14. 7. 2014

Karlovy Vary 2014 - Shrnutí (KVIFF 49. ročník)

Letos jsem se již podruhé zúčastnil Mezinárodního Filmového Festivalu Karlovy Vary, tentokrát jako jeden z agentů reprezentujících ČSFD.cz. Moje postřehy, komentáře k viděným filmům a festivalový deník si můžete přečíst TADY. Zde na blogu se budou v následujících týdnech a měsících průběžně objevovat recenze těch filmů, které půjdou do běžné distribuce (a možná i těch, co do kin nepůjdou, ale zaslouží si mít recenzi). Už teď si můžete přečíst recenze na filmy I Origins, Díra u Hanušovic, Zejtra napořád, Snowpiercer a Zátah 2. Další budou jistě následovat.

Velký sál v hotelu Thermal, Karlovy Vary
Velký sál v hotelu Thermal, Karlovy Vary

Už první den bylo dle očekávání narváno. Všichni se těšili na Mela Gibsona, tvořily se fronty zájemců o vyfotografování u repliky trůnu ze seriálu Hra o trůny a štosovaly se davy dychtící po vychytání dobrého místa pro sledování ohňostroje.



Během svého působení na festivalu jsem viděl celkem 31 filmů (a asi 7 dalších ještě před festivalem). Největší doporučení si zaslouží snímky I Origins, Co děláme v temnotách, Kalvárie, Život Rogera Eberta, Mommy, Snowpiercer, Chlapectví a Magický hlas rebelky (recenze bude brzy).

I Origins
Tohle se mi líbilo nejvíc. - I Origins
Co děláme v temnotách
U tohohle jsem se zas zdaleka nejvíc nasmál.
 - Co děláme v temnotách























Udělal jsem dva rozhovory, konkrétně s režisérkou Irenou Pavláskovou (Čas dluhů, Zemský ráj to napohled) a s maďarským režisérem Gyorgym Pálfim (Taxidermia, Final Cut - Dámy a pánové). Byl jsem na několika tiskových konferencích k soutěžním filmům, ale nejzábavnější z nich byla ta k Díře u Hanušovic (zábavnější než film samotný). Ivan Trojan začne vyprávět super historku z natáčení v 5:44.


Hlavní soutěž vyhrál film Kukuřičný ostrov, což je taková meditativní metafora o koloběhu života, velmi dobře režírovaná a s krásnou kamerou, s dobře vybranými herci a neotřelým osudovým příběhem o pěstování kukuřice na ostrůvku uprostřed řeky. Zvláštní cenu poroty a Cenu za režii si vysloužil Gyorgy Pálfi za svůj snímek Volný pád (povídkový mišmaš z prostředí bytů budapešťského paneláku, zkoumající nešvary a patologické jevy ve společnosti). Diváckou soutěž deníku Právo vyhrál dokument Olgy Sommerové o zpěvačce Martě Kubišové Magický hlas rebelky, který jde 17. července do kin. Herec Mel Gibson a režisér William Friedkin si domů odnesli Cenu za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. Cena prezidenta MFF KV za přínos české kinematografii připadla Zdeňku Svěrákovi.

Delegace Díry u Hanušovic
Herecká a tvůrčí delegace k filmu Díra u Hanušovic - režijnímu debutu Miroslava Krobota

Když pominu filmové a pracovní zážitky, tak největší radost jsem měl z toho, že jako novinář jsem nemusel čekat ve frontách na lístky (protože upřímně, kdybych měl jet do Varů sám a ještě si na každý film vystát frontu, tak bych asi nejel). Pak z koncertu filmové hudby v rámci hudebního doprovodu k němému filmu s Vlastou Burianem Milenky starého kriminálníka (z roku 1927, od 60. let prakticky neexistující a nyní nově zrestaurovaný), který byl promítán v karlovarském divadle (což je moje oblíbená budova ve Varech a nejkrásnější divadlo, v jakém jsem kdy byl) a z výletu na rozhlednu Dianu, kde se mi jakžtakž podařilo uniknout od všeho toho festivalového shonu. Měli tam malou zoo s domácími zvířátky a pěkný výhled.

Karlovy Vary z rozhledny Diany
Karlovy Vary z rozhledny Diany

Byla to taková pěkná pracovní dovolená. A ideální příležitost potkat nové lidi, které baví filmy, vidět snímky, které byste jinde než na festivalu neměli možnost zhlédnout, a vymanit se ze stereotypu a zažít trochu něco jiného, ještě k tomu v krásném městě, které si pozornost zaslouží. Už se nemohu dočkat 50. ročníku.


Žádné komentáře:

Okomentovat