14. 5. 2016

Sousedi 2 (Neighbors: Sorority Rising) – Recenze – 50%

V úplně první scéně tohoto filmu Rose Byrne pozvrací obličej Setha Rogena během sexu. To sem píšu hlavně proto, aby bylo od začátku jasné, jaký typ humoru očekávat.

V prvních Sousedech šlo o to, že Mac a Kelly (Rogen a Byrne) vstoupili coby novopečení rodiče do otevřeného konfliktu s bandou vysokoškoláků vedených Teddym (Zac Efron), co si ve vedlejším domě založila bratrstvo, a otravovala tak celé okolí hlučnými večírky, prodáváním sádrových odlitků svých penisů na ulici a děláním bordelu obecně. V tomto pokračování musejí všichni tři spojit své síly a zbavit se naopak rozjíveného sesterstva, jenž Teddy pomohl vybudovat ve stejném domě, ale přerostlo mu přes hlavu, a kterému šéfuje energická Shelby (Chloe Grace Moretz). Jde o to, že Mac a Kelly chtějí svůj dům prodat, ale jakýkoli potenciální zájemce koupi okamžitě odřekne, jakmile si všimne, kohože to bude mít za sousedy.
 
Sousedi 2 (Neighbors: Sorority Rising) – Recenze – 50%
Zdroj fotek: cinemart.cz

Věc se má tak, že Seth Rogen je vtipný, ale je v tomto filmu sám. A sám to nemá šanci utáhnout. Zac Efron střídá dva obličeje a ukazuje svaly, Rose Byrne se tváří většinu filmu nešťastně, Chloe Grace Moretz je s marihuanovým jointem v puse pramálo uvěřitelná, a přestože všichni se snaží být vtipní a scénář i komediální improvizace jim k tomu dávají příležitost, tak to prostě nešlape. Docela vtipný je Dave Franco, ale je tu jen malinko, a Lisa Kudrow se zjeví na třicet vteřin.

Sousedi 2 jsou tím pádem sice zábavní a mají docela šťávu a tempo, ale jsou poměrně málo vtipní, což bohužel vytváří dostatek prostoru k přemýšlení o motivacích postav a smysluplnosti děje, což je v tomto případě dost na škodu. První Sousedi ostatně trpěli stejným problémem. Například záměrem hlavním hrdinů je sesterstvo rozbít, ale až když se jim to téměř podaří, tak jim dojde, že tím rozbíjejí i vzájemná přátelství těch děvčat a najednou jim na nich začne záležet (a zapomenou na to, jak jim do oken házely použité tampony). Postavy mluví celou dobu hrozně vulgárně a dělají sexuální narážky, ale zároveň jsou posedlé politickou korektností a snahou nebýt za sexisty. Čím má být vtipné to, když Teddy s vážnou tváří oznámí Macovi, že kvůli jejich potyčkám z minulého filmu má záznam v trestním rejstříku a je pro něj těžké sehnat práci?

Sousedi 2 (Neighbors: Sorority Rising) – Recenze – 50%

Pozoruhodné je, že řada scén a záběrů z traileru ve výsledném filmu není, z čehož se pomalu začíná stávat téměř praxe, a není to dobře. Naopak velké množství scén ve filmu působí dojmem, že by se mnohem víc hodily až do vystřižených bonusů na DVD.

S výjimkou Setha Rogena uhánějí Sousedi 2 jen na půl plynu, což je škoda. Pracovali na nich lidé, co mají smysl pro humor a jsou komediálně i scenáristicky vynalézaví, avšak tentokrát jen variovali zápletku jedničky a pokusili se z ní ještě jednou vydojit pár podobných nápadů, nicméně s o něco menším úspěchem.



Žádné komentáře:

Okomentovat