20. 3. 2017

Skryté zlo (Bye Bye Man) – Recenze – 30%

Americký horor Skryté zlo vypráví o třech vysokoškolských studentech (hlavní hrdina s přítelkyní a se svým nejlepším kamarádem), kteří se rozhodnou dát přednost vlastnímu soukromí před bydlením na koleji a nastěhují se do podnájmu do starého, prostorného domu na kraji lesa. No a pochopitelně se začnou dít divné věci a pak trojice nájemníků začne mít podivné halucinace a začne se jim zjevovat strašidelná postava v kápi…
 
Skryté zlo (Bye Bye Man) – Recenze
Zdroj fotek: freeman-ent.cz

Posléze vyjde najevo, že onou postavou je strašidelný přízrak jménem Bye Bye Man, a že kdo zná jeho jméno, po tom Bye Bye Man tvrdě jde (spolu se svým lidožravým psem). Je to takový vrásčitý a vyzáblý albín s kapucí, co nejprve svým obětem způsobuje halucinace, aby ztratily rozum, a posléze je postupně donutí zabít všechny své známé a pak i sebe.

Nutno poznamenat, že to není od Bye Bye Mana úplně efektivní strategie – dávalo by více smysl, kdyby třeba nutil své oběti šířit své jméno na veřejnosti, díky čemuž by se mohl dostat do hlavy mnohem většímu počtu lidí (a živit se jejich strachem). Ale dohánět je k tomu, že se navzájem zabijí a eliminují tak počet těch, kteří o jeho totožnosti vědí, na množství blížící se nule, není úplně chytrý tah. Upřímně, on ani Bye Bye Man není úplně chytře vymyšlený bubák a dokonce není ani moc strašidelný (a ten jeho krvelačný pes je tak mizerně digitální, až je to legrační).

Strašidelný kvůli tomu není ani film samotný, jehož tvůrci převážně velmi pomaličku budují napětí, ale moc se jim to nedaří, a zoufale se snaží o nějakou gradaci, ale v podstatě se patlají v opakování toho, co divák už dávno zná. Ani lekačky moc nezvládají a ve finále se namísto pořádného vyvrcholení zmůžou jen na další variaci toho, co už bylo k vidění mnohokrát jinde a častokrát i lépe. Herci nepředvádějí nic moc, dialogy inteligencí rozhodně nepřetékají, dokonce i střih je překvapivě špatný, a byť krev tu své místo má, tak střelné zbraně po sobě krvavé stopy na tělech z nějakého důvodu nezanechávají.

Skryté zlo (Bye Bye Man) – Recenze

K tomu má hlavní hrdina nějaké trauma ze smrti svých rodičů, ale podrobnosti o něm zůstanou skryty, stejně jako pozadí existence Bye Bye Mana, který jako zlý zabijácký přízrak působí hrozně slabě a necharismaticky, jeho snaze zatemňovat postavám mysl halucinacemi občas chybí opodstatnění, a vůbec celá jeho motivace je přinejmenším rozporuplná. Pár zajímavých nápadů by se sice našlo, ale celkově je Skryté zlo strašlivě mdlým a obvyklým hororem, jemuž ze všeho nejvíc zásadně schází intenzita.

Horor opravdu nemusí být originální nebo kdovíjak chytrý, ale měl by aspoň být strašidelný a dobře natočený, což se tohoto filmu opravdu netýká. Na něm je totiž děsivý akorát námět (existence zla, které vás ovládne a zabije, když se dozvíte jeho jméno), ale dál se podprůměrné Skryté zlo bohužel nedostalo.



Žádné komentáře:

Okomentovat