22. 6. 2016

Léto All Exclusive (Babysitting 2) – Recenze – 10%

Především je tato francouzská komedie pokračováním snímku Babysitting z roku 2014, který u nás v kinech nešel a ani nevyšel na DVD. Nicméně to nevadí, protože na Létu All Exclusive naštěstí není poznat, že by to mělo být pokračování čehokoli.

Zápletka jedničky se podle všeho točila kolem hlídání dětí. Pokračování má sice originální název Babysitting 2, ale o hlídání dětí tam není ani zmínka (kromě toho, že jeden z hrdinů nakreslil o hlídání dětí komiks). Možná jde ale o nějaký francouzský humor, který nechápu.

Parta zhruba pětadvacetiletých Francouzů (čtyři chlapci a dvě slečny) jedou na dovolenou do Brazílie, kde otec jedné z dívek (Christian Clavier) vlastní hotel a nechá je tam zadarmo bydlet. Po dni užívání si na pláži se pánové rozhodnou udělat si výlet po okolí, přičemž je jim vnucena stoletá babička s elektrickou motokárou, matka toho hoteliéra. Když se 24 hodin od svého odchodu nevrací, je jasné, že se ztratili. Slečny naštěstí u hotelu najdou go-pro kameru jednoho z nich a řeknou si, že by na ní jejich výlet mohl být zaznamenaný. A také že ano!

Léto All Exclusive (Babysitting 2) – Recenze
Zdroj fotek: bontonfilm.cz

(Přirozeně nikoho nenapadne, že když se v hotelu povaluje ta kamera, tak někde v jeho blízkosti musí nutně být i její majitel, ale to je detail, který se zřejmě scenáristům nehodil do krámu.)

Většina filmu tudíž spočívá v tom, že sledujeme záznam z ruční kamery, na němž jsou zaznamenány trampoty ztracených výletníků. Iluze reálných záběrů je však často narušována tím, že některé scény obsahují videoklipový střih a některé jsou dokonce podmalovány hudebním písničkovým doprovodem, což by náhodně nalezený záznam z ruční kamery obsahovat neměl. Celá ta stylizace do found footage působí tak moc nevěrohodně a nepřesvědčivě, že natočit to jako standardní film by bylo o hodně lepší rozhodnutí.

Hlavní problém však tkví v tom, že hrdinové tohoto filmu jsou IGNORANTNÍ, SOBEČTÍ A HLOUPÍ IDIOTI, z čehož je generováno asi 95% humoru. Tak hloupí, že si prostírání v restauraci pletou s mapou pokladu, tak ignorantní, že si klidně usmaží vajíčka posledního exempláře ohroženého tukana, a tak sobečtí, že svého průvodce, bojujícího o život v propasti v jeskynním jezeře, nechají desítky hodin napospas osudu, poté, co za ním naházeli veškeré své oblečení, z něhož chtěli smotat záchranný provaz, ale zapomněli si přivázat jeho druhý konec.

Krom demence postav absentuje takřka jakýkoli další zdroj humoru, přičemž by možná bylo na čem stavět, ale film jakékoli potenciální příležitosti okázale opomíjí:

  • Hotel pěstuje želvy, které k sobě mají přidělané GPS. Není to nijak vtipně využito.
  • Jednomu z hrdinů je hned první den prostřelen kufr harpunou. Zbytek filmu chodí v děravém oblečení. Smích? Těžko.
  • Ten samý hrdina se v letadle chlubí zásnubním prstenem, který má připravený pro svou přítelkyni. Jeden z jeho kamarádů ho omylem spolkne. Až do konce filmu o tom nepadne ani slovo.
  • Na svých toulkách skupinka zabloudí i k jakémusi domorodému indiánskému kmeni a podle tradice se musí jeden z hrdinů vyspat s manželkou náčelníka. Náčelníkova žena je ošklivá a tlustá. Konec scény.
  • Jeden z indiánů se zamiluje do jednoho z hrdinů (poté, co mu ústy vysával z varlat pavoučí jed), ale nic vtipného z toho nevzejde.

Léto All Exclusive (Babysitting 2) – Recenze

Kromě toho je film režírován úplně strašně a je zoufale předvídatelný (dvě zahalené postavy v hotelu jsou snímány tak nápadně, že je jasné, že jde o některé z hrdinů v převlečení, přestože to divák tušit nemá, scéna s kousnutím pavoukem by třeba byla vtipná a nečekaná, kdyby hodinu předtím jedna z postav významně nepoukazovala na to, že v té oblasti žijí jedovatí pavouci, apod.) a herci místo hereckých výkonů jen křičí, kulí oči a šklebí se.

Na komedii Léto All Exclusive je smutné i to, že po divákovi vyžaduje, aby platil peníze za sledování dovolené herců a členů štábu, kteří si to na rozdíl od něj jistě dost užili. Což by nevadilo tolik, kdyby se jednalo o komedii aspoň trochu kvalitní (nedávné Fakjů pane učiteli 2 je z dost podobného soudku, ale podstatně lepší). Tahle břečka však nabízí akorát špatně režírované scény na úrovni trochu lepšího home-videa, plné nevtipných gagů a nesympatických hrdinů, s nimiž nelze ani soucítit, ani se jim nedá smát, protože by to bylo jako posmívat se mentálně zaostalým invalidům.

A poslední hřebíček do rakve spočívá v tom, že film jde do kin s českým dabingem. A je to dabing velmi špatný, srovnatelný s nejhůře dabovanými pořady na Prima Cool.



1 komentář:

  1. Anonymní08.05.18 0:07

    Najhoršia recenzia vôbec. No a myslím, že jediný idiot si ty, ak si dokázal napísať takú trápnu recenziu.
    Prajem veľa uspechov

    OdpovědětVymazat