26. 7. 2014

Útěk z planety Země (Escape from Planet Earth) – Recenze – 60%

Americko-kanadský animovaný film Útěk z planety Země pohlíží na problematiku mimozemských návštěv Země očima samotných mimozemšťanů, kteří se na planetě objeví vždy s dobrými úmysly (nebo omylem), přičemž jejich přílet je lidmi interpretován jako nebezpečná invaze, které je potřeba zatnout tipec. To je ale jediná inovace v tomto filmu, jehož největší nevýhodou je, že sice rozhodně není špatný, ale je až příliš standardní a v konkurenci patrně bohužel neobstojí (ale je to škoda, protože by si diváky zasloužil, rozhodně víc než Rio 2). Současně jde o režijní debut Callana Brunkera, který předtím pracoval jako animátor a kreslič storyboardů u filmů Já, padouch, Horton, či Doba ledová 4.

Útěk z planety Země (Escape from Planet Earth) – Recenze

Hlavním hrdinou je starostlivý, opatrný a mimořádně inteligentní mimozemšťan Gary, který se svým bratrem Scorchem podniká vesmírné záchranné mise. Sám sedí u řídícího panelu, mačká čudlíky, kryje bratrovi záda a stará se o bezpečný průběh mise, zatímco Scorch se bezhlavě pouští do nebezpečných situací, načež slízne veškerou smetanu, dělá interview pro televize a je oslavován coby hrdinná legenda. Pak ale přijde rozkaz vydat se na planetu Zemi, odkud se, jak známo, žádný mimozemšťan dosud živý nevrátil. Mise se účastní Scorch sám, ale je lidmi zajat, takže se ho Gary vydává zachránit. Nicméně je taktéž polapen a odvezen do přísně tajného bunkru v oblasti 51, kde je spolu s ostatními ufony nucen pracovat na stavbě obřího laserového děla pod vedením krutého generála, jehož ambice a cíle samozřejmě zahrnují nadvládu (přinejmenším) nad světem...

Co se dalších postav týče, tak nechybí Garyho šéfová, která má evidentně něco za lubem, a jeho rodina – manželka, která bývala Garyho nadřízenou (před tou současnou), a odvážný synek. Ostatní postavičky jsou vesměs komického charakteru a jejich jedinou funkcí je padat, zakopávat a dělat humory. Jeden mimozemšťan je celý pokryt slizem, takže na co sáhne, to lepí, a jiný ufon je jednooký a je na to háklivý, takže jak někdo utrousí poznámku související s očima, začne se vztekat.

Útěk z planety Země (Escape from Planet Earth) – Recenze

Výhodou je, že film neobsahuje moc hluchých míst, pořád se v něm něco děje a příběh hezky šlape. Seriózních (a potažmo nudných) rozhovorů o důležitosti bratrského pouta, rodiny a přátel je zde naprosté minimum a děj je většinou buď akční, nebo se v něm alespoň odehrává něco zábavného. Zároveň je tu i dost vtípků pro dospělé (např. parodie na The Artist), a zejména pak pro fanoušky sci-fi (narážky na jména slavných režisérů a nejrůznější žánrové vtípky). Takže dítě se bude bavit a rodič s ním, což není u animovaných snímků vždy samozřejmostí (dokonce i já jsem se párkrát zasmál nahlas - především u gagů, které mne překvapily svou sofistikovaností). A taky je to hezky barevné a celkem slušně zanimované. A má to sotva hodinu a půl, tudíž to rychle uteče. Takže vlastně proč ne.


Žádné komentáře:

Okomentovat