3. 6. 2016

Želvy Ninja 2 (Teenage Mutant Ninja Turtles: Out of the Shadows) – Recenze – 30%

Pokračování předloňských Želv Ninja se nese ve velmi podobném duchu, jen s několika změnami, ve všech případech k horšímu:

  • Jednička byla spotřební zábavou určenou zejména pro osmi až dvanáctileté chlapce. Dvojka pamatuje i na mladší děti, neboť je ještě primitivnější a infantilnější.
  • Příběh jedničky byl hloupý a přirozeně obsahoval i řadu nelogických či nesmyslných kiksů. Dvojka je z hlediska děje vyloženě idiotská, nedomyšlená a její scénář je odfláknutý, a navíc už to ani není naivně roztomilé.
  • Megan Fox neumí hrát, což stále platí. Odtažitý a nevýrazný český dabing v jejím případě ještě podtrhuje její už tak dost dřevěný výkon.
  • Titulní želví hrdinové a jejich hlášky prostě v českém dabingu nezní cool, ať už se nadabují jakkoli.
  • Will Arnet už nehraje nesmělého nesympatického blbečka, ale namyšleného a samolibého nesympatického blbečka.

Želvy Ninja 2 (Teenage Mutant Ninja Turtles: Out of the Shadows) – Recenze
Zdroj fotek: cinemart.cz

Nyní něco z děje. Držte si klobouky.

Záporák Trhač je bachaři převážen v obrněném a hlídaném voze do jiného vězení. Během převozu jej plánuje unést nějaký šílený profesor za pomoci motorkářského gangu a vrtulníku s obřím magnetem. Akci však přeruší Želvy Ninja se svým popelářským vozem, který plive oheň a vystřeluje víka od kanálů. Profesor se tudíž musí uchýlit k plánu B – pokusit se Trhače teleportovat díky experimentální technologii. To se povede, akorát nikdo neví, kam to Trhače teleportovalo.

Trhač je teleportován do jiné dimenze, kde si okamžitě padne do oka s mimozemským dobyvatelem ve formě mluvícího žaludkomozku s chapadly a robotickým tělem (fanoušci ho jistě znají jako Kranka). Společně se dohodnou, že ovládnou zemi, a Krank dá Trhačovi jakousi zbraň a vysvětlí mu, kde se na Zemi nacházejí tři součástky, z nich lze sestavit mezidimenzionální portál, díky němuž by bylo možné provést invazi. V dalších scénách je Trhač opět na Zemi a vůbec není jasné, jak se mu ten návrat podařil.

Šílený profesor mimozemskou zbraň rozpustí do speciálního séra, které pak vpíchne dvěma pokusným poskokům. Následkem toho se z jednoho z nich stane zmutovaný mluvící člověko-nosorožec a z druhého se stane člověko-kanec (fanoušci je jistě znají jako Bebopa a Rocksteadyho). Ve zbytku filmu se pak plácají do břich, prdí, dělají dětinské a k uzoufání trapné humory a žerou špagety.

Želvy Ninja 2 (Teenage Mutant Ninja Turtles: Out of the Shadows) – Recenze

Ukáže se, že jeden z těch bachařů, co převážel Trhače, je ve skutečnosti detektiv-amatér, co bojuje se zločinci jako maskovaný superhrdina, co mlátí kriminálníky hokejkou (hraje ho toporný Stephen Amell).

Želvy zjistí, že když sérum mění lidi ve zvířata, mohlo by je samotné přeměnit v lidi. To mezi nimi způsobí rozkol a týmovou krizi, ale fakticky se to ve filmu řeší sotva pár minut.

Kromě toho dojde ještě na jednu vyloženě nepříjemnou policejní náčelnici, na obří krysu Třísku, na zmíněnou Megan Fox s rudými rty, věčně rozevřenými, aby byly slyšet její eroticky dusné vzdechy, a na postavu Willa Arneta, který se dokáže i do přísně střežených oblastí bez problémů dostat univerzální větou „Ahoj, já jsem Sokol a mám klíč od města, včera mi ho dali.“ A na několik akčních scén, z nichž žádná však není lepší než ta na zasněžené hoře v předchozím filmu. Želvy dělají žerty a legrácky a trousí hlášky a nikdy jim nehrozí reálné nebezpečí, ani když přeskakují z letadla na letadlo za letu, tudíž ve filmu neexistuje napětí a osudovost. Místo toho se vytváří hravá rozjařená atmosféra, jako že vlastně o nic nejde, akorát se u toho hodně heká, pochechtává a křičí.

K té mimozemské invazi pochopitelně dojde. Technologie želv je mimochodem natolik vyvinutá, že dvě vteřiny poté, co nepřátelská vesmírná loď vstoupí do naší dimenze, tak už ji želvy mají úspěšně nahackovanou, a o další dvě vteřiny později už dokonce znají jméno jejího kapitána. Vůbec veškeré technické věci jsou ve filmu brutálně zjednodušeny a popisovány nesrozumitelnou a nesmyslnou fyzikálně-chemickou hatmatilkou.

Želvy Ninja 2 (Teenage Mutant Ninja Turtles: Out of the Shadows) – Recenze

Dokonce tu chybí jakékoli bojové scény, v nichž by želvy předvedly nějaká bojová umění nebo ninja dovednosti. Což je s podivem, když už se jmenují Želvy Ninja… Jinak drtivá většina filmu je pochopitelně digitální a triky jsou velmi dobré, hudba tepe, kamera zběsile lítá, 3D celkem funguje… Akorát děj, dialogy a některé postavy představují něco otřesného, co se dobře vypráví v hospodě, ale dívat se na to téměř dvě hodiny v kině je takřka utrpení, případně utrpení doprovázené nevěřícným kroucením hlavou.

Takže pokud je vám méně než dvanáct, může se stát, že budete z Želv Ninja 2 nadšení. Starší diváci se nicméně budou dělit na ty, kterým bude film připadat jako neskutečná hovadina a stupidní slátanina, a na ty, kteří si snímek užijí jako guilty pleasure, jemuž se mohou od srdce smát pro jeho neskonalou demenci. Jiná varianta neexistuje.

P.S.: Je jistá šance, že v angličtině s titulky to nebude tak hrozné, minimálně z hlediska dialogů. Ale to je jen odhad.



1 komentář: