22. 3. 2017

Život (Life) – Recenze – 70%

Americké sci-fi Život se zabývá šesticí astronautů (mimo jiné Rebecca Ferguson, Jake Gyllenhaal a Ryan Reynolds), kteří se vracejí ve vesmírné lodi z Marsu zpátky na Zem a vezou si s sebou živou buňku, jež se jim podařilo na rudé planetě nalézt. Během jejího zkoumání (zatímco plavidlo obíhá kolem Země) se ale buňka začne vyvíjet a růst, až z ní vyroste zabijácký organismus, co začne jít svým objevitelům tvrdě po krku…
 
Život (Life) – Recenze
Zdroj fotek: falcon.cz

Snímek, co začíná jako ambiciózní a výpravná triková podívaná ve stylu Gravitace, se tudíž po nějaké půlhodině překlopí do o něco béčkovější variace na Vetřelce, v níž mimozemšťan z Marsu doroste v zubatou chobotnici a začne postupně zabíjet členy posádky, takže výsledkem je naháněčka po vesmírné lodi, příjemně brutální a krvavá (film je mládeži nepřípustný, což je jedině dobře).

Onen vraždící organismus je atraktivně vymyšlený (celé jeho tělo tvoří výhradně jen svaly a nervy), některé futuristické vymoženosti kosmického korábu taktéž a triky jsou prvotřídní. Ze začátku to dokonce ještě vypadá na sofistikovanou a chytrou podívanou (včetně pár narážek na jiná sci-fi), kdy jsou jednotliví hrdinové představeni coby inteligentní a racionálně uvažující profesionálové ve svém oboru, ctí bezpečnostní protokoly a nechovají se jako idioti. I přes pomalejší rozjezd je zdařile budováno napětí a divák čeká, co se bude dít.

Postupem času se ale hrdinové začnou chovat čím dál tím přihloupleji, takže příliš riskují, dělají unáhlená rozhodnutí a vůbec jejich chování nekoresponduje s tím, co by od nich člověk jako od naprostých profesionálů očekával. Namísto toho se z nich vyklube tuctová sebranka vědců, u nichž ani není poznat, jak moc je pro ně prioritní zabránit za každou cenu tomu, aby se ten mimozemšťan dostal na Zemi, když většinu času věnují zejména záchraně sebe navzájem (a lezou přitom třeba do míst, kde rozhodně není bezpečno). Zároveň některé zvraty působí až příliš uspěchaně a některé zas tak moc závisí na náhodě, až je to místy vážně jako pěst na oko (a na logiku).

Život (Life) – Recenze

Díky režisérovi Danielu Espinosovi (Dítě číslo 44), jeho štábu a štědrému rozpočtu jde nicméně přesto o velice zábavný film, na který se moc hezky dívá, je napínavý, po technické stránce naprosto bezchybný (včetně padnoucí hudby, elegantní kamery a nápaditých hrátek s krví ve stavu bez tíže), a jehož postavy ztvárnili zkušení a dobří herci (což je také důležité, protože vám díky tomu snadno přirostou k srdci a víc se o ně pak bojíte), díky čemuž mu lze ledajaký přešlap víceméně odpustit. Ve výsledku ale není ani zdaleka tak epochální jako obrazově vybroušená a do poslední vteřiny neskutečně dramatická Gravitace, ani tak děsivě plíživý a nadčasový jako bravurní Vetřelec. Ale je to působivý a lehce stravitelný mix obojího.

Celkově Život rozhodně stojí za vidění coby nadprůměrné sci-fi s pozoruhodným vraždícím mimozemšťanem, v němž dojde i na pár originálních nápadů a ne úplně standardních, v některých případech až vynalézavých a neotřelých scén. Každopádně by ale snímku pomohlo víc zapracovat na ději a na chování postav, protože jak snaha tvůrců zapudit představu, že točí béčko, a obalit jej ambicemi a drahotou, tak i vážný tón a minimum humoru (scenáristé Zombielandu a Deadpoola se asi museli hodně snažit nedělat fóry) filmu rozhodně sluší. A sluší mu i poselství, že rýpat se v mimozemských organismech nemusí být úplně moudrým tahem, korunované úderným závěrem.



2 komentáře:

  1. Hned první odstavec:
    "kteří se vracejí ve vesmírné lodi z Marsu zpátky na Zem"
    a "zatímco plavidlo obíhá kolem Země".

    Hlavní hrdinové se nikam nevracejí, ale jsou posádkou Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Co se vrací je sonda se vzorky materiálu z povrchu Marsu.

    OdpovědětVymazat
  2. Aha, já to pochopil tak, že oni ty vzorky vezou. Pak tam přece řeší, že se ten organismus nesmí dostat na Zem, a proto kolem ní krouží, navíc se jeden člen posádky už těší na brzké shledání s rodinou. Takže ty vzorky cestovaly zvlášť? Díky za info každopádně.

    OdpovědětVymazat