostoru dostal Harrison Ford coby Han Solo, který obstaral i nejlepší hlášky). Z nových vedlejších postav pak stojí za zmínku Oscar Isaac jako charismatický elitní pilot Odboje, naopak za nepříliš dobře obsazeného lze považovat Domhnalla Gleesona v roli vojenského generála Prvního řádu.

Star Wars: Síla se probouzí (Star Wars: Epizode VII – The Force Awakens) – Recenze – 90%

Nemám v úmyslu nadávat na to, že nové Star Wars až příliš kopírují ty staré, že se nepokusily o nic výrazně nového, a že de facto nemají žádný řádný konec, protože to se dalo čekat. Ono přimknutí ke stylu původní trilogie mi navíc bylo rozhodně sympatické. Nicméně bych byl radši, kdyby byl film ještě důslednější v budování osudových momentů a ubral na humoru. Občasné vtípky sice pobaví spolehlivě, ale ubírají na naléhavosti dramatických situací a na zásadnosti bleskových rozhodnutí, jež jsou hrdinové nuceni neustále činit. Takhle jde sice o řemeslně dokonalý a perfektně natočený drahý velkofilm s poutavým příběhem, překvapivými zvraty, skvělou hudbou Johna Williamse (poslední, kterou stihl složit) i se vším ostatním, ale do naprosté bombastičnosti mu chybí pár detailů k dotažení.

Každopádně je hezká ta idea, že fanoušci a nadšenci obrali George Lucase coby původního autora o jeho dílo a přetvořili jej do něčeho lepšího než to, co točil on sám. Mladá generace diváků, která třeba nemá se starými Star Wars zkušenost, si film užije jako efektní a konzistentně zábavný velkolepý biják, i když jí třeba nebude docházet smysl lecjakého pomrkávání, a těm zainteresovaným vystačí Star Wars: Síla se probouzí bohatě i na několikanásobné zhlédnutí. Čím větší plátno, tím lépe.




Žádné komentáře:

Okomentovat