27. 7. 2016

Jason Bourne – Recenze – 80%

Jason Bourne se vrací po devíti letech. Skrývá se v Řecku, kde se věnuje boxerským zápasům a chce mít hlavně od všech pokoj, nicméně je opět proti své vůli zatažen do akce, když se na scéně objeví informace ohledně smrti jeho otce. Tentokrát se musí agent bez minulosti mít na pozoru před prohnaným šéfem CIA (Tommy Lee Jones), jeho mimořádně schopnou agentkou a hackerkou (Alicia Vikander) a profesionálním zabijákem (Vincent Cassel).
 
Jason Bourne – Recenze
Zdroj fotek: cinemart.cz

Dobrá zpráva pro všechny fanoušky spočívá v tom, že Jason Bourne je stylově velmi, ale opravdu velmi podobný svým předchůdcům v režii Paula Greengrasse. Režisér se sice tentokrát neobrátil znovu na kameramana Olivera Wooda, s nímž točil Bournův mýtus a Bourneovo ultimátum, leč vzal si k sobě Barryho Ackroyda, který mu nasnímal Let číslo 93, Zelenou zónu a Kapitána Phillipse. Tudíž kamera je opět mnohdy ruční a hodně roztřesená, což úspěšně vyvolává dojem dokumentárnosti a civilnosti, ovšem i tak si snímek zachoval přehlednost, a to hlavně díky mistrovskému střihu Christophera Rouse, který s Greengrassem už léta spolupracuje. Hudba Johna Powella je opět brilantní a je i brilantně použitá.

Herci jsou velmi dobří a jejich postavy jsou dobře napsané, mají jasné motivace a vždy je zřejmé, proč dělají to, co zrovna dělají. Postava Jasona Bournea je prostě dobře vymyšlená, Matt Damon ji má solidně pod kůží a hraje ji velmi sebejistě, bez zaškobrtnutí nebo vypadnutí z role. Příběh je našlapaný a je regulérním pokračováním, které má smysl a nepůsobí jako pouhá nastavovaná kaše. Opět se dost cestuje po světě, hlavní hrdina opět hodně improvizuje a nechybí ani dostatek působivě nasnímané akce. Všechna čest za utáhnutí tak komplikovaných honiček při přelidněných demonstracích v Athénách nebo během dopravní zácpy v Las Vegas, které vypadají maximálně efektně, aniž by k tomu bylo potřeba hodně výbuchů a zpomalených záběrů.

Jason Bourne – Recenze

Na druhou stranu jsou ty akční scény už poměrně dlouhé a nedokáží vždy na sto procent strhnout a udržet pozornost. Částečně je to proto, že je to těm předchozím Bournům podobné opravdu hodně a je jen málo věcí, které jsou nové. Jednou z novinek je vedlejší podzápletka věnovaná nějaké mobilní aplikaci se sociální sítí, jejíž zakladatel má jakousi dohodu se CIA ohledně neomezeného tajného sledování jejích uživatelů. Ta je ve filmu patrně kvůli užšímu provázání se současností, ale není jí věnováno dost prostoru na to, aby divák měl šanci pochopit, k čemu ta aplikace vlastně slouží, a v čem přesně spočívá ta dohoda se CIA.

V podstatě se dá říct, že pokud se vám líbily předchozí filmy s Jasonem Bournem, bude se vám tento film líbit taky, protože to je další nálož toho samého, kvalitativně se pohybující někde mezi Bourneovým mýtem a Bourneovým ultimátem. Jde o chytrý thriller, který šlape od začátku do konce, je režírován jistou rukou a zaškobrtne jen málokdy. Zároveň není nutné si dopodrobna pamatovat předchozí díly, stačí se jen namátkou orientovat v základech. Lze doporučit všem kromě epileptiků.



Žádné komentáře:

Okomentovat